reklama

Jak si poradit se šneky zabijáky?

Překvapivě se dnes nebudeme přesouvat na zahradu, ale můžeme zůstat v kuchyni. V období zabijaček a masopustů tu pro vás totiž máme dokonalou delikatesu, která potěší žaludek nejednoho rozmlsaného strávníka. Podíváme se, proč se zrovna šneky a jak je to s těmi zabijáky.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte jako delikatesu šneky zabijáky (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Šneci zabijáci

Tito šneci, i když mají označení zabijáci, vám rozhodně úrodu zeleniny na zahradě nesežerou. Nemusíte mít obavy. Spíš to dopadne naopak, my totiž sníme je. Je tu období masopustu, zabijaček a samozřejmě spousty dobrot. 

Zabijačkové hody jsou naší tradicí, co se týče podávaných pokrmů. Začíná se zabijačkovým guláškem a ovarem s hořčicí a křenem, postupně se přechází na černou i ovarovou polévku, potom přijdou na řadu jitrnice a jelítka a neskutečná hostina se završí tlačenkou, řízky z krkovičky a moravským vrabcem se zelím. Už se vám také sbíhají sliny? Není divu. A my vám k této přehlídce dobrot přidáme právě ty slíbené šneky zabijáky.

Recept na zabijačkové šneky

Suroviny:

  • 1 listové těsto
  • 1 balíček kysaného zelí
  • několik kroupových jelítek
  • 1 vejce
  • sezamové semínko
  • grilovací koření
Tito šneci jsou zajímavou zabijačkovou pochoutkou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Tito šneci jsou zajímavou zabijačkovou pochoutkou

Listové těsto si na pomoučeném válu rozválíme na tenčí plát. Můžeme taktéž použít již rozválené těsto, které se prodává stočené v pečicím papíru a je již připravené k okamžitému použití. Na těsto naklademe "podestýlku" z kysaného zelí. Zelí necháme okapat, aby nám potom během pečení nevytékala přebytečná šťáva. Jelítka vymačkáme ze střívek (lze použít i jelítkový prejt prodávaný v salámových obalech) a navrstvíme na zelí. Vidličkou lehce zamačkáme prejt do zelí.

Jelítkový prejt vmáčkneme vidličkou do zelí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jelítkový prejt vmáčkneme vidličkou do zelí

Posypeme grilovacím nebo zabijačkovým kořením. Plát stočíme do šišky a začneme krájet přibližně stejné kousky - šneky. Šneky rozložíme na pečicí papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.

Ruličku rozkrájíme na kolečka - šneky
Ruličku rozkrájíme na kolečka - šneky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Povrch šneků posypeme sezamovým semínkem, můžeme ale použít i jinou dekoraci
Povrch šneků posypeme sezamovým semínkem, můžeme ale použít i jinou dekoraci (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dáme péct do trouby. Pečeme při teplotě 190 °C dozlatova. Šneci zabijáci se hodí jako rychlá večeře, odpolední svačina nebo pochoutka pro nenadálou návštěvu. Určitě ale všem zachutnají.

Variant na šneky z listového těsta je nespočet a mnoho hospodyněk se chlubí zaručeným a přísně střeženým domácím stříbrem, které se peče stále dokola a nikdy nepřestane chutnat.

Připomeňme si klasické šunkovosýrové šneky, nebo naopak sladkou variantu se skořicovým cukrem. V nejrůznějších koutech republiky také můžete ochutnat šneky se žampiony a sýrem, šneky nadívané mletým masem, marmeládové či ořechové. Velmi chutní jsou také šneci s náplní z pesta a sýru nebo šneci ala pizza. 

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 28. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová