Recept na velikonoční nádivku 100x jinak

Velikonoční nádivka je věcí krajovou, co oblast, to jiný typ nádivky a jiný recept. Podívejte se s námi, jak se její složení mění, a co všechno se vlastně do velikonoční nádivky všechno může dát. Nádivka se peče ponejvíce na Velikonoční neděli, někde je zvykem jí nabízet i koledníkům při pondělní hodovačce.

Recept na velikonoční nádivku 100x jinak (Zdroj: Depositphotos)

Velikonoční nádivka

Je označována nejen jako velikonoční nádivka, ale též jako hlavička, svítek nebo sekanice. Původně se do této nádivky dávalo telecí maso z hlav, odtud název hlavička. Oblastně se pak liší v ingrediencích, které se do ní přidávají. Do dnešních dnů se tak vyvinulo nespočet receptů na velikonoční nádivku a každý je maličko jiný. Záleží na krajové zvyklosti, ale také na rodinné tradici a dokonce i na způsobu přípravy.

Základní staročeský recept

Původně se nádivka připravovala ze svařeného mléka, vajec, krupice, telecího masa a kopřiv. Směs se zapékala v troubě a podávala se při velikonočním hodování na Bílou sobotu, ale i prakticky kdykoliv během velikonočních svátků.

Ingredience
Základem je většinou mlékem zkropené pečivo, vejce, uzené maso a bylinky (Zdroj: Depositphotos)

Klasická velikonoční nádivka

  • 10 ml mléka
  • 6 ks rohlíků
  • 6 ks vajec
  • 40 dkg vařeného uzeného masa
  • mletý černý pepř
  • 0,5 lžičky soli
  • máslo na vymazání
  • vývar z uzeného masa
  • kopřivy nebo bylinky dle libosti

Postup: Rohlíky se nakrájí na větší kousky, v míse se zkropí mlékem a nechají nasáknout. Přidají se žloutky, maso, sůl a pepř, podle potřeby vývar z uzeného masa, aby směs byla vláčná. Na závěr se směs doplní sněhem z bílků, podle chuti i zelené bylinky. Pekáček se vymaže silně máslem a nádivka se do něj upěchuje. Peče se při 175 °C asi 25 minut.

Sníh z bílků
Do směsi nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků (Zdroj: Depositphotos)

Špenátová nádivka

  • 5 rohlíků nebo housek
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 75 g másla
  • 2 hrsti čerstvých zelených listů špenátu
  • 1 hrst listové petržele
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • máslo na vymazání formy

Postup: Pečivo se nakrájí na kousky, zkropí se mlékem. Přidáme žloutky, spařený špenát, petržel, sůl, pepř a muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Máslem vymažeme formu. Peče se asi 30 minut.

Zapékání
Nádivka se zapéká ve vymazané formě (Zdroj: Depositphotos)

Bezlepková nádivka

  • 500 g žitného chleba nebo vařené jáhly pro bezlepkovou verzi
  • balení tempehu uzeného či smaženého, případně tofu
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • hrst vlašských ořechů
  • bylinky dle libosti: majoránka, petržel, kopřivy, medvědí česnek, pažitka
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 100 g hrašky
  • balení uzeného tofu (250 g)
  • kurkuma
  • 200 ml rostlinné smetany

Postup: Chléb nakrájíme na kostky do mísy, pokapeme mlékem. Přidáme nakrájenou a osmaženou cibuli a česnek, nasekané ořechy, zelené bylinky, kousky tempehu. Smícháme. Hrašku smícháme v druhé míse s mlékem. Směs nádivky a hrašky dáme do vymazaného pekáče.

Do mixéru dáme tofu, smetanu a kurkumu a umixujeme hladkou směs. Tu pak rozprostřeme na nádivku. Pečeme asi 25-30 minut na 200 °C do zlatova. 

Nádivku lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako doplněk hlavního jídla, jí se studená i teplá. 

Tradice
V některých krajích se nádivka dává i do pečeného kuřete nebo husy (Zdroj: Depositphotos)

Co udělat nádivku z cukety?

Související k tématu