reklama

Objevte léčivou sílu zázračného bezu černého

Černý bez známe všichni. Je to dřevina, kterou nalezneme hlavně podél silnic. Pokud však nalezneme bez na místě, kde mu nehrozí znečištění, máme vyhráno, našli jsme totiž pramen zdraví. Využít můžeme květy, plody, ale také listy. Vyrobit si z něj můžeme osvěžující šťávu, likér či obklad na bolavé klouby. Bez černý léčí i chutná.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Černý bez je plný vitaminů, jeho účinky jsou až zázračné (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Víte, co je pukač? Totéž, co chebz. Pokud pořád tápete, řeč je o černém bezu. Rostlině, která má své hojné využití jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství a farmacii.

V tradičním léčitelství je černý bez většinou hojně využívaný proti různým virózám a nachlazením. Tyto historické babské rady nejsou jen báchorka, ale potvrzují je i vědecké studie. V poslední době proběhlo hned několik experimentálních studií, které prokázaly, že extrakty z květů i plodů černého bezu mají skutečné antivirové účinky.

Květ do džemu i na čaj

Černý bez je středně vzrostlý keř, který se vyskytuje hlavně na krajích lesů a u cest. Zhruba od konce května je možná první sklizeň silně aromatických květů, které jsou plné chuti. Navíc obsahují pestrou škálu vitaminů a minerálních látek. V kuchyni můžete vyzkoušet bezový ocet nebo jednotlivé drobné kvítky můžete přidat do pomerančového džemu. Ze sušeného květu černého bezu uvaříte chutný bylinný čaj, který má příznivý účinek na dýchací cesty. Je oblíbený hlavně u dětí, protože má aromatickou nasládlou chuť.

Bezovou šťávu zbožňují hlavně děti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bezovou šťávu zbožňují hlavně děti

Zázračná síla temných bobulí

Nejen květy černého bezu mají blahodárné účinky na lidský organismus, vitaminovou bombou jsou především jeho plody. Dozrálé bobulky obsahují antioxidační látky, které mají blahodárný vliv na budování imunity. Ale pozor! Možná si ze školních lavic ještě pamatujete varování, že tyto malé černé bobulky jsou toxické. To pravda sice je, ale jen částečná. Tepelnou úpravou nebo sušením totiž jedovaté látky mizí a zůstává jen to dobré. Především vysoký obsah antioxidantů, minerálních látek, stopových prvků a celé škály vitaminů, které přirozeně posilují imunitu. Díky dlouhodobé péči o imunitní systém lze lépe předcházet virovým a respiračním infekcím.

Když černý bez chutná i pomáhá

Zejména díky zdraví příznivým účinkům je černý bez hojně využívanou surovinou i ve farmacii. V současné době je dokonce jednou z nejpoužívanějších léčivých rostlin na celém světě. Vliv extraktu z plodu černého bezu při virových onemocněních a onemocněních dýchacího systému potvrzují i vědecké studie. Ty zkoumají účinnost extraktů z černého bezu v produktech z kategorie sirupů a pastilek, které se používají při léčbě chřipky.

Tyto studie prokázaly, že pokud se při onemocnění chřipkou A i B včas podá sirup obsahující extrakty z černého bezu, doba onemocnění se v průměru zkrátí o čtyři dny a už za dva dny se zlepšují doprovodné symptomy. Provedené studie také prokázaly výrazné zlepšení symptomů doprovázející chřipku a to do 48 hodin od podání extraktu z černého bezu.

Likér z černého bezu pomáhá při revmatismu, bolestech páteře, zánětech a dalším
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Likér z černého bezu pomáhá při revmatismu, bolestech páteře, zánětech a dalším

Černý bez je i pro gurmány

Pozvěte tyto drobné plody i do svojí kuchyně, dají se z nich vykouzlit skutečné speciality. Možná si ještě vzpomenete, když si vaše babička dávala každodenní šťopičku bezového likéru na zdraví anebo dozdobila domácí vdolky bezovým džemem. Právě ten je skutečná delikatesa.

Bobule černého bezu se prolisují a čistou bezinkovou šťávu nalijeme do většího kastrolu, přisypeme cukr smíchaný s želírovacími prostředky a dle návodu na obalu prostředku povaříme. Horký džem nalijeme do suchých čistých sklenic, pevně uzavřeme a na pár minut otočíme dnem vzhůru, aby víčko pěkně přilnulo. Pak otočíme zpět a necháme vychladnout.

Zdroj informací: sambucuskids.cz; bylinkyprovsechny.cz

{"type":"recombee_video")

Publikováno: 2. 3. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce