reklama

Tento lahodný nápoj nesmí u stromečku chybět

Zkuste být originální a vyrobte nugátový likér podle našeho receptu místo obvyklého vaječného likéru. Na výrobu je možná ještě o něco jednodušší, a když vynecháte alkohol, můžou si na něm pochutnat i děti. Udělejte touhle pochoutkou radost všem.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravili jsme pro vás vychytaný recept na nugátový likér z lískooříškového krému (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Recept na dokonalý nugátový likér:

  • 400 g lískooříškového krému
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kakaa
  • 0,7 dcl koňaku
  • 3 dcl smetany

Smetanu vlijte do hrnce a zahřejte až k varu. Přidejte k ní lískooříškový krém a míchejte, než se spojí dohromady.

K rozpuštěnému nugátu přidejte ostatní suroviny a řádně promíchejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K rozpuštěnému nugátu přidejte ostatní suroviny a řádně promíchejte

Přidejte potom i třtinový cukr a zase míchejte, než se cukr rozpustí. Odstavte z plotýnky a přisypejte do směsi ještě skořici. Nechte vychladnout. Do koňaku vmíchejte 2 lžičky kakaa. Přilijte ke směsi smetany a krému, promíchejte a naplňte do nějakých hezkých skleněných lahví.

Hotový likér přelijte do čistých sklenic
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Hotový likér přelijte do čistých sklenic

Tip:

Můžete vyrobit i verzi pro děti a řidiče. Stačí jednoduše vynechat koňak.

Recept na medovo-zázvorový likér

Takový domácí likér může sloužit i vašemu zdraví. Stačí použít správné ingredience. K 0.75 l vodky budete potřebovat ještě 125 g medu, 125 g čerstvého nastrouhaného zázvoru a 1 citron. Můžete přidat i koření – hodí se hřebíček, badyán nebo skořice. Z citronu oloupejte kůru a nakrájejte ho na plátky. Vše potom dejte do vhodné nádoby a 3 dny nechte louhovat. Pak můžete přecedit a užívat. Díky zázvoru a medu bude likér skvělou prevencí proti nachlazení.

Žádným likérem neurazíte, možností je spousta
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Žádným likérem neurazíte, možností je spousta

Karamelovo-perníkový likér

Oblíbené perníčky můžete nejenom ujídat, ale také upíjet. Z pěti lžic cukru krystal si na pánvi udělejte  karamel. Rozpouštějte ho pomalu, aby se nepřepálil a nezhořknul. Přilijte k němu 175 ml horké vody a míchejte do rozpuštění. Pak už můžete přidat 500 ml smetany ke šlehání, 125 g hořké čokolády a taky 5 lžiček perníkového koření. Chvíli společně provařte a nechte vychladnout. Přidejte 500 ml rumu a zamíchejte. Přelijte do lahví a můžete si pochutnávat.

A kávovo-karamelový na závěr

Další dobrotou, kterou můžete vyrobit sobě nebo ji věnovat jako dárek, je likér s příchutí karamelu a kávy. Karamelové kondenzované mléko si můžete vyrobit uvařením toho klasického. Uzavřenou plechovku dejte do hrnce s vodou a nechte vařit asi 2 hodiny. Pak počkejte do vychladnutí. Do něj přimíchejte 1 lžíci instantní kávy rozpuštěnou v trošce horké vody. Dále přidejte 1 lžičku vanilkové esence, 400 ml koňaku, brandy nebo rumu a nakonec 500 ml smetany ke šlehání. Vše spolu dobře promíchejte.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 17. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová