Pro zahnání pochmurné nálady si uvaříme bylinkový čaj štěstí

Koho by občas nepopadla pochmurná nálada. Ať už je to díky počasí venku, setkání s nepříjemnými lidmi nebo nepříjemnou situací. A někdy se prostě jen necítíme šťastní. A abychom si mohli to štěstíčko užívat, půjdeme mu trochu naproti. Uvaříme si čaj štěstí z bylinek.

Abyste zahnali pochmurnou náladu, připravte si čaj štěstí (Zdroj: Prima DOMA)

Čaj štěstí si připravíme z pěti bylinek. Pokud je nemáme doma nasušené do zásoby, můžeme si je koupit v lékárně či některé bio prodejně. Na směs budeme tedy potřebovat:

  • sporýš lékařský - sporýš je uznávaný pro svou mocnou sílu. Detoxikuje tělo, povzbuzuje náladu, pomáhá s usínáním, má protizánětlivé účinky, tlumí bolest, uklidňuje žaludek. Má příjemnou chuť s lehkým citronovým nádechem. 
  • kotvičník zemní - je známý pro své účinky na potenci, zvláště u mužů se těší tato bylina velké oblibě. Má ovšem i další pozitivní účinky. Působí i jako diuretikum, mnohdy je podávám proti horečce i bolestem kloubů. Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Celkově je vhodný na zvýšení vitality.
  • máta peprná - účinky máty jsou všeobecně známé, osvěží dech, zklidní rozbouřený žaludek, ochladí tělo, uvolní svaly po tělesné námaze, posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí a má pozitivní dopad na zrak.
  • heřmánek pravý - heřmánkový čaj se vždy pil při chvílích odpočinku. Zklidňuje mysl, prohlubuje spánek, podporuje imunitu, hojí rány i čistí pleť, zbavuje vlasy lupů, pomáhá při hemoroidech.
  • lípa srdčitá - nejčastěji se podává při horečce, ale výborně pomáhá i při zánětu horních cest dýchacích, angině a chřipce, tlumí křeče. 
Bylinky ve sklenicích
Jaké bylinky budeme na čajovou směs potřebovat? (Zdroj: Prima DOMA)

Bylinnou směs si můžeme připravit do zásoby. Od každé bylinky dáme jednu polévkovou lžíci a promícháme. Na přípravu vlastního čaje nasypeme čajové lžičky směsi a zalijeme půl litrem horké vody. 

Příprava směsi
Z bylinek si připravíme směs pro čaj štěstí (Zdroj: Prima DOMA)

Voda se nesmí vařit, pamatujme si, že se vaří kořen, list se přelévá pouze horkou vodou, nesmí vřít, ideálně okolo 80 °C. Necháme cca 10 minut louhovat.

Bylinky zalijeme horkou vodou
Bylinky zalijeme horkou vodou (Zdroj: Prima DOMA)

Autor:

Související k tématu