reklama

Odhalte tajemství toho nejlepšího guláše

V zimním období je ideální čas na pravý nefalšovaný guláš z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Chce svůj čas, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi tu nejklasičtější klasiku, kterou milují hlavně muži bez ohledu na věk. A když ho připravíte víc, máte i večeři na druhý den, kdy knedlíky nahradíte krajícem chleba. A jak známo, guláš je druhý den ještě lepší.

i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Uvařte si ten nejlepší guláš na světě (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)

Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas. A případně ještě trocha černého piva pro lepší barvu a lehounké tóny karamelu. Ten nejdokonalejší guláš připravíte z dostupné suroviny, a sice z hovězí kližky. Vedle čisté svaloviny obsahuje i vazy a úpony, které se dlouhou úpravou při nižší teplotě postupně rozpustí. Zbyde dokonale měkké, šťavnaté maso a středně hustá omáčka s plnou chutí a výraznou kořeněnou vůní, která už nepotřebuje k dokonalosti vůbec nic. Za pár korun připravíte jídlo, které zmizí z talířů rychlostí blesku.

Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas

Potřebujete (na 4 porce):

  • 800 g hovězí kližky
  • 4 cibule
  • 6 snítek tymiánu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 150 ml černého piva
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci hladké mouky
  • olej

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 2 hodiny

A jak tu dobrotu připravit?

Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nakrájejte na plátky. Na oleji opečte doměkka cibuli. Přidejte maso, promíchejte a opečte ho, aby se zatáhlo. Pak vmíchejte česnek, papriku a promíchejte.

Indukční varná deska nadchne každého kuchaře
i (Zdroj: MORA MORAVIA, s.r.o.)
Indukční varná deska nadchne každého kuchaře

Poprašte hladkou moukou, ještě jednou promíchejte a pak přilejte pivo a případně tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete, přidejte tymián a přiklopte pokličkou. Guláš duste pod pokličkou dvě až dvě a půl hodinky. V průběhu vaření podle potřeby dolejte vodu nebo vývar.

Tip:

Důležité je táhnout guláš pomalu při nízké teplotě pod bodem varu. Některé indukční desky mají dokonce i automatické funkce pro podobné situace, takže nemusíte během přípravy pokrm hlídat.

Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem nebo krajíčky chleba.

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s.r.o.

Publikováno: 28. 1. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce