Domácí škůdci nejsou vítanými návštěvníky

Ač to neslyšíme a nevidíme rádi, žijí s námi doma často nevítaní nájemníci a kolikrát o nich ani nemusíme vědět. A jakmile o nich víme, chceme se jich rychle zbavit, protože jejich přítomnost je velmi obtěžující.

Nedejte domácím škůdcům šanci a likvidujte je včas (Zdroj: Depositphotos)

Obtížný hmyz patří mezi velmi nepříjemné domácí škůdce

Mezi nejčastější domácí škůdce patří bezpochyby hmyz. A může se jednat o takové druhy, které poznáme jen podle toho, že jsme jimi sami napadeni – například blechy a štěnice, anebo i takové, které objevíme, když si pochodují naší kuchyní.

  • Blecha – většinou se objeví na domácích zvířatech, ale pokud má možnost, přiživí se i na člověku. Způsobuje svědivé štípance a může přenášet zárodky chorob. Až rok vydrží bez potravy a je tak nutná pravidelná prevence.
  • Štěnice – nepříjemný hmyz, který se živí krví a způsobuje bolestivé a svědící štípance, najdete ho hlavně v matracích. I když povědomí o nich je jiné, nesouvisí jejich přítomnost s tím, jak máte doma uklizeno, a nastěhují se k vám třeba od sousedů, kde o nich také ani nevědí. Štěnice jsou velmi odolné a k jejich likvidaci je nutné si pozvat odborníky. Bohužel štěnice, které se vyhnou jejich zásahu, dokáží vydržet i rok bez potravy a mohou znovu způsobit zamoření.
Škůdci
Domácích škůdců je celá plejáda (Zdroj: Depositphotos)
  • Rus a šváb – živí se zbytky potravin, odpadky a přenáší na potraviny bakterie, plísně, červy a roztoče, kteří mohou způsobit alergie nebo třeba salmonelu. Přinesete si je obvykle z obchodu, v bytových domech se potom pohybují a rozšiřují nejčastěji stoupačkami. Naštěstí je jejich likvidace za pomoci deratizátorů snadná.
  • Mol – mola žijícího v potravinách zná asi každý z nás. Dalšími podobnými potravinovými škůdci jsou roztoč moučný, červotoč spížní a pilous černý. Zamořují obvykle mouku a další suché potraviny, jako jsou rýže a koření, ve kterých se objevují pavučinky a larvy. Obvykle se k vám domů dostanou již z obchodu, protože obaly potravin nejsou dostatečně bezpečné. Napadené jídlo pro nás není sice nebezpečné, ale je znehodnocené. Je vhodné po nákupu doma vše zkontrolovat a uskladnit v nádobách, které škůdcům nedovolí proniknout dovnitř.
  • Potemník skladištní – ne více jak tři milimetry velký brouk, kterého si můžete splést s kmínem. Objevuje se v potravinách, které zamořuje svými výkaly. Opatření u něj platí stejná jako u výše zmíněných druhů hmyzu – potraviny zkontrolovat, uzavřít do nádob a v případě zamoření nekompromisně zlikvidovat.
Šváb
Švábi jsou častými nájemníky ve špinavé domácnosti, kde si s odpadky příliš hlavu nelámou (Zdroj: Depositphotos)
  • Rybenka – z vlhkých míst určitě znáte podlouhlý hmyz, který se zde zejména ve tmě pohybuje. Vzhledem k tomu, že vyhledává vlhko, teplo a živí se hlavně zbytky kůže, vlasů či nehtů, ji nejčastěji najdete v koupelně. Není však jinak nebezpečná, žádné choroby nepřenáší. Při přemnožení se ovšem uchyluje i do dalších částí bytu a může svou přítomností znehodnotit například potraviny. Omezit její výskyt můžete častým větráním a pravidelným úklidem.
  • Octomilka – malá muška, která se doma objeví, jakmile zde začne zrát a nahnívat ovoce – to konzumuje spolu s nakvašenými šťávami. Najít je pak můžete i v marmeládách a kompotech, případně i alkoholu, zkrátka čemkoli, co začne kvasit. V případě jejich přemnožení se zbavte veškerých možných ložisek, pomůže také vyčistit odpady a použít návnady s lepem či různé lapače.
Rybenka
Rybenky milují vlhko, větrejte a zbavíte se jich (Zdroj: Depositphotos)

Hlodavci

Mohou škodit nejenom na ulicích a ve skladech či výrobních prostorách, ale i v domácnostech.

  • Myš – malý všežravý hlodavec, který se může zdát až roztomilý, ale také přenáší mnohé choroby, jako jsou leptospiróza, salmonela, tularémie a další, navíc po ní zůstává typický zápach a poškozuje a zamořuje potraviny i okolí bakteriemi.
  • Potkan – větší hlodavec, který je také všežravý, ale pokud může, „sáhne“ po masu a je u něj obvyklý i kanibalismus. Přenáší choroby stejně jako myš.
  • Krysa – je podobná potkanovi, ale má větší uši a oči, ocas delší než tělo. Škodí na potravinách a přenáší choroboplodné zárodky.
Myš
Na myši většinou stačí políčit pastičku (Zdroj: Depositphotos)

Prevence

Domácím škůdcům je samozřejmě lepší předcházet, proti některým je možné používat i přírodní prostředky.

  • Pravidelně uklízejte jak skříně s potravinami, tak s oblečením a dalšími textiliemi.
  • Potraviny po nákupu a kontrole jejich nezávadnosti dejte do uzavíratelných nádob, týká se to zejména suchých potravin.
  • Jako první spotřebujte potraviny s dřívějším datem spotřeby a vše uskladněné pravidelně kontrolujte.
  • Odpadky často odnášejte a držte je spíše uzavřené. Stejně tak nenechávejte nikde ležet zbytky potravin, to platí i pro žrádlo pro zvířata.
  • Proti molům můžete používat aromatické přírodniny, jako je třeba levandule nebo cedrové dřevo. Létající hmyz zase účinně pochytají mucholapky, obyčejné pastičky použijte na hlodavce.
Deratizace
Při větším zamoření svěřte likvidaci škůdců do rukou odborníkům (Zdroj: Depositphotos)

Pokud prevence ani přírodní prostředky nepomohou, přichází na řadu chemie - hmyzí škůdce doma můžete likvidovat insekticidy, chemickými postřiky, ULV formulacemi nebo fumigací, na rusy a šváby fungují také požerové nástrahy. Hlodavcům se můžete bránit mnoha způsoby – účinné je zamezení přístupu k potravě (to se týká spíše popelnic na odpadky), umístění deratizačních boxů s požerovou nástrahou, případně boxů pro odchyt živých zvířat. Použít můžete také dotykové pěnové rodenticidy.

Insekticid
Většinu obtížného hmyzu zlikvidujete pomocí postřiku (Zdroj: Depositphotos)

Likvidaci rezistentních druhů domácích škůdců (například štěnic) rozhodně svěřte do rukou odborníkům, v případě většího zamoření je vhodné se s deratizační firmou domluvit na vhodnějším postupu, který bude pro vás a vaši domácnost bezpečný.

Jak postupovat při deratizaci?

Související k tématu