Velikonoční perníčky jako z pohádky

Velikonoce jsou nejen znamením beránků, nádivek a obarvených vajíček, ale také stále více oblíbených velikonočních perníčků. Dají se přidat koledníkům do balíčků nebo nabídnout ke kávě. Při jejich výrobě i zdobení se navíc může kreativně vyřádit celá rodina a soutěžit, čí perníček bude nejkrásnější.

Velikonoční perníčky jako z pohádky (Zdroj: Martina Pilzová)

Velikonoční perníčky

Perníkové těsto je stále velmi oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť i trvanlivost oproti jiným cukrárenským výrobkům. Dají se upéct doma i s pomocí dětí, které mohou soutěžit o nejkreativnější výtvor, který si i samy ozdobí. Fantazie a barevné variace jsou pak vítány. Začněte tedy letos s velikonočními perníčky a uvidíte, že si je oblíbíte.

Roztomilé figurky
Na obarvení bílkové polevy použijeme potravinářské barvy (Zdroj: Martina Pilzová)
Perníčkové vajíčko
Z perníkového těsta lze vykrojit jakýkoliv tvar (Zdroj: Martina Pilzová)
Formičky
Pokud nemáme velikonoční formičky, vykrájíme tvary ručně (Zdroj: Martina Pilzová)

Suroviny na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • ½ prášku do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • koření do perníku tlučené 

Suchou směs smícháme v míse.

  • 120 g Hery
  • 2 lžíce medu

Rozpustíme nad párou.

  • 3 vejce
  • 220 g moučkového cukru

Ušleháme do tekuté směsi.

Suroviny
Připravíme si všechny suroviny podle receptu (Zdroj: Martina Pilzová)

Nejprve spojíme tekutou složku, vlijeme jí do suché směsi a necháme v lednici do druhého dne.

Těsto
Odpočinuté těsto rozválíme válečkem (Zdroj: Martina Pilzová)

Těsto vypracujeme na pomoučeném vále do tuhé hmoty, rozválíme a tvořítky vykrajujeme tvary.

Těsto 1
Těsto vyndáme z lednice a necháme ohřát při pokojové teplotě (Zdroj: Martina Pilzová)
Těsto 2
Těsto rozválíme na asi 1 cm vysokou placku (Zdroj: Martina Pilzová)
Formy
Na plochu těsta si rozvrhneme formičky (Zdroj: Martina Pilzová)
Vykrajování 2
Vykrájíme tvary (Zdroj: Martina Pilzová)

Ty přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na cca 150 °C.

Vykrájené tvary
Velikonoční perníčky by měly být vykrájeny v tomto duchu (Zdroj: Martina Pilzová)

Po upečení perníčky (lehce vychladlé) potřete rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.

Perníková vajíčka
Určitě by měly být vykrájené tvary vajíček (Zdroj: Martina Pilzová)

Zdobíme je možné bílkovým sněhem nebo potravinářskými barvami a dekorujeme cukrovými korálky, sypáním nebo čímkoliv jiným, co máme po ruce.

Tvary a figurky
Kromě vajíček volíme třeba veselé jarní motivy (Zdroj: Martina Pilzová)
Polotovar
Zdobení začneme obrysem figurek (Zdroj: Martina Pilzová)
Hotové perníčky
Ozdobené perníčky necháme uschnout, aby se poleva nerozmazala (Zdroj: Martina Pilzová)
Kytičky
Pro malé koledníky můžeme vyrobit takovéto roztomilé kytičky na špejli (Zdroj: Martina Pilzová)
Srdce
Svému partnerovi můžeme upéci i velké srdce, které lze naplnit dobrotami (Zdroj: Martina Pilzová)

Jak si upéct velikonočního beránka?

Související k tématu