Jidáše - recept na tradiční velikonoční pečivo

Jidáše vedle beránka a mazance zůstaly u nás trochu opomenuty. I ony přitom jsou tradičním velikonočním pečivem. Tradice říká, že kdo na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce pojí jidáše, bude po celý rok ochráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Rádi byste si je upekli, ale nevíte jak na ně? My vám to prozradíme.

Jidáše - recept na tradiční velikonoční pečivo (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Jidáše, proč se pečou?

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, které se podle tradic peče na Zelený čtvrtek. Svým tvarem mají připomínat různě stočený a spletený provaz. Ideálně smyčku. Je tomu tak proto, že tu jsou v upomínce na apoštola Jidáše, který se oběsil poté, co svým polibkem zradil Ježíše. Často se zde však objevují i zvířecí motivy, jako třeba ulita, klepeta raka, ptačí zobáček apod. Pečivo je kynuté, krásně voňavé a potažené medem. Med na nich symbolizuje jaro, plodnost a hojnost. Upevňuje zdraví. Při pečení vám krásně provoní dům.

Co na jidáše budete potřebovat?

  • hrnek mléka
  • 100 gramů másla
  • 4 žloutky (bílky nevyhazujte)
  • 80 gramů cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk
  • 1 lžičku citronové kůry
  • špetku soli
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ⅓ kostky droždí
  • med
Suroviny
Připravte si podle receptu všechny suroviny (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup výroby:

  1. Postup výroby je jednoduchý, vše dejte do pekárny. Nejprve tekuté suroviny a pak ty suché. Pekárnu nastavte na program těsto a nechte pekárnu pracovat. 
  2. Pokud nemáte pekárnu, z trochy mléka, droždí a lžíce cukru vyrobte kvásek.
  3. Do mísy nasypte mouku, přelijte rozpuštěné máslo, dejte zbytek cukru, žloutky, vanilkový lusk i citronovou kůru a vše dohromady důkladně propracujte.
  4. Nakonec do těsta přidejte kvásek, který rovněž důkladně zapracujte. Těsto musí být pěkně vláčné.
  5. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte ho do tepla kynout.
  6. Hotové těsto, ať už z pekárny nebo ručně vyrobené, rozdělte na menší kousky a z nich uválejte válečky. Vyrobte šneky, smyčky i zvířátka.
  7. Vše rozložte na plech pod utěrku a opět nechte v teple 30 minut kynout.
  8. Před vložením do rozehřáté trouby jidáše potřete vyšlehanými bílky.
  9. Pečte do zlatova, tedy asi 10 až 15 minut.
  10. Po vytažení z trouby jidáše ihned potřete medem. Pokud vám však med na pečivu nechutná, nechte je jen vychladnout.
Polotovar
Vypracujte těsto a utvořte jidáše (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Náš tip

Pro zlepšení chuti je možné do těsta přidat ještě rozinky namočené ve vodě nebo rumu a mandlové lupínky.

K Velikonocům patří i beránek, upečte si ho podle našeho receptu:

Související k tématu