Zbytky v kuchyni nevyhazujte, dají se ještě použít

Zbytky v kuchyni vznikají zcela přirozeně. Zpracování potravin doprovází i spousta odpadu, která končí v popelnici. Ne vždy je to však nutné. V koši často končí i to, co by ještě šlo dále nějakým způsobem zpracovat. Mimo to pak ve smetí končí i velká spousta neupotřebeného jídla, které by bylo možné nějakým způsobem recyklovat, a to je velká škoda. Pakliže to chcete změnit, hledáte inspiraci, případně byste rádi žili více ekologicky a ekonomicky úsporně, máme tu pro vás tipy, jak chytře využít zbytky z kuchyně.

Zbytky v kuchyni vznikají velmi snadno při běžném vaření (Zdroj: Depositphotos)

Zbytky v kuchyni vzniklé přípravou pokrmů

Zbytky v kuchyni nejvíce vznikají při vaření. Jde obvykle o různé odřezky a slupky, listy a natě. Tento odpad většina domácností bez velkého přemýšlení vyhazuje, není to však nutné. Když zbytky zeleniny (skrojky a slupky) uskladníte do sáčku na zip a zamrazíte, můžete je potom použít k výrobě kvalitního zeleninového vývaru. Stačí jen, když nashromáždíte větší množství slupek. Ty pak můžete použít do omáček, rizota, k podlévání masa i do polévek.

Ze slupek mrkve, celeru a petržele si můžete také poměrně snadno vyrobit domácí vegetu. Stačí, když slupky dobře omyjete, nakrájíte na drobné kousky a usušíte je v troubě nebo v sušičce potravin.

Slupky ze zeleniny
Usušte je a vytvořte si domácí koření do polévky (Zdroj: Depositphotos)

A co se zbytky ovoce?

  • Slupky z ovoce (jablek a hrušek) můžete také usušit a dále použít pro výrobu domácího čaje. Tento čaj můžete ještě vylepšit kůrou z chemicky neošetřených pomerančů a citronů. Zbylé slupky chemicky neošetřených citrusů doporučujeme usušit. Sušené slupky pak můžete rozdrtit a použít k pečení. Nebo je můžete po důkladném omytí nastrouhat do skleničky, prosypat cukrem a dát uzavřené do ledničky. Zde vydrží dlouhou dobu. Přidáváte do těsta při pečení.
  • Čerstvé slupky citrusů jsou skvělými pomocníky při úklidu domácnosti. Snadno s nimi například vyčistíte dřevěná prkénka na krájení. Doporučujeme je také dát je do lednice, kde pohltí nepříjemné pachy a lednička bude vonět svěží vůní citrónu. Spolu se zapíchnutým hřebíčkem jsou kvalitními odpuzovači hmyzu.
  • Banánové slupky můžete přidat do kompostu nebo ke kořenům rostlin jako prevenci proti mšicím. Když je přidáte do vody na zalévání květin a necháte ji alespoň den odstát, rostliny dostanou kromě vláhy i velké množství živin.
Pomerančová kůra
Oloupané slupky z chemicky neošetřených pomerančů nevyhazujte (Zdroj: Depositphotos)
Slupky od banánů
Zbytky z konzumovaného ovoce je rovněž možné dále použít (Zdroj: Depositphotos)

Velkou škodou je i vyhazování bramborových slupek

Víte, že nejlepší brambůrky jsou právě z bramborových slupek? Slupky musí být samozřejmě dobře umyté. Bramborové lupínky vyrobíte tak, že slupky rozložíte na plech se silikonem nebo pečícím papírem, promícháte je s trochou rostlinného oleje, osolíte, případně okořeníte a upečete v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15 minut.

Slupky z brambor
I slupky z brambor je možné dále zpracovat (Zdroj: Depositphotos)

Zbytky pečiva

V domácnosti také často zůstávají zbytky chleba a jiných druhů pečiva. Pokud rodiny nemají slepice nebo prasata, často pečivo vyhazují. I staré pečivo je však ještě možné dále zpracovat a nemáme na mysli jen to, že z něj vyrobíte strouhanku. Existuje celkem dost dalších receptů, v nichž můžete staré pečivo zpracovat. Jako příklad zmíníme třeba topinky, chleba ve vajíčku, chlebovou polévku, zapečené rohlíky, houskové knedlíky, nádivky, žemlovku nebo chlebové placky. Starý chleba můžete také v troubě upéct a vyrobit z něho křupavé krutonky do polévky nebo salátu. Když je dochutíte česnekem, chilli nebo sýrem, můžete je mlsat místo lupínků.

Pečivo
Nejčastěji v domácnostech zůstanou zbytky nespotřebovaného pečiva (Zdroj: Depositphotos)

Skořápky z vajíček

V každé domácnosti se v průběhu měsíce spotřebuje i poměrně velký počet vajec. Kolik z vás při vaření skořápky zcela automaticky vyhodí do koše? Možná byste měli zvážit, zda tuto skutečnost nezměnit. Umyté a nadrcené skořápky zavázané do látkového sáčku vám mohou pomoci v pračce vybělit prádlo. Na zahrádce je můžete použít proti slimákům. Když je nasypete na dno díry při sázení rajčat, můžete se těšit na pěknou úrodu.

Skořápky
To, že by se daly dále zpracovat skořápky, mnoho lidí neví (Zdroj: Depositphotos)

Lógr z kávy

Lógr z kávy je také škoda vyhodit. Použít ho můžete jako hnojivo pro pokojové rostliny. Dále se lógr osvědčil i při řešení celulitidy. Spolu s medem a citronovou šťávou jde o skvělý peeling, který můžete aplikovat na obličej i na tělo. Jde o skvělý pohlcovač pachu.

Kávová zrna
Užitečný je i lógr od kávy (Zdroj: Depositphotos)

Co s použitými pytlíky od čaje

Vedle lógru rozhodně nevyhazujte ani použité sáčky od čaje. Použité sáčky od čaje vám pomůžou s otoky očí. Čaj zklidňuje ekzémy, akné i kontaktní dermatitidu. Hodit sáček můžete i do vany, kde vám pomůže zlepšit tonus pokožky. Zklidní kůži i po opalování. Vychlazený čajový pytlík můžete použít na místo po štípnutí hmyzem. Obsah pytlíku můžete přidat do půdy ke květinám. Čaj květiny vyživí i dezinfikuje zeminu.

Sáčky od čaje
Zužitkovat můžete i použité sáčky od čaje (Zdroj: Depositphotos)

Jak si poradit se zbytky příloh

Velmi často se stává, že se při vaření neodhadne potřebné množství příloh a ony pak zbydou. Nevyhazujte je. Z přebytků můžete připravit třeba chutnou večeři.

  • Ze zbytků brambor se dají připravit například škubánky, bramborové knedlíky, bramborové placky nebo třeba noky.
  • Z přebytku rýže pak můžete uvařit rizoto, rýžové placky, nádivku do paprik.
  • Zbytky těstovin je velmi snadné upravit do podoby těstovinového salátu. Děti těstoviny milují třeba i s mletým mákem a rozpuštěným máslem.
Přílohy
Zůstávají vám zbytky příloh? Poradíme vám, co s nimi (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu