Jak si vyrobit domácí droždí?

Chcete si doma upéct buchty či domácí chléb a zjistili jste, že nemáte droždí? Pokud nemáte možnost zaběhnout do obchodu, budete se muset spolehnout sami na sebe. Ale nezoufejte. Některé suroviny si můžete vyrobit sami. Mouku si doma z obilí asi mlít nebudete, ale droždí si můžete zcela jednoduše vyrobit a uchovat na horší časy. Ostatně naše prababičky to tak dělávaly také.

Čím nahradit nedostatek droždí v obchodech? (Zdroj: Depositphotos)

Droždí nad zlato

Občas se stane, že i v jinak přeplněných obchodech sem tam něco není. Buď je po takovém produktu zvýšená poptávka nebo došlo k výpadku při výrobě či distribuci zboží. Ne všechny produkty si můžeme doma vyrobit sami nebo je nahradit něčím jiným, ale v případě nedostatku droždí to možné je. Nebudeme tedy marnit čas s úvahami a jednoduše si droždí či jinak zvaný kvas či kvásek vyrobíme doma sami.

Pokud máte mouku, máte vyhráno. Ta je totiž základem výroby domácího kvásku.

Sušené a čerstvé
Z obchodů během několika dnů zcela vymizelo droždí (Zdroj: Depositphotos)

Co budeme potřebovat?

  • mouku
  • převařenou vodu
  • vyvařenou sklenici
  • smrštitelnou fólii

Postup:

1. Vezmeme sklenici a pečlivě jí vymyjeme a vyvaříme. Musíme mít dokonale čistou nádobu, v níž se bude kvásek tvořit.

2. Do sklenice odměříme 100 g mouky - ideální je žitná mouka. 

3. Mouku zalijeme převařenou a zchladlou vodou, na uvedené množství mouky asi 100 ml vlažné vody.

4. Zamícháme do husté kaše.

5. Sklenici přetáhneme fólií a uděláme do ní několik dírek, aby hmota mohla "dýchat". Sklenici postavíme na teplé místo.

Hotový kvásek
Kvásek bude po 4 dnech hotový (Zdroj: Depositphotos)

6. Druhý den tento postup opakujeme. Do té samé sklenice přidáme dalších 100 g mouky a vodu, opět zamícháme a zavřeme fólií. V tuto dobu už by měl kvásek začít pomalu pracovat a měl by nakysle vonět.

7. Třetí den by měl být kvásek téměř hotový a připravený k použití. Pokud ho budete potřebovat větší množství, přidejte dalších 100 g mouky a vodu, a pro jistotu si připravte větší nádobu. Kvásek bude mít tendenci utíkat ven.

Kvásek utíká
Vyberte správnou sklenici, kvásek rád utíká (Zdroj: Depositphotos)

8. Čtvrtý den je kvásek hotov a vy můžete bez obav začít péci chleba a buchty. Abyste pokaždé nemuseli zakládat nový kvásek, odeberte několik lžic do čisté sklenice, uzavřete a uchovejte v lednici. Při dalším použití ho pouze vystavte na teplo, dosypte trochu mouky a vody a nechte pracovat jako u přípravy běžného droždí z krámu. Jakmile se začnou objevovat v kaši bublinky, je kvásek připravený.

Těsto na knedlíky
Z domácího kvásku budete moci připravovat vaše oblíbené kynuté dobroty (Zdroj: Depositphotos)

Z kynutého těsta si můžete připravit třeba domácí houstičky sypané sýrem

Související k tématu