Jak upéci zaručeně chutného velikonočního beránka
Stejně jako jidáše nebo mazanec patří neodmyslitelně k velikonočním pokrmům beránek. I zde je možno vyzkoušet velké množství receptů našich babiček nebo ze současnosti, která dává přednost lehkosti a jednoduchosti, raw surovinám nebo různým obměnám pro alergiky a diabetiky.

Recept na velikonočního beránka
U nás preferujeme velikonočného beránka z tvarohového nebo šlehačkového těsta. Jeho příprava je jednoduchá, jde o třenou buchtu, kterou zvládnou i děti. Beránka po upečení poléváme bílou nebo tmavou čokoládou a zdobíme. Oblíbená je i varianta bez čokolády, zato s vanilkovým krémem a kokosem. Závěrečná dekorace bývá zdrojem zábavy, můžete dokonce upéci každému členu rodiny jednoho beránka a ozdobit ho podle jejich fantazie.

Recept
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g změklého másla
- 2–3 vejce
- 100 g rozinek spařených nebo namočených do rumu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání

Na vymazání a vysypání formy si dáme stranou trochu másla a mouku (možno použít i strouhanku).
Těsto lze přizpůsobit i biskupskému chlebíčku, kdy kromě rozinek použijeme i kandované ovoce.
Postup
Oddělíme žloutky od bílků a žloutky si spolu s cukrem utřeme do hladké pěny. Přidáme vanilkový cukr, smetanu a rozinky. Mouku smícháme s kypřícím práškem a lehce prosijeme do směsi.

Na závěr vmícháme tuhý sníh z bílků.


Těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.

Upečeného beránka vyklopíme z formy, necháme zchladnout.


Beránka poléváme čokoládou nebo pomažeme krémem. Můžeme též posypat kokosem nebo cukrářským zdobením. Jako očka vsadíme rozinky, na krk můžeme uvázat barevnou mašli.