Máte rádi grilované ryby? Inspirujte se našimi recepty a stanete se mistrem grilu!

Grilovaná ryba nemusí vždy představovat grilovaného lososa. Na gril můžete dát i jiné druhy ryb. Jaké a co všechno s nimi můžete udělat, se dočtete v tomto článku. Připravili jsme si pro vás celkem tři recepty.

Máte rádi grilované ryby? (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaná ryba není jen o lososu

Grilovaná ryba není pouze o lososu, grilovat můžete i jiné druhy ryb. Všeobecně se pro grilování hodí všechny ryby s pevným masem. Grilovat proto můžete pstruhy, makrely, platýze, mečouny, tuňáky, siveny, sumce, candáty, amury, kapry, pražmy, okouny, mořské vlky, mořské ďasy.

Grilovaná ryba
Grilovat můžete také candáta, okouna nebo tuňáka (Zdroj: Depositphotos)

Steak z okouna

Na grilovaný steak z okouna budete potřřebovat:

  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 a ½ lžičky sladké uzené papriky
  • ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 střední mrkve
  • 1 žlutou nebo červenou papriku nakrájenou na plátky
  • 1 snítku čerstvého tymiánu
  • 2 sušené bobkové listy
  • 1 polévkovou lžíci nasekaných oreganových listů nebo ¾ lžičky sušeného oregana
  • ½ šálku jablečného octa
  • 1 velký filet o 600 gramech nebo 4 filety po 150 gramech
  • čerstvou petrželku

Postup přípravy

  1. Na rozehřátou pánev nalijte olivový olej. Posléze přidejte na plátky nakrájený česnek, po jeho zezlátnutí přidejte uzenou papriku, tymián a bobkový list. Po 30 sekundách přidejte červenou cibuli, papriku a na kostičky nakrájenou mrkev. Osolte a opepřete. Smažte, dokud vše nezměkne - asi 2 minuty. Nalijte ocet a vařte další 3 minuty. Nakonec do zeleniny přidejte oregano.
  2. Předehřejte gril. Mřížky potřete olejem. Rybu z obou stran potřete olivovým olejem, posolte a opepřete. Položte rybu kůží dolů a grilujte, dokud se okraje nezačnou otáčet. To trvá asi 5-30 minut pro velký filet a 2-3 minuty v případě menších filet. Pak rybu opatrně obraťte na druhou stranu a grilujte, dokud nejsilnější část nebude průsvitná.
  3. Před podáváním na chvilku zeleninu zahřejte na pánvi. Odstraňte tymián a bobkové listy. Zeleninu i rybu položte na talíř. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.
Grilovaný okoun
Grilovaný steak z okouna je ohromnou lahůdkou a přitom je hotový za pár chvilek (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaná tmavá treska s teplým čočkovým salátem

Co na tresku s čočkou potřebujete:

  • Filety z tmavé tresky
  • citronový pepř
  • koření kabajaki
  • máslo
  • sůl

Na čočku

  • 200 g čočky
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 větší šalotky
  • ½ cukety
  • 3 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list a rozmarýn

Postup přípravy

  1. Omytou a propláchnutou čočku dejte vařit v osolené vodě spolu s novým kořením, bobkovým listem a snítkou rozmarýnu.
  2. Během vaření čočky očistěte a nastrouhejte mrkev a řapíkatý celer, omyjte a na drobné kostky nakrájejte cuketu i šalotku a nakrájejte na malé kousky i rajčata.
  3. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a postupně na pánev dejte zesklovatět šalotku, potom k ní přidejte celer a mrkev a nakonec přidejte cuketu. Osolte a opepřete. Po osmažení přidejte do směsi prolisovaný česnek, rajčata a hotovou, do měkka uvařenou čočku. Podle chuti dochuťte octem.
  4. Mezitím rybu osolte, okořeňte a položte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran zhruba po třech minutách. Hotovou rybu položte do hlubokého talíře na čočkový salát.
Grilovaná treska
Grilovaná tmavá treska s teplým čočkovým salátem společně chutnají skvěle (Zdroj: Depositphotos)

Grilovaný candát se špaldou a špenátem

Na grilovaného candáta se špaldou potřebujete:

  • 800 g filetů z candáta
  • 125 g másla
  • 6 ančoviček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítku tymiánu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Candáta omyjte, osušte a naporcujte na 4 porce.
  2. Osolte ze strany, kde je kůže.
  3. Potřete gril olivovým olejem, stejně jako rybu a grilujte nejprve ze strany, kde je kůže dokřupava. Celkový doba grilování je asi 8 minut. Pak stáhněte z grilu, ale nechte v teple. Otočte rybu kůží nahoru, položte na ně ančovičku, kousek másla, česnek a tymián, nechte pod poklicí 3 minuty.

Co potřebujete na špaldu se špenátem

  • 50 g špaldových krup
  • 2 stroužky česneku
  • kurkumu
  • olivový olej
  • 150 g listového špenátu
  • 1 menší šalotku
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Do vroucí vody přidejte jen trochu kurkumy.
  2. Nakrájejte nadrobno šalotku a opláchněte listový špenát.
  3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte na ni smažit dozlatova šalotku. 
  4. Přidejte opraný a okapaný špenát, nechte zavadnout. Ještě chvilku restujte a následně přidejte vařené kroupy a dosolte podle potřeby.
  5. Pokrm servírujte na hlubokém talíři spolu s rybou.
Grilovaný candát
Grilovaného candáta můžete servírovat dokonce i se špaldou (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu