Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí (Zdroj: Depositphotos)

Vzduch ani lednice pečivu neprospívají

Obecně platí, že veškeré pečivo by se mělo uchovávat na suchém a temném místě při teplotě maximálně do pětadvaceti stupňů Celsia. Pečivo, které leží volně na vzduchu ničím nezakryté, rychle vysychá a obsažený škrob mění strukturu, tedy tvrdne. Naopak pečivo zabalené do igelitu či mikrotenového sáčku si už po čtyřech hodinách zadělává na gumovatění a dokonce může vzniknout i plíseň. Někteří lidé preferují skladování pečiva v lednici. Rozkladné procesy se zde sice o něco zpomalí, ale pečivo rychleji okorává a navíc do sebe natáhne veškeré pachy ostatních potravin.

Mazanec při výrobě
Správně uskladněné pečivo má delší trvanlivost (Zdroj: Globus)

Vsaďte na len

Pokud si domů přinesete z obchodu pečivo ještě teplé, je nutné jej doma co nejdříve vyndat a nechat úplně vychladnout, až pak se může ukládat do obalů. Tím nejvhodnějším pro chléb je lněný sáček. Babičky byly zvyklé balit chléb do utěrky. Tyto babské rady se stále jeví jako ty nejúčinnější, a tak i dnes v době všemožných technologií nakonec vyjde nejlépe, když se chléb zabalí do klasické utěrky, kde neokorá. Utěrka totiž natáhne veškerou vlhkost, a tím i brání vzniku plísně. Ideálním místem pro skladování takto zabaleného chleba je tmavá chladnější spíž nebo chlebník. Běžné pečivo zase můžeme uchovávat k plastových dózách s víkem.

P.Meduna_Globus
Inspirujte se u odborníků (Zdroj: Globus)

Mazanec jako čerstvý i na velikonoční pondělí

Pro velikonoční mazanec platí stejné podmínky jako pro chléb, tedy uchovávat zabalené v utěrce, v temnu a v teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia. Nejdůležitějším aspektem uchovávání pečiva je držet ho v čistotě. Ať už je v ošatce, chlebníku či šuplíku, je důležité toto místo pravidelně čistit a vymetat drobečky, zabrání se šíření plísní. Pro dokonalou čistotu tato místa čas od času vytřete octovou vodou a nechte pořádně vyschnout.

Upečte si třeba sýrový chléb

Autor:

Související k tématu