Zajímavé tipy a recepty na zavařování

Zavařování je jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace potravin, zejména ovoce a zeleniny. Je to jednoduchá metoda, kterou lze ale stále rozvíjet a vylepšovat. A to platí i o receptech. Nebojte se oprášit staré recepty po babičce a vdechněte jim nový život. A nezapomeňte se o ně s námi podělit.

Zajímavé tipy a recepty na zavařování (Zdroj: Prima DOMA)

Zajímavosti a tipy na zavařování

Zavařování patří v naší zemi téměř k národnímu sportu. Zavařuje se prakticky všechno, co lze vypěstovat na polích, zahradách nebo v sadech. Tedy ovoce a zelenina. Ale zavařuje se také maso a různé pochutiny. U nás doma mi dokonce říkají, že kdyby to bylo možné, zavařuji i borové šišky. Zavařování nás prostě baví, bez ohledu na spoustu stráveného času u trouby nebo prádelního hrnce. A víte, že je možné si tento čas uspořit a než se naplněné sklenice zavaří, můžeme se věnovat něčemu jinému?

Zavařování
Zavařovací hrnec s displejem je plně automatický (Zdroj: Prima DOMA)

Toto kouzlo se jmenuje poloautomatický nebo automatický zavařovací hrnec. Ty opravdu kvalitní mají smaltovanou nebo nerezovou nádobu, digitální displej, který automaticky odpočítává čas do konce procesu, výpustný ventil - plastový nebo nerezový a senzory, které hlídají nejen teplotu a čas, ale také hladinu vody v hrnci. Do zavařovací nádoby pouze naskládáme připravené čalamády nebo marmelády, doplníme vodu, nastavíme údaje a můžeme se jít třeba opalovat.

Zavařování 2
Zavařovat se dá téměř všechno (Zdroj: Prima DOMA)

A když už jsme v tom zavařování, zkuste si na zimu připravit kromě tradičních kompotů pečený čaj nebo mátový sirup. Jistě o něm spousta lidí již slyšela. A my vám přinášíme velmi chutný recept:

Recept na pečený čaj

Suroviny:

  • 30 dkg jablek
  • broskve
  • rybíz
  • borůvky
  • 0,5 kg citrusových plodů
  • višně
  • 0,5 kg cukru (můžeme přidat či ubrat podle kyselosti ovoce)
  • badyán, skořice, hřebíček

Zbylé ovoce, u něhož není uvedena gramáž přidáme podle chuti tak, aby celková váha ovoce včetně citrusů a jablek byla 1 kilogram.

Postup:

Ovoce omyjeme, vypeckujeme a vykrájíme jádřince a velké kusy nakrájíme na menší kousky.

Ovoce
Ovoce nakrájíme na menší kousky (Zdroj: Prima DOMA)

Drobné ovoce není nutné krájet.

Smíchání
Kousky ovoce naklademe do pekáčku (Zdroj: Prima DOMA)
Ovoce 2
Použijeme směs ovoce podle toho, co nám nejvíc chutná (Zdroj: Prima DOMA)

Vše dáme do pekáčku, prosypeme cukrem a necháme v troubě péci 40 minut při teplotě 200 °C.

Cukr
Zasypeme odměřeným množstvím cukru (Zdroj: Prima DOMA)
Pečení
Plný pekáček dáme péci do trouby (Zdroj: Prima DOMA)

Ovoce během pečení zmenší objem. Hotový pečený čaj přendáme do zavařovacích sklenic a zasterilujeme. Takto připravený pečený čaj nám vydrží velmi dlouho a my si ho můžeme vychutnat třeba v zimním období.

Plnění
Pečený čaj přemístíme do zavařovacích sklenic (Zdroj: Prima DOMA)
Šťáva
Ovoce zalijeme ovocnou šťávou (Zdroj: Prima DOMA)

Mátový sirup (levandulový)

Suroviny:

  • čerstvá máta
  • cukr
  • voda
  • citron
Nálev
Každá hospodyňka má svůj okurkový nálev, který považuje za nejlepší (Zdroj: Prima DOMA)

Postup:

Do oslazené vody si nastříháme mátu - lístky i se stonky. Přidáme citron na kolečka a 24 hodin louhujeme.

Výpustný ventil
Zavařovací hrnec je vybaven výpustným ventilem (Zdroj: Prima DOMA)

Druhý den můžeme lehce převařit a plníme do sklenic. Stejným způsobem připravujeme také sirup levandulový. Sklenice pak narovnáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Sirup je možno pít celoročně.

Související k tématu