Vychutnejte si léto ve znamení rybízu a oblíbených pochoutek z něj

Rybíz patří k létu stejně jako jahody, třešně nebo borůvky. Tradičně z něj vyrábíme marmelády, šťávy, pečeme výborné koláče a vymýšlíme další dobroty. Připomeňte si, co všechno se z rybízu dá vyrobit, jak se zpracovává a jak po sklizni ošetřit rybízové stromky.

Léto ve znamení rybízu (Zdroj: Depositphotos)

Pěstování rybízu

Rybíz v našich podmínkách dozrává v období od června do srpna. Původní český název tohoto bobulového ovoce byl meruzalka. Dnes pěstujeme rybíz bílý, nejrozšířenější červený a černý. Kromě klasického rybízu keříkového či stromkového pak můžeme pěstovat křížence s angreštem, který nazýváme josta.

Původní rostlina je zhruba 1 m vysoký keř s pětilaločnatými listy, žlutozelenými květy a plody v dlouhých převislých hroznech. Rybíz se pěstuje nejen na zahradách pro soukromé využití, ale také komerčně v sadech pro zpracování v potravinářských závodech. 

Bobule
Rybízové bobule sbíráme hlavně v červenci (Zdroj: Depositphotos)

Rybíz ke svému kvalitnímu růstu a tvorbě plodů potřebuje dostatečně slunný a vzdušný prostor. V malých zahradách je často vysazován pod vzrostlými stromy, což není úplně na škodu, pokud je zajištěna dobrá cirkulace vzduchu. Ten totiž rybíz potřebuje - je samosprašný a diploidní. Je ale důležité zamezit v zimě silnému působení mrazu, který by mohl rostliny poškodit. Rybíz pak nevyžaduje žádnou zvláštní skladbu půdy, ale více mu vyhovuje půda bohatá na živiny. Ihned po sběru bobulí by měli pěstitelé zasít mezi rybíz plodiny, které fungují jako zelené hnojení. Zvláště žádoucí jsou jeteloviny. V podmínkách, kde se zelenému hnojivu nedaří, je možné využít nastlání slámy jako mulč. 

Rybíz
V našich podmínkách se vyskytuje rybíz keřový nebo stromkový (Zdroj: Depositphotos)

Odrůdy rybízu

  • Detvan
  • Losan 
  • Holandský červený
  • Vitan
  • Rubigo
  • Rovada
  • Rondom

Využití rybízu 

Rybíz je ovoce bohaté na vitamín C a je využíván zejména pro svou skvělou vlastnost želírování do marmelád, džemů a želé. Kromě těchto produktů známe nejrůznější pečivo s přídavkem rybízu (koláče, bublaniny), ale také třeba zmrzliny, dřeně nebo přesnídávky. Jeho výrazná, sladce nakyslá chuť může některým citlivějším strávníkům vadit, proto se rybíz kombinuje s dalšími druhy ovoce, které je spíše chuti mdlé. Mezi další produkty zařadíme také oblíbené domácí rybízové víno, sirupy a kompoty. Kromě plodů pak lze sklízet i listy, které se využívají v lidovém léčitelství jako prostředek proti vzniku střevních chorob a čaj z nich připravený působí močopudně.

Pochoutky
Při sběru rybízu se ideální využít čerstvé plody třeba do koláčů (Zdroj: Depositphotos)

Recepty

Rybízová marmeláda s rumem, skořicí a vanilkou

Suroviny:

  • 1 kg opraného a odstopkované rybízu
  • 600 g cukru 
  • 1-2 vanilkové lusky (lze nahradit vanilinem)
  • 2-3 ks celé skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 2 sáčky kyseliny citronové nebo šťáva ze 3 citronů

Postup:

Do nádoby dejte opraný a odstopkovaný rybíz, přidejte vanilkové lusky, skořici a pozvolna vařte asi 10 minut, než rybíz pustí šťávu. Pak přidejte cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Na zahuštění směsi použijte kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů. Protože rybíz obsahuje vysoké procento pektinů, obvykle není potřeba přidávat žádné želírovací prostředky. Na závěr vmíchejte rum podle chuti. Směs nepasírujte ani nemixujte. Nechte odstát 30 minut, aby se vše dobře propojilo. Pak přelijte směs do čistých zavařovacích sklenic a zasterilujte.

Marmeláda
Rybízová marmeláda skvěle želíruje (Zdroj: Depositphotos)

Rybízový sirup

  • černý rybíz
  • cukr
  • kyselina citronová

Postup: 

Rybíz omyjeme, odstopkujeme a ve větší nádobě rozmačkáme na kaši. Zalijeme trochou vody, aby byl rybíz zcela ponořený. Necháme stát do druhého dne - pozor, aby směs nezačala kvasit. Druhý den přecedíme přes gázu a množství šťávy odměříme. Pak začneme zahřívat na 70 °C. Přidáme na každý litr šťávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Zvýšíme teplotu na 85 °C, krátce povaříme a odstavíme. Stáčíme do lahví a uložíme do chladu. 

Sirup
Rybízový sirup je zdrojem vitamínu C po celý rok (Zdroj: Depositphotos)

Rybízové smoothie

Suroviny:

  • 3 hrsti rybízu
  • 1 banán
  • 1 lžíce kokosu
  • 2 lžíce slunečnicových semínek (nebo 1 lžíce chia semínek)
  • ½ vaničky tvarohu
  • trochu vody

Postup:

Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Pokud je smoothie příliš husté, přidáme vodu a mixujeme tak dlouho, dokud není směs úplně hladká. Takové smoothie je zdrojem vlákniny, vitamínů i energie a v létě uděláte pro své zdraví víc, než kdybyste si předplatili hodiny ve fit centru.

Smoothie
Rybízové smoothie s banánem je učiněnou vitamínovou bombou (Zdroj: Depositphotos)

Ošetření rybízových stromků po sklizni

Stromkový rybíz má životnost okolo 10 let. Oproti keřovému potřebuje oporu při růstu, jelikož slabší kmínek je náchylný na zlomení. Ale protože se nerozrůstá do šířky, nepotřebuje tolik místa a hodí se proto i na zcela maličké zahrádky. Po sklizni nejprve zakrátíme větve rybízu zhruba o třetinu, odstraníme úplně suché a poškozené větve a celkový počet větví zredukujeme na maximálně 10 výhonů. Snažíme se přitom co nejvíce prosvětlit střed koruny. Nezapomeneme na kontrolu opory kmínku a úvazek. Okolo paty kmínku nasteleme slámu jako mulč. Před zimou, která hrozí silnějšími mrazy, pak stromkové rybízy vždy ochráníme tak, že jejich korunu zabalíme do jutoviny.

Související k tématu