Poznejte nástrahy levné kuchyňské linky

Kuchyně je místo, které využíváme každý den. Často v ní trávíme celé hodiny, připravujeme tu snídaně, svačiny i velké bohaté hostiny. Schází se v ní celá rodina, je takovým srdcem domova a nejvíce to v ní tepe. Dopřejte si proto kuchyňskou linku, která se vám bude nejen na první pohled líbit, ale bude vám i dlouho kvalitně sloužit.

Poznejte nástrahy levné kuchyňské linky (Zdroj: Depositphotos)

Jaké nevýhody může mít pořízení levné kuchyňské linky 

Než se rozhodnete vybudovat kuchyňskou linku levně, podívejte se s námi na nástrahy takového rozhodnutí. Která místa jsou v kuchyni nejpoužívanější a nejrychleji se můžou opotřebovat a zničit?

Materiál kuchyňských skříněk

Základem kuchyňské linky je její praktičnost. U levných linek si nemůžeme volit velikosti a typy skříněk podle vlastní potřeby. Rychle nám tak může takové uspořádání přestat vyhovovat. Další důležitý parametr je pak materiál, ze kterého jsou korpusy skříněk a dvířka vyrobené. Vzhled dvířek může kuchyňskou linku krásně podtrhnout a pozvednout na luxusní nábytek, celá linka ale musí být vyrobená z kvalitního materiálu a kvalitně provedena.

Působením vlhka a páry z vaření se kuchyňská linka pořízená levně začne velmi rychle ničit. Toto se děje převážně u skříněk, kde je vnitřní materiál například dřevotříska a povrchová úprava jenom tenká dekorační fólie. Fólie se může začít vlnit a kroutit a špatně utěsněnými spoji na hranách se dostává vlhkost dovnitř desky. Uvnitř se vlhkost hromadí, ale přes neprodyšnou fólii nemůže ven, a na těchto místech poté vznikají nehezké bubliny. Nejvíce to můžeme vidět kolem dřezu, a další nepříjemností je pak vznik plísní v těchto navlhlých místech.

Instalace linky
Kuchyňskou linku levně si často nemůžete přizpůsobit (Zdroj: Depositphotos)

Také umístění na zdi je nutné provést velice pečlivě a kvalitně. Důležité jsou bezpečnostní a praktické parametry. Umístění horních skříněk do správné výšky a pevné ukotvení do zdi by mělo být samozřejmostí. Velmi důležité je také odvětrávání za skříňkami, aby se tam nevytvářela plíseň. V posledních letech se horní skříňky nepřidělávají pevně ke zdi, ale věší se s mírným odstupem od zdi, co odvětrávání přirozeně zabezpečí.

Velkým nešvarem u levných kuchyní je spojení šuplíkových dílů jenom povrchovou fólií. Už za pár měsíců se vám u takto vyrobeného šuplíku může uvolnit zadní strana, která upadne a vše vám začne propadávat o patro níže. Šuplíky pak musíte jeden po druhém opravovat.

Další velkou nepříjemností u kuchyňské linky konstruované levně je působení tepla v okolí trouby. Pokud máte dvířka nebo šuplíky v těsné blízkosti trouby, tak se díky pravidelnému používání začnou například uvolňovat hrany, kroutit lepené části nebo dokonce uvolňovat, co může způsobit i potíže se zavíráním a otvíráním jak šuplíků a skříněk, tak u dvířek trouby, protože si začnou vzájemně překážet.

Plíseň
Za kuchyňskou linkou se často vytvoří nepříjemná plíseň (Zdroj: Depositphotos)

Panty a šuplíkové pojezdy

Bez pantů a dalších kovových dílů se žádný nábytek neobejde. V kuchyni asi nejčastěji vše nespočetněkrát otevřeme a zavřeme, proto na těchto komponentech nijak nešetřete. Rozhodně se musí jednat o nerezavějící části a ideálně neopotřebované. Musí udržet tíhu dvířek i časté používání a velikou nepříjemností je pak drolení materiálu v místě ukotvení. V nevhodném materiálu nebo použitím špatných šroubů se velmi brzy začnou šrouby uvolňovat a vypadávat. Opravy jsou pak zbytečně pracné a komplikované. Nemluvě o tom, že takové poškození může způsobit i nehodu a poranění osob.

Kování
Kovové komponenty v kuchyni musí být nerezavějící (Zdroj: Depositphotos)

Deska na kuchyňské lince levně

I tady platí stejné nástrahy a nepříjemnosti jako u celé kuchyňské linky. Nejvíce škod napáchá voda a tekutiny. Kolem kuchyňského dřezu začne materiál nasávat vodu, tím nabobtnává a rychle se ničí. Také fleky a škrábance jsou na nekvalitním materiálu velmi rychle vidět a jejich odstranění je pak skoro nemožné.

Spálená místa na nevhodně zvoleném materiálu kuchyňské desky nejsou také žádnou výjimkou. Může to způsobit přímo oheň z varné plochy, kde je deska v těsné blízkosti u zdroje, nebo také horká pánev či pekáč položený na desku. Částečně tomu můžeme zabránit používáním podložek, které odpuzují teplo, ale mnohem vhodnější je zvolit odolnou desku, která nám vaření usnadní a dlouho vydrží v dobré kondici, i když budeme vařit a péct ve velkém.

Údržba linky
Kvalitní kuchyňská deska se velmi snadno udržuje (Zdroj: Depositphotos)

Kuchyňský dřez

Kuchyňský dřez z levného materiálu může už za pár měsíců vypadat jako jímka na staré chalupě a celou kuchyň tak velmi rychle degraduje na ošklivou a lacinou záležitost. Důležité je pevné ukotvení a utěsnění v okolí dřezu. Zatékající voda zničí okolní části kuchyňské linky a navíc se vytvoříte nezdravá místa plná bakterií a plísní. U měkkých plechových materiálů musí být dřez po celém obvodu zabezpečený proti promáčknutí. Pokud vám na takové místo, kde pod dřezem není pevná deska, upadne těžší pekáč, velmi rychle vnikne prohlubeň, kterou už jen těžko dostanete do původního stavu. Škrábance a odřeniny pak nejsou žádnou výjimkou.

Dřez
Kolem kuchyňského dřezu se nejčastěji projeví poškození vodou (Zdroj: Depositphotos)

Pokud máte možnost, pusťte se do výroby kuchyňské linky svépomocí

Související k tématu