Dopřejte si zdravější mlsání nejen na Valentýna

Ke svátku zamilovaných se hodí i nějaká ta sladkost. Ale pokud váš protějšek dbá na svou linii, určitě bude raději za zdravější verzi mlsání, než je klasická bonboniéra. Byť je krásně zabalená. Můžete tedy vyzkoušet o mnoho zdravější variantu. A takovou sladkost pak můžete servírovat nejen na Valentýna.

Ke každé oslavě se hodí i nějaká sladkost. Zkuste si připravit zdravé mlsání (Zdroj: Depositphotos)

K jakémukoliv svátku jsme si navykli dávat nějakou sladkost, nějaké mlsání, aby si obdarovaný dopřál něco navíc. Tento zvyk můžeme i nadále zachovat, pokud se zamyslíme nad tím, jestli tou sladkostí nemůžeme třeba i ublížit. Pak je potřeba se zaměřit na různé další varianty, které by byly vhodnější. Mlsat se dá i zdravě a dnes si ukážeme, jak můžeme v takovém případě postupovat. 

naservírované ovoce
Ovoce můžeme zdobit i sypáním z obchodu (Zdroj: Depositphotos)

Na výrobu zdravého mlsání budeme potřebovat:

  • ovoce
  • vysokoprocentní čokoládu
  • kokos, oříšky
  • sušené kousky ovoce
  • špejle, tyčky od nanuků

Jak budeme postupovat:

Vybírejme takové ovoce, které má oslavenec rád. Vhodné jsou čerstvé kousky, u kompotovaného se při manipulaci mohou jednotlivé plody rozpadnout, běžně dostupné sušené ovoce má většinou i přídavek cukru. My jsme zvolili jahody a banány. Jahody omyjeme, necháme okapat, pokud má stopku s lístky, neodstraňujeme je. Napícháme na špejle. Banány oloupeme, přepůlíme a napíchneme na tyčky od nanuků.

banán na tyčce
Banány napícháme na dřevěné tyčky od nanuků (Zdroj: Depositphotos)

Vysokoprocentní čokoládu nalámeme na menší kousky a přesuneme do kastrůlku. Připravíme si vodní lázeň. Tedy do většího kastrůlku či hrnce napustíme vodu a vložíme menší kastrůlek s nalámanou čokoládou, postavíme na plotnu. Horká voda rozpustí čokoládu, aniž by se připálila. 

kostičky čokolády
Čokoládu nalámeme na kostky a dáme do kastrůlku (Zdroj: Depositphotos)

Než se čokoláda rozpustí, můžeme si připravit posypku. Kdo má rád, může zvolit kokos nebo nasekané oříšky, plátky mandlí. Nebo si zakoupit mrazem sušené ovoce. Tomuto procesu se říká lyofilizace. Jedná se o způsob sušení, při kterém dochází k zachování výživových látek a velkému úbytku hmotnosti. Při samotném sušení nepřesahuje teplota 42 °C, proto tyto potraviny můžeme využít například při raw stravě. Navíc opačným procesem, tedy rehydratací, můžeme některé ovoce vrátit do téměř původního stavu. V obchodech jsou k dostání různé druhy takto sušeného ovoce, nejčastěji můžeme narazit na jahody či třeba maliny. Pár plátků sušených jahod nasekáme na malé kousky, kterými pak ozdobíme čokoládu. Kdo nemá, použije živé jahody, které nakrájí na plátky a pak naseká. 

krájení jahod
Pokud nemáme sušené jahody, použijeme čerstvé (Zdroj: Depositphotos)

Jednotlivé kousky ovoce postupně ponoříme do čokolády, můžeme celé, nebo jen část, záleží, jakou máme představu o výsledku naší práce. Dokud není čokoláda na povrchu ovoce vystydlá, můžeme dozdobit. Posypeme tedy například kokosem, oříšky či ovocem. Efektní volbou může být i různé dekorativní sypání, které lze zakoupit v každém větším obchodu.

namočení jahody do čokolády
Jahody neponoříme celé, necháme barevný konec (Zdroj: Depositphotos)

Vychladlé ovoce naservírujeme na talířek, etažér či do papírových košíčků a můžeme se pustit do oslavy. A nezapomeňte, že každá žena ocení kromě zdravého mlsání i nějakou tu květinu. Ať už řezanou do vázy, nebo živou v květináči.

jahody s čokoládou
Jahody pěkně naservírujeme (Zdroj: Depositphotos)
Banány s čokoládou
K banánům přidáme plátky čerstvých jahod (Zdroj: Depositphotos)

Autor:

Související k tématu