Pampeliškové víno je hitem jara

Pili jste už někdy pampeliškové víno? Nenechte se mýlit, že se to nedá pít. A nevěřte komisaři Ledvinovi, který ve filmu Adéla ještě nevečeřela tvrdil, že je to pampeliškový blivajz. Pampeliškové víno je překvapivě osvěžující, lahodné, nádherně zlatě zabarvené, zrovna jako ty pampelišky v záři jarního slunce. A také silné. Ale po jeho ochutnání budete mít pocit, že jste na louce plné těch milých žlutých poslů jara a okolo vás poletují čmeláci.

Pampeliškové víno je hitem jara (Zdroj: Depositphotos)

Vyrobte si doma pampeliškové víno

Protože momentální situace již dovoluje pohybovat se v přírodě, můžeme toho využít a vyjít si na nějakou louku, kde rostou a hlavně už kvetou pampelišky. Ideální je, pokud ta louka bude stranou od obydlených míst. Přístup osob, venčících zde své domácí mazlíčky, není zrovna pozitivní při sběru pampelišek.

Vyberte si slunečný den, kdy jsou pampelišky plně rozvité. Vybírejte takové, které mají dokonale rozkvetlé všechny okvětní lístky, lákají včely a rostou vzpřímeně. Takové se hodí právě na pampeliškové víno.

Květy pampelišek
Vyrobte si doma výborné pampeliškové víno (Zdroj: Depositphotos)

Ingredience

  • 1 litr pampelišek = cca 200 květů
  • 2 + 2 litry vody
  • 1 ½ kg cukru
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 0,4 dkg droždí
Pampelišky
Nasbírejte rozkvetlé květy pampelišek (Zdroj: Depositphotos)
Citrony a pomeranče
Citrony a pomeranče pomohou s kvašením a zráním vína (Zdroj: Depositphotos)

Postup výroby

1 litr pampelišek spaříme ve 2 litrech vody. Necháme louhovat 24 hodin. Poté přecedíme do větší nádoby nebo do demižonu.

Zbylé 2 litry vody svaříme s odváženým množstvím cukru a jakmile odvar zchladne, smícháme ho s pampeliškovou šťávou.

2 pomeranče a 2 citrony rozkrájíme na kousky a společně s 0,4 dkg droždí přidáme k odvaru se šťávou. 

Jelikož by při kvašení k vínu neměl mít přístup žádný vzduch, budeme potřebovat kvasnou zátku a tzv. fajfku. Fajfka je skleněná nebo plastová trubička, která se naplní vodou a při kvašení přes ni probublává vzduch vycházející z kvasné nádoby.

Směs necháme 6 týdnů pracovat. Během této doby dojde ke kvasnému procesu, který začne nejprve bouřlivým kvašením, to probíhá asi 2 týdny. Po tuto dobu by směs měla být v temné místnosti o teplotě 20 °C. Po dvou týdnech nastane zvolnění procesu kvašení a tehdy můžeme směs přesunout do chladnější místnosti. Dodržujeme dobu 6 týdnů, aby proces kvašení doběhl do konečné fáze. 

Pampeliškové víno
Výsledkem kvašení a zrání je výborné pampeliškové víno (Zdroj: Depositphotos)

Poté víno stočíme do lahví a na ½ roku uložíme, aby víno patřičně dozrálo. Doporučujeme lahve zazátkovat korkovými zátkami a zalít voskem, aby se do lahví nedostal vzduch, který by měl vliv na kvalitu vína.

Při ochutnávání vína bychom měli cítit silnou květinovou vůni a plnou chuť. Barva vína je medově zlatá. 

Související k tématu