reklama

Utopenci: lidový recept na hospodskou klasiku

Utopenci neboli špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu se tradičně podávají v hostincích k pivu. Pan Milan Mrázek z Prahy prozradil Láďovi Hruškovi, jak se utopenci nakládají v jejich rodině už minimálně od dob babičky Aničky, i to, jak se u nich provádí tradiční rodinný řez špekáčků. Suroviny v tomto lidovém receptu jsou vypočítané na klasickou hospodskou třílitrovku.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Utopenci jsou důkazem, že rodinné stříbro na talíři nemusí zahrnovat vždy jen vybrané a pracné pochoutky ke svátečnímu obědu, ale může být vtisknuto i do docela lidového, avšak možná o to více oblíbeného pokrmu, který údajně před více než sto lety spatřil světlo světa v kuchyni hostinského Šamánka. Ten prý přemýšlel, jak uchovat buřty bez lednice, aby si na nich mohli jeho hosté pochutnávat třeba celý měsíc bez újmy – a výsledkem jsou stále oblíbení  utopenci.

Utopenci: lidový recept na hospodskou klasiku
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: lidový recept na hospodskou klasiku

Co budeme na utopence potřebovat

  • 12 špekáčků, které obsahují co nejvíce masa
  • 1,5 kg cibule
  • 12 feferonek
  • mletý černý pepř
  • 500 ml octa
  • 750 ml vody
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžíci cukru
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý černý pepř
Jaké suroviny na utopence potřebujeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Jaké suroviny na utopence potřebujeme

Jak při přípravě utopenců postupovat

1. krok: nejprve si uděláme lák

Lák mícháme vždy v poměru 3 : 2 (voda : ocet). Vodu a ocet nalijeme do menšího hrnce, přisypeme sůl a cukr, přidáme i všechno další koření, tedy kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Postavíme na plotnu, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme pět minut. Poté necháme vychladnout.

Utopenci: nejprve si uděláme lák
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: nejprve si uděláme lák

2. krok: připravíme si cibuli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Utopenci: připravíme si cibuli
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: připravíme si cibuli

3. krok: špekáčky nařízneme

Špekáčky také oloupeme a příčně do hloubky nařízneme. Druhý řez vedeme z druhé strany kolmo k tomu prvnímu, aby se nepotkaly a špekáček se nerozpadl.

Utopenci: špekáčky nařízneme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: špekáčky nařízneme

4. krok: nezapomeneme na pepř

Vnitřek špekáčku posypeme čerstvě namletým černým pepřem.

Utopenci: nezapomeneme na pepř
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: nezapomeneme na pepř

5. krok: suroviny vrstvíme do sklenice

Do sklenice vrstvíme střídavě cibuli, špekáčky a feferonky, přičemž začínáme i končíme vrstvou cibule.

Utopenci: suroviny vrstvíme do sklenice
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: suroviny vrstvíme do sklenice

6. krok: suroviny ve sklenici zalijeme lákem

Zalijeme vychladlým lákem, zavíčkujeme a uložíme na pět dnů do chladu.

Utopenci: suroviny zalijeme lákem
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Utopenci: suroviny zalijeme lákem

Publikováno: 9. 3. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška