reklama

5 tipů, jak si připravit tu nejlepší kávu na světě

Ke každodenní pohodě mnohých z nás jistě patří chvilka s vaší oblíbenou kávou. Všichni milovníci kávy jistě vědí, že dobrou kávu lze připravit i doma. Základem je nejen správný výběr druhu kávy, ale hlavně její příprava. A my vám poradíme, jak na to. Na chvilku zvolněte a vychutnejte si šálek lahodného horkého moku.

i (Zdroj: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.)
Základem dobré kávy je výběr druhu a správná příprava (Zdroj: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.)

Radujete se z nového kávovaru a už se nemůžete dočkat, až si v něm připravíte opravdu báječnou kávu? Mějte ale na paměti, že skvělý šálek kávy budete mít jen tehdy, pokud budete vybírat z kvalitních druhů a o svůj kávovar se budete náležitě starat. 

O výsledné kvalitě kávy rozhodují zejména tyto faktory: kávovar, káva a pravidelná péče. Přitom čištění je v domácích podmínkách často opomíjeno, přestože má na kvalitu kávy zásadní vliv. Důležitá je především stálá údržba, tedy čištění od kávové sedliny a zbytků kávy. Nezanedbávejte pravidelnou údržbu, uvidíte, že se vám starost o kávovar opravdu vyplatí. A to nejen z toho důvodu, že budete pít opravdu kvalitní kávu s autentickým aromatem, ale váš přístroj vám v kondici vydrží mnohem déle, než kdybyste se o něj řádně nestarali.

1. Automatické proplachy i mechanická čištění

Prvním krokem, který budete muset se svým novým kávovarem podstoupit, je proplach. Řada kávovarů má dnes automatické proplachy horkou vodou, které trubky pročistí a zabrání usazení nečistot. Ty je potřeba dělat pravidelně stejně jako čištění speciální čisticí tabletou, u které se vždy držte pokyny výrobce. Na mechanice se totiž usazuje mastnota a nežádoucí pachy, které mají rovněž významný vliv na výslednou kvalitu kávy.

Kávovar udržujte v čistotě
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kávovar udržujte v čistotě

Pro čištění pákového kávovaru doporučuji použít vhodné speciální čisticí prostředky. Pro vyčištění domácího mlýnku se hodí např. Puly Grind. Sáček se nasype do mlýnku a následně se vymele. Poté se namele několik káv, které vyhodíte,“ doporučuje Lumír Františák, odbornk na přípravu kávy. Pokud čisticí prostředek doma nemáte, můžete obdobně použít suchou, tvrdou rýži. „Do automatických kávovarů se používají například tablety Puly Caff. Většina dodavatelů kávovarů pak uvádí konkrétní vhodný prostředek, který bych doporučoval použít,“ dodává.

V čistotě udržujte také sítko včetně dalších odnímatelných částí, které propláchněte čistou vodou a osušte hadříkem. Nezapomínejte na odpadní nádobu na kávovou sedlinu i vyprázdnění a očištění odkapávací misky a odpadní nádoby.

2. Filtry a pravidelné odvápnění

Po nějaké době je dobré kávovar zbavit vodního kamene. V domácnostech se pak stále častěji používají centrální filtry, případně mají některé kávovary v nádržce filtry vlastní. Ty je třeba pravidelně měnit. U automatického kávovaru na odstranění vodního kamene myslet nemusíte, přihlásí se o něj sám. U ostatních typů záleží na tvrdosti vody a pravidelnosti používání: „Jednoduše platí, že čím je voda tvrdší, tím častěji je třeba provést odstranění vodního kamene. U tvrdší vody doporučujeme odvápnění asi jednou za měsíc, při optimální tvrdosti stačí jednou za tři měsíce,“ říká Lumír Františák.

3. Kvalitní káva

Ať už jste majiteli jakéhokoliv typu kávovaru, vězte, že i s tím nejlepším kávovarem si skvělý šálek bez kvalitní kávy nepřipravíte. „Výběr správné kávy se odvíjí podle typu kávovaru, který máte k dispozici. Některé jsou vybaveny vlastním mlýnkem, jiné fungují pouze jako překapávače již mleté kávy. Vždy ale platí, že čím kvalitnější kávu do kávovaru nasypete, tím kvalitnější bude i výsledný nápoj,“ radí Lumír Františák.

Kávová zrna pražená v šesti fázích
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kávová zrna pražená v šesti fázích

4. Čerstvé zrno

Zásadním pravidlem po přípravu kávy je, že do násypky kávovaru přidáte pouze takové množství, které v nejlepším případě do 24 hodin spotřebujete. Zbytek uchovejte v původním obalu v suchém, tmavém prostředí. Snažte se minimalizovat přístup vzduchu, aby káva neoxidovala. „Chcete-li získat chutnou a výraznou kávu s plnou chutí a vůní, musí být vždy čerstvě namletá. Některé kávovary si kávu předemelou. Pokud je pak časový rozestup mezi namletím a přípravou kávy delší, je třeba první porce vždy vylít,“ říká Lumír Františák.

5. Pozor na mléko

Většina Čechů preferuje kávu s mlékem. Zejména u žen je oblíbeným kávovým nápojem cappuccino. Trendy nápojem posledních let je pak Flatwhite. Řada kávovaru to dnes zvládá stisknutím jednoho tlačítka, ovšem často se opomíjí údržba. „Mléko je samostatná disciplína, která nám údržbu a čištění o kávovar lehce prodlužuje. Mléko nám v kávovaru zasychá a pracuje. Čištění je proto nutné dělat každý den,“ doporučuje Lumír Františák.

Tradiční silné espreso vás nakopne
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tradiční silné espreso vás nakopne

Pokud vlastníte napěňovač mléka, čistěte ho po každém použití. Vhodné je také vypláchnout nádrž na vodu. Jednou za týden doporučujeme zkontrolovat a umýt spařovací jednotku a očistit její filtr, kterou nechejte posléze volně uschnout.

Zdroj informací: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.

Publikováno: 29. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce