Jíme zdravě ze spíže - pórková polévka

Polévka je grunt, to věděli už naši předkové. A taková pórková polévka svou hustotou vydá i za lehkou večeři, zvlášť v horkých letních dnech. Připomeňte si její přípravu a vychutnejte si její skvělou a lahodnou chuť.

Jíme zdravě ze spíže - pórková polévka (Zdroj: Jíme zdravě)

Pórková polévka

Krémové polévky jsou u nás již hodně oblíbené. Jejich vyvážená skladba zeleniny většinou zaručí, že je můžeme konzumovat nejen v době oběda, ale poslouží i jako samostatná večeře. A v horkých letních dnech, kdy na polední menu většinou nemáme ani pomyšlení přijdou tyto polévky k chuti. Inspirujte se klasickou pórkovou polévkou.

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 20 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci: 218 kcal | 3 g bílkovin | 11 g sacharidů | 19 g tuků

Ingredience

  • 2 pórky
  • 1 střední šalotka
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 plátky celozrnného toustového chleba
  • 60 ml smetany na vaření s 12 % tuku (můžete použít i sójovou smetanu)
  • sůl
  • pepř
Pórek
Základem lahodné polévky je pórek (Zdroj: Depositphotos)

Postup přípravy

  1. Z pórků oloupejte vrchní listy, odřízněte spodní část s kořeny i vrchní oschlou část a poté pórky umyjte. Šalotku oloupejte a následně ji společně s pórky nakrájejte na menší kolečka.
  2. Nyní si v pánvi rozehřejte 50 g přepuštěného másla, přidejte nakrájený pórek i šalotku a vše opékejte 5 minut na středním plameni. Po uvedené době zalijte obsah pánve zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň a nechte vařit 10–15 minut do změknutí pórku.
  3. Než se dovaří polévka v pánvi, stranou si připravte krutony: toustový chléb nakrájejte na malé kostičky, nasucho si rozehřejte pánev, přemístěte na ni nakrájený chléb a opékejte na středním plameni, dokud kostičky nebudou ze všech stran zlatavé (potrvá to přibližně 5 minut).
  4. Uvařenou polévku odstavte z plotýnky, rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka a přilijte do ní smetanu. Nakonec polévku osolte a opepřete, rozdělte do 4 talířů, každou porci posypte připravenými krutony a podávejte.

Jíme zdravě ze spíže

Tento recept jsme převzali z publikace Jíme zdravě ze spíže. Kniha má 160 stran, naleznete zde 70 receptů na zdrav a chutná jídla, která zvládnete uvařit z toho, co máte běžně doma. Zjednodušené postupy a snadná příprava potěší všechny, kteří nechtějí trávit zbytečný čas v kuchyni. Kromě toho v knize najdete kompletní seznam použitých surovin pro nákupy a také tipy na skladování potravin. Více na jimezdrave.cz.

Kniha
Kniha plná úžasných a chutných receptů by vám doma neměla chybět (Zdroj: Jíme zdravě)

Autor:

Související k tématu