Štěstí v podobě nejen nové kuchyně

Lucie by si přála proměnu bytu pro svoji mámu. Kvůli úzkostem, které má, je její maminka vězněm ve svém bytě a téměř nevychází. Život neměla nikdy lehký. Vyrůstala bez matky, brzy otěhotněla a život strávila po boku člověka, který byl závislý na automatech a na drogách. Byl několikrát zavřený, a tak výchova a starost o děti byly jen na ní. Přesto dokázala svým dětem vytvořit domov, dát jim bezmeznou lásku a péči. Lucie jí to teď oplácí a ráda by mamince dopřála, aby žila v hezkém prostředí. Jako matka samoživitelka jí sama pomoci nezvládne, a proto mámu tajně přihlásila do pořadu Jak se staví sen.

Štěstí v podobě nové kuchyně (zdroj: FTV Prima)

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 9. března ve 21.35 na Primě a Jak se staví sen – tipy a triky ve 22.50 na Primě.

Když bylo Lucii 15 let, tak jí maminka teprve celý příběh o otci, který bral drogy, skončil ve vězení, fyzicky i psychicky týral rodinu vyprávěla. Lucka si to ale taky pamatuje. Pak to však na ni všechno zřejmě dolehlo a v práci zkolabovala. Lékař říkal, že ji stres paradoxně držel pohromadě. Má strach z lidí a cizího prostředí. Společnost jí dělá jen kamarádka – sousedka. Sama sice nikdy nezažila, jaké to je mít lásku a rodinu, ale přesto to dokázala svým dětem dopřát. Lucce poskytla útočiště, když ji těhotnou přítel opustil. A za to všechno si jí Lucka váží a obdivuje ji. Jenže zrovna když Monika našla odvahu to všechno ukončit a začít žít znovu a jinak, tak se zhroutila.

Pokoj před 2.
i před velkou snahu zde byl cítit smutek (Zdroj: FTV Prima)
Pokoj před
Pokoje byly tmavé a nehezké (Zdroj: FTV Prima)

Pojďme se podívat na jejich byt. Lucie se zde narodila a žila tu celý život. Byt je psaný na maminku. Monika to vždycky chtěla mít hezké. Podle Lucie je však vězněm ve svém bytě. Říká, že to doma mají hrozné. Přála by si pro maminku hlavně kuchyň (stropnice padají), pak chodbu a koupelnu. Lucie sama nedokáže mamince a synovi dopřát nové věci, ale všichni se mají moc rádi. Místnosti neprošly rekonstrukcí více než 26 let, co zde bydlí. Lucka s maminkou se sice snaží byt udržovat, ale bohužel většinou je vše řešeno jen provizorně podle momentálních možností. Doma tak všechno opravují většinou lepicí páskou. Topily v kamnech, ale sousedka si stěžovala na dým. Musely by si vyvložkovat komín, a na to neměly. Tak raději nechaly připojit plyn. V bytě navíc nemá nikdo z nich žádné soukromí. Maminka o Lucčině přihlášce vůbec neví, ale Lucka je přesvědčená, že by maminka byla šťastná. Udělá jí Iva a dvojice designérů radost? A co se jim povede za 5 dnů změnit?

Chodba před
Tmavá a původní chodba s množstvím skrytých vad (Zdroj: FTV Prima)
Kuchyň před
Staré a nefunkční zařízení bylo nutné odstranit (Zdroj: FTV Prima)

Designéři Kamila Douděrová a František Kobližka tentokrát bojovali doslova do úmoru. Proměna byla totální, doslova vydupaná ze země. Tady cítili opravdové vítězství nad hmotou. Zároveň upřímnost a reakce rodiny byly neuvěřitelné a odzbrojující. Měli dojem, že to tak všechno do sebe zapadlo, a mělo to tak být. První intuitivní nápad byl daný vlastně tím, co nebylo možno z bytu odstranit, a to byly trubky od topení, které byly vedeny v úrovni těsně nade dveřmi. Ty se vlastně staly určitou měděnou linkou celé proměny. Tím byla víceméně dána barevná škála, jaké barvy a materiály zkombinovat. Museli také zohlednit praktické věci, otevřít a provzdušnit předsíň, vytvořit větší kuchyni a najít místo pro společné stolování a setkávání rodiny. Také bylo potřeba myslet i na soukromí každého člena a zvětšit kapacitu úložných prostor.

