Používáte bylinky v domácnosti?

Bylinky jsou pro všechny chvíle. Mají široké využití a kromě toho, že z nich děláme bylinné čaje, jsou i velmi dobrým kořením. V kuchyni je používaly již naše babičky. Jako koření přitom používáme plody, květy, poupata, kořeny a listy bylinek. Do pokrmů se přidávají v čerstvé i sušené formě. Řadu z nich si můžeme doma i vypěstovat. Protože nejsou náročné, s jejich pěstováním si poradí i začátečník. K pěstování v domácím prostředí vám přitom postačí i kuchyňské okno.

Bylinky v domácnosti jsou vždycky užitečné a jsou vhodné pro všechny (Zdroj: Depositphotos)

Všechny bylinky pěstované v domácnosti

Bylinky pro všechny různé způsoby využití jsou obvykle předpěstované v tenkých plastových květináčích a koupit si je můžete v běžných supermarketech. Pokud se má však těmto bylinkám dařit v domácím prostředí, měli byste je hned po příchodu domů přesadit. Jinak vám příliš dlouho nevydrží. Pokud se ale rozhodnete vypěstovat si čerstvé bylinky sami, již brzy nastane vhodný čas začít.

Pěstování
Bylinky pro všechny předpěstované v zahradnictví (Zdroj: Depositphotos.com)

Jak začít pěstovat bylinky

Bylinky můžete začít sázet ve chvíli, kdy se venkovní počasí trochu ustálí. Ideální dobou je konec března nebo začátek dubna. Doporučujeme takto sázet předpěstované sazeničky ze zahradnictví, jelikož mají větší šanci na přežití. Vhodnou sadbovou nádobou jsou květináče. Některé bylinky je možné zasadit dohromady. Dobrou volbou jsou rovněž tzv. petrželáče, které mají několik otvorů, z nichž mohou růst různé bylinky.

Bylinky v květináčích
Pěstování bylinek doma není nic složitého (Zdroj: Depositphotos.com)

Bazalka

Doma můžete pěstovat třeba bazalku. Jde o jednoletou bylinu. Aby se jí dařilo, pěstujte ji na teplém a před průvanem chráněném místě. Nesnáší chlad. Zakoupené sazenice do květináčů zasaďte po ledových mužích.

Pokud chcete bazalku pěstovat od semínka, s předpěstováním musíte začít už v březnu či dubnu. Nádobu pro výsadbu naplňte organickým kompostem s trochou perlitu. Semínka zasejte řídce a lehce přitlačte prstem. Pravidelně zavlažujte. Během třech týdnů ze semínek vyrostou rostlinky, které je pak možné přesadit do truhlíků nebo květináčů.

Bazalku v kuchyni rozhodně využijete. Vůbec nejlépe chutná v kombinaci s rajčaty a dále pak s mozzarellou. Chutná je také s masem a zeleninou. Hodí se do marinád, na pizzu a na těstoviny.

Bazalka
Bylinky je možné pěstovat v květináčích (Zdroj: Depositphotos.com)

Rozmarýn

Další bylinkou, kterou můžete pěstovat doma, je rozmarýn. Jde o trvalku, kterou můžete pěstovat i jako pokojovou rostlinu. V květináči se jí daří.

Při sázení si dejte pozor, abyste rozmarýn zasadili ne do příliš velkého květináče, protože by mu silně narostly kořeny. Rozmarýnu se daří na světlém místě chráněném před průvanem. Nesnáší přemokření. Přes léto rostlinu můžete dát za okno, na balkon i terasu.

Rozmarýn patří k chuťově výrazným kořením, jež tvoří základ bylinkových másel. Hodí se ke grilování. Okořenit s ním můžete maso, zeleninu, ryby i mořské plody. Použít ho můžete rovněž i na pečená a dušená masa, dokonce i na zvěřinu.

Rozmarýn
Rozmarýn je pěknou trvalkou (Zdroj: Depositphotos.com)

Oregano

Oregano je skvělým kořením, které má navíc i silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Pomáhá řešit nespavost. Obsahuje velké množství vitamínů a skvělé na oreganu je, že jej můžete pěstovat i v domácím prostředí. Oregano miluje světlo a teplotu pohybující se okolo 20 °C. Nesnáší průvan. V létě ho můžete dát na balkon nebo terasu. Oregano preferuje písčitou půdu. Vyhovuje mu široká a méně hluboká nádoba.

Oregano si velmi dobře rozumí s těstovinami. Je typickým kořením pizzy a naprosto jedinečné je pak pesto z čerstvého oregana. 

Oregano
Oregano se pěstuje podobně jako bazalka (Zdroj: Depositphotos.com)

Pažitka

K nejoblíbenějším bylinkám u nás patří pažitka. Je dobrým zdrojem vápníku a draslíku. Posiluje imunitu. Její pěstování není vůbec složité. Pěstovat ji můžete na okenním parapetu. Aby se jí dařilo, vyžaduje dostatečné množství světla. Potřebuje proto okno orientované na jih, jihovýchod nebo na západ. Nemá ráda průvan. Dále potřebuje pravidelnou každodenní zálivku. Lépe je vždy často a méně. Přelití je nebezpečné. Pěstovat ji doma můžete od sazeničky, ale i ze semínek.

Pažitkou je možno posypat namazaný chléb. Hodí se do pomazánek, ale i masových marinád, dipů a omáček.

Pažitka
Pažitka je oblíbenou českou bylinkou (Zdroj: Depositphotos.com)

Kopr

Mysleli jste si, že kopr je možno pěstovat pouze venku nebo ve skleníku? Kdepak, kopr můžete pěstovat i doma. Potřebuje sluníčko a dostatečnou vlhkost. Semena se vysévají v době od konce března do května. Semena nutno sázet 20 centimetrů od sebe. Kopr vyroste v průběhu šesti týdnů. Při pěstování je však zapotřebí ho chránit před průvanem a poskytněte mu oporu.

Kopr tvoří základ koprové omáčky, mimo to se přidává i do pomazánek, nádivek a dipů. Často se jím dochucují ryby.

Kopr
Doma můžete pěstovat dokonce i kopr (Zdroj: Depositphotos.com)

Řeřicha

Řeřichu si vypěstujete ze semínek v nízkém plastovém kelímku na navlhčené vatě nebo ubrousku. Semínka sejte dost nahusto. Misku přikryjte fólií a udržujte ji v teple. Rostlinka roste jen z vody, a tak je nutné dbát na to, aby semínka nebyla nikdy na suchu. V průběhu dvou dnů řeřiše vyrostou první lístky. Rostlinu je možné sklízet za pět až šest dní.

Řeřichu můžete použít podobně jako pažitku k posypání namazaného pečiva. Kromě toho se pak hodí i do pomazánek a zeleninových salátů.

Řeřicha
Řeřicha toho moc nepotřebuje, je nenáročná (Zdroj: Depositphotos.com)

Medvědí česnek

K tomu, abyste si pochutnali na medvědím česneku, nemusíte provádět nájezdy do lesů, můžete si ho sami vypěstovat doma. Má rád stinné místo a vláhu. Nechce prohnojenou půdu a vůbec nestojí o to, abyste ho hnojili. Semena se sází také na podzim, ale sklizeň je pak možná až za rok a půl. Pokud si v zahradnictví koupíte sazeničky, sklízet můžete za pár dní až několik týdnů. Sazeničky sázejte do trsů na podzim, abyste jej mohli na jaře sklízet.

Medvědí česnek můžete použít všude tam, kde běžný česnek. Posypat jím můžete i chleba s máslem nebo sýrem. Skvělý je v bylinkovém másle.

Medvědí česnek
I medvědí česnek si můžete vypěstovat doma (Zdroj: Depositphotos.com)

Estragon

Estragon je další bylinou, kterou můžete pěstovat i na okenním parapetu. Stačí, když ho postavíte na slunné místo a nebudete ho přelévat. Estragon můžete přidávat do vaječných pokrmů, na ryby a drůbež. Hodí se i do polévek.

Estragon
Estragon potřebuje dostatek slunce a přiměřenou zálivku (Zdroj: Depositphotos.com)

Libeček

Libeček je tradiční českou bylinou, která tvoří základ naší tradiční kuchyně. Nejvíce oblíbený býval hlavně v Podkrkonoší. Nejrychleji si libeček vypěstujete z darovaných kořenových puků. Semena se pro domácí pěstování moc nehodí, potřebují totiž 30 centimetrovou hloubku a prostor 60 centimetrů. Navíc klíčí velmi pomalu. Počítejte také s tím, že pokud jej budete pěstovat v květináči, bude drobnější. I když i zde vyrůstá do velikosti až 50 cm. Libečku vyhovuje světlé místo, ale dobře prospívá i v polostínu. Aby se mu dařilo, potřebuje výživnou, vlhkou půdu. Pozor však, v těžké přemokřené půdě se mu nedaří. Nesmí se přelévat. Zalévejte tedy raději méně, ale častěji. Jednou ročně potřebuje přesadit do většího květináče. Prospívá mu pravidelné prostříhání.

Libeček se u nás nejvíce přidává do polévek. Hodí se však i ke skopovému a králičímu masu, zvěřině a rybám. Přidává se také do salátů, pomazánek a omáček.

Libeček
Tradiční českou bylinou je i libeček, který nesmí chybět v žádné dobré polévce (Zdroj: Depositphotos.com)

Máta

Jednou z nejoblíbenějších bylin poslední doby je máta. Běžné supermarkety jsou jí plné. Pokud byste se však rozhodli, že právě tuhle rostlinu začnete pěstovat doma, asi nebudete příliš úspěšní. Jsou totiž určeny pro primární spotřebu. Pokud byste ji chtěli zachránit, musíte ji hned po přinesení domů přesadit. A pravdou je, že ani pak není jisté, jestli se uchytí. Nejlepší proto je, když si mátu vypěstujete ze sazeničky, kterou si přinesete ze zahradnictví, je to jistější než ze semínka. U semínek si totiž nikdy nemůžete být jistí, že vám z nich máta vůbec vyroste.

Máta miluje polostín. Na přímém slunci velmi brzy uschne. Nesnáší průvan, ani chlad. Má ráda vlhkou půdu, nesmí nikdy vyschnout. Pozor si však musíte dát i na přelévání. Potřebuje i pravidelné zastřihávání.

Máta
Máta se používá nejen k výrobě drinků, ale i sorbetů a zmrzlin (Zdroj: Depositphotos.com)

Máta se nejčastěji používá k výrobě různých drinků. Hodí se však i do sorbetů, zmrzlin, koktejlů, salátových zálivek, těstovinových pokrmů a k zapečeným sýrům.

Související k tématu