Výroba domácího sýru není žádná věda

Domácí sýr zcela běžně vyráběly naše babičky. Dnes to umí už jen málokdo. Je to škoda, protože výroba sýru je vlastně jednoduchá. Pojďme to napravit. Existuje sice spousta různých receptů na výrobu domácího sýra, ale my jsme se pokusili vybrat ten nejjednodušší, který zvládnou i skuteční amatéři. Jeho velkým plusem je to, že je bezlaktózový. Je ideální pro všechny, jež trápí intolerance laktózy. V současné době poměrně častý problém, který se doposud potýká s nedostatečnou nabídkou nízkolaktózových sýrů.

Domácí sýr bude vypadat jinak, než jak ho znáte z obchodu, ale bude z přírodních a čistých surovin bez chemie (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Domácí sýr bez laktózy vyrobíte z těchto surovin:

  • 1 litr mléka bez laktózy
  • 200 ml smetany na vaření bez laktózy
  • 2 lžičky soli
  • 4 vejce
Suroviny
Budete potřebovat mléko, smetanu a vejce (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Dále budete ještě potřebovat:

  • hrnec
  • vařečku
  • metličku na šlehání
  • misku
  • síto
  • vysoký hrnec
  • plátýnko - čistou látkovou plenu
  • plechovku s dírami ve dně
  • pořádnou zátěž - nádobu s vodou, která se vejde do plechovky

Postup výroby:

Domácí sýr vyrobíte tak, že do hrnce nalijete mléko, přidáte dvě lžičky soli a dáte na plotnu. Mléko neustále míchejte až do chvíle, než ho přivedete k varu. Mezitím do misky nalijte smetanu. Přidejte 4 vejce. Vše důkladně rozšlehejte.

Smetana a vejce
Do smetany přidejte vejce a vyšlehejte (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Ve chvíli, kdy začne mléko vřít, vlijte do hrnce smetanu s rozšlehanými vejci. Za neustálého míchání přiveďte k varu a pak stáhněte plamen.

Vaření mléka
Mléko nalijte do hrnce a přiveďte do varu (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Stále míchejte po dobu zhruba 4 až 5 minut. Během té doby se mléko vysráží v bílkovinu zvanou kasein. Když se tak stane, sejměte hrnec z plotny.

Vysrážení mléka
Směs vařte, dokud se nebude srážet kasein a nevznikne syrovátka (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vezměte vysoký hrnec, položte na něj síto a do síta vložte plátýnko. Do síta přelijte syrovátku s vysráženým kaseinem. Sceďte.

Plátýnko
Vše sceďte přes plátýnko (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Ještě horké plátýnko s mléčným obsahem uvnitř smotejte v těsný balíček a důkladně ho vymačkejte. Snažte se z hmoty dostat co největší množství syrovátky. Pozor, syrovátku nevylévejte, jde o elixír mládí a zdraví. Můžete ji vypít v této podobě, použít k výrobě ricotty nebo ji použít při vaření.

Sýrovatění
Mléčnou hmotu zamotejte a důkladně vymačkejte (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Syrovátka
Syrovátku nevylévejte, můžete ji použít k dalšímu vaření (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vymačkanou hmotu i s plátýnkem napěchujte do plechovky s dírami. Plechovku se sýrem postavte do síta a zatěžte nádobou s vodou, která se vejde do plechovky. Nechte vychladnout. Sýr je v tomto okamžiku lisován v jeden celek. Také se z něj vymačkává zbytek syrovátky.

Tvoření sýru
Hmotu i s plátýnkem napěchujte do plechovky s dírami, postavte na síto a zatěžte nějakou těžší nádobou s vodou (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Po vychladnutí z plechovky vytáhnete ztuhlý sýr, který můžete podávat jen tak, s marmeládou či obalený v bylinkách. Tento sýr je určen k okamžité konzumaci. V lednici vydrží zhruba tři dny.

Poznámka: kdo nemá s laktózou problém, sáhne při výrobě po klasickém mléku i smetaně.

Související k tématu