Pokoj po
Nový obývací pokoj se stal centrem celé rodiny (Zdroj: FTV Prima)

Největším problémem byl byt sám o sobě. Byl zanedbaný a také byla cítit jakási tíživá atmosféra. Bylo znát, že se v něm léta nic nerekonstruovalo. Drobné opravy byly poslepovány lepicí páskou a všechno drželo pohromadě silou vůle. Těch překážek bylo opravdu hodně. Připadalo jim to, jako by proměna povstala z popela. Na každém kroku na ně vyskakoval kostlivec, který jim házel klacky pod nohy. Nejvíc dala zabrat elektroinstalace, která byla v katastrofálním stavu! Téměř vše bylo napojeno pomocí prodlužováků na jedinou funkční zásuvku na chodbě! Něco takového ještě neviděli. Vypadalo to, že ten byt jako by bytostně vzdoroval, nechtěl se poddat a bránil se, aby do něj zasahovali a cokoli měnili.

Chodba po
Po rekonstrukci se chodba prosvětlila (Zdroj: FTV Prima)

Největší výzva byla ta lidská. Výzva se semknout a být jako jeden tým, který to nevzdá. Nikdy předtím to tak intenzivně nepocítili. Tady si sáhli skoro na dno, tady bylo jednoduše všechno špatně! Museli veškeré malby oškrabat na jádro, znovu vyštukovat a vymalovat. Ze stropů strhali dekorativní kazety. Stropy se však loupaly a musely se přestěrkovat. Pro komplet novou elektroinstalaci bylo třeba vysekat desítky metrů nových drážek a natahat přes sto metrů kabelů. To vše v rekordním čase a s maximálním nasazením.

 Štěstí v podobě nové kuchyně (zdroj: FTV Prima)
Kuchyň po (Zdroj: FTV Prima)

Proměna je pojatá moderně, a díky přiznaným kovovým trubkám od topení má industriální nádech. Je vlastně jedinečně originální, i když to bylo kouzlo nechtěného, které pomohlo formulovat směr, styl, a jak proměnu uchopit. Ale takové věci se stávají, a když jste vnímaví, můžete je využít. Natřeli je měděnou barvou a dali proměně jasnou designovou linku. Mědi se drželi a rádi s ní pracovali. Kombinovali barvu na trubkách s barvou na textiliích, skle, keramice, kuchyňských dvířkách, svítidlech, dekoracích. Pro doplnění a dotvoření použili bílé a světlé odstíny, jemný dřevodekor podlahy, šedou sedačku a dveře, lávové závěsy s onyxovou kresbou v šedobéžových variacích. Barvy a styl doplňků, dekorace a konečné aranžování zvolili v barvách s ohledem na přání rodiny. Původní nábytek z interiéru odstranili. Chtěli byt vyčistit a pustit sem světlo a svěží vzduch.

Dětský pokoj
Dětský pokoj září jasnými a veselými barvami (Zdroj: FTV Prima)

Pracovali také s dispozicemi. Příčku mezi původním obývacím pokojem a kuchyní zbourali, a tím byt získal nový centrální prostor pro většinu společných rodinných aktivit. Zredukovali počet dveří. Nedostatek světla a příliš velkou hloubku dětského pokoje zkrátili vložením malé útulné šatny. V předsíni nenechali kámen na kameni. Starou skříň vybourali a místo ní navrhli designové věšáky a čalouněnou lavici. Byt dostal i nové osvětlení, praktické vinylové podlahy v jedné úrovni, kuchyň, ve které je radost vařit, a hlavně naději, že se zde bude rodině do budoucna lépe žít.

Šatna
V ušetřeném prostoru vznikla i malá šatna (Zdroj: FTV Prima)

Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.

Jak se staví sen – tipy a triky – tentokrát vás čeká garsonka od A do Z. Vše, co potřebujete vědět k zařizování, rekonstrukci a vylepšení nejmenšího klasického bydlení.

V dalším dílu vás čeká rekonstrukce bytu pro tatínka samoživitele.

Autor:

Související k tématu