reklama

Brambory zpracujte vždy i se slupkou, získáte tak drahocenný draslík

Proč zpracovat brambory i se slupkou? Získáte více možností jejich zpracování a budete mít i menší odpad. Navíc si brambory připravované ve slupce zachovají více vitamínu C a draslíku než ty oloupané. A pokud brambory potřebujete oloupat, slupku můžete využít i tak. U brambor lze zpracovat vše.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Brambory lze zpracovat i se slupkami a nic nevyhazovat (zDROJ: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V bramborách se slupkou se při vaření udrží většina drahocenných složek uvnitř. Nejzásadnější je v tomto případě pro nás vitamín C a draslík. Při vaření se slupkou se v bramborách tyto složky udrží mnohem lépe a ve velkém množství. Vitamín C podporuje celkově naši imunitu a obranyschopnost organismu, draslík je důležitou složkou pro zdravý vývoj a regeneraci nervové soustavy.

Jak zpracovat brambory se slupkou v kuchyni

Ve vodě vařené brambory

Vařte brambory co nejčastěji ve vodě i se slupkou. Použijte čisté, zdravé brambory bez naklíčení. Pořádně je očistěte a poté vařte v osolené vodě s kmínem. Hodí se typ A a B. Typ C raději používejte klasicky - oloupané. Slupku pak snadno sundáte, pokud uvařené brambory prudce zchladíte ve studené vodě.

Brambory vařené v páře

I v páře vařené brambory si zachovají drahocenné složky ve velkém množství, možná ještě větším než vařené ve vodě. Neloupané brambory typu A nebo B vařte na páře podobně jako knedlíky. Doba vaření bude trochu delší, ale stojí to za to. Do vody na dně hrnce přidejte sůl a kmín.

Brambory pečené na plechu 

Možností, jak upéct brambory ve slupce, je nepřeberné množství a tady se můžete opravdu vyřádit. Brambory pořádně očistěte a nakrájejte i se slupkou na kolečka nebo měsíčky. Poté je stačí ochutit podle vašich preferencí, přidat sýr, bylinky a upéct v troubě. Budou skvělé samotné, s dipem nebo jako příloha k masu či restované zelenině.

Mladé brambory vařené ve slupce jsou skvělou přílohou, ale můžete je sníst jen s máslem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mladé brambory vařené ve slupce jsou skvělou přílohou, ale můžete je sníst jen s máslem

Hranolky smažené se slupkou

Ani pro přípravu domácích hrnolek nemusíte brambory loupat. Jednoduše je nakrájejte i se slupkou, a pokud je upečete na plechu v troubě, budou mnohem zdravější. Jenom je lehce zakápněte olejem, promíchejte, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte na dvakrát, aby byly stejně křupavé jako ty smažené.

Brambory pečené na špejli

Špejle předem namočte do vody a pak ještě potřete olejem. Řádně očištěné brambory typu A nebo B napíchněte na špejli. Ostrým nožem vykrojte každou bramboru do spirály, zakrojte je až ke špejli. Nařezané brambory roztáhněte, aby se spirála oddělila od sebe. Položte připravené spirálky na plech s pečicím papírem. Zakápněte je olejem, posypte kořením a bylinkami, které máte rádI. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 30 až 40 min. Pečení hlídejte a v polovině je otočte. Podávejte s máslem nebo česnekovým či bylinkovým dipem.

Bramborové spirálky si určitě oblíbí i vaše děti. Můžete je jíst jenom tak nebo s dipem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bramborové spirálky si určitě oblíbí i vaše děti. Můžete je jíst jenom tak nebo s dipem

Ani samotné slupky od brambor nevyhazujte

Každé jídlo asi nechcete připravovat z brambor se slupkami. Šťouchané brambory klidně udělejte z brambor vařených ve slupce. Pro bramborovou kaši (brambory typu C) nebo v případě nutnosti většího vykrajování horších brambor se už odstranění slupek nevyhnete. Hezké a zdravé slupky můžete ale i tak využít. Upečte si domácí chipsy nebo přiložte na kůži jako první pomoc při popálení. S bramborovými slupkami se dá kouzlit a můžete je využít na maximum.

Bramborové chipsy ze slupek

Slupky musí být samozřejmě čisté a zdravé, bez hniloby apod. Nakrájejte je na menší kousky, promíchejte s trochou tuku a soli, případně je ochuťte směsí koření a bylin. Rozložte připravené slupky v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem a pečte na 200 °C zhruba 15 minut.

Přírodní barvení šedivých vlasů

Čisté bramborové slupky povařte půl hodiny v čisté neosolené vodě. Výluh nechte zchladnout, vývar sceďte a poté si s ním jednoduše opláchněte vlasy po umytí. Dělejte si tento oplach po mytí pravidelně. Velmi rychle si všimnete zmírnění šedivého nádechu a nakonec se objeví i jemné, přirozené zbarvení.

Bramborové slupky umí zabarvit šedivé vlasy. Výsledný odstín je pak individuální.
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bramborové slupky umí zabarvit šedivé vlasy. Výsledný odstín je pak individuální.

Rychlá pomoc při popáleninách

Pokud vám při smažení prskne horký olej na kůži, přiložte čerstvě ukrojenou slupku vnitřní částí na postižené místo. Má antibakteriální účinky, uleví a urychluje hojení pokožky.

Vymažte si kruhy pod očima

Jeatliže jste vařili a pekli dlouho do noci a vytvořily se vám nepříjemné váčky pod očima, přiložte slupky od brambor na tato místa. Po 15 minutách by se vám mělo ulevit a váčky viditelně zmizet. Dávejte jenom pozor, pokud budete používat bramborové slupky jako domácí lékárničku, zda vám nezpůsobují alergickou reakci na kůži.

Výluh ocení i vaše rostliny

Nakonec slupky od brambor, které nevyužijete, nechte usušit a můžete je skladovat v uzavřené nádobě. Část suchých slupek zalijte horkou vodou a nechte 3 dny louhovat. Vytvořeným louhem pak zalijte kytky, zejména ty, které mají vyšší potřebu draslíku v půdě. Zálivka je také skvělá pro lepší úrodu ovoce. Zbylé slupky z louhu můžete přidat do půdy záhonu.

Zdroj informací: hobby.instory.cz

Publikováno: 27. 5. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná