Vypěstujte si kopr v květináči i na záhonu

Kopr je jednou z úplně prvních jarních zelenin. Je zdrojem velkého množství vitaminu C, podporuje také chuť k jídlu a vylučování moči z těla. Pěstování kopru je přitom snadné. Stačí mu lehká až středně těžká půda, zásobená živinami a střídmé zavlažování. Jaké odrůdy kopru máme k dispozici, jak se co nejlépe poprat s pěstováním a existuje nějaký jednoduchý recept, který by nám poradil, co s koprem v kuchyni?

Kopr je velmi užitečná rostlina, kterou si vypěstujete v květináči i na záhonu (Zdroj: Depositphotos)

Kopr vonný je velmi nenáročná, aromatická rostlina s relativně krátkou dobou od výsevu ke sklizni. Můžeme jej pěstovat jak na záhoně, tak například v truhlíku na balkoně či terase, jedinou podmínkou je dostatek světla, humózní půda a závětří. Pro pěstování na záhonech je zapotřebí dbát na to, aby půda nebyla kamenitá, přemokřená nebo jílovitá. Také tam, kde je málo živin, musíme počítat s nižším výnosem.

Drobné lístky kopru
Po 6 týdnech od vysetí již kopr můžeme postupně sklízet (Zdroj: Jaromír Malich)

Jedna z prvních jarních zelenin

Kopr je na zahrádce takový nezmar. Ze semínek velmi dobře klíčí a první lístky sklidíme již šest týdnů po provedení výsevu. Co se týká struktury půdy, nejlépe mu vyhovují lehčí až středně těžké, písčité až hlinité půdy s dostatkem živin. Půdu pro pěstování kopru není nutné hnojit chlévským hnojem, každoročně stačí přidávat na podzim kompost, případně zarývat posekanou trávu s listím. Do prvních výsevů se pustíme na začátku března, kdy již sluníčko svítí déle, a tak mírně prohřeje půdu. Vyséváme vždy hustě, ale vzdálenost řádků by neměla být menší než 20 cm, už jen z toho důvodu, že většina odrůd dorůstá do větší výšky než 1 m. Během sezony jej používáme jako meziplodinu nebo zařadíme do smíšené kultury, kde vynikne mezi ostatními díky své sytě zelené nati. Kopr je velmi důležitá plodina například při pěstování okurek nakládaček, neboť aromatická nať patří k nedílné součásti obsahu sklenic s okurkami. Avšak zde sklízíme nať až ve chvíli, kdy rostliny mají fázi prodlužovacího růstu.

Řádek kopru
Kopr snese téměř jakoukoliv půdu (Zdroj: Jaromír Malich)

Kopr můžeme postupně sklízet po celý rok, pro podzimní sklizeň si naplánujeme výsevy na uvolněných záhonech s kyprou půdou ve velmi dobrém stavu. Poslední výsev provedeme na přelomu srpna a září, sklizeň z tohoto výsevu je k dispozici na začátku října. Rostlinu vždy vyséváme tak, aby semena byla v hloubce maximálně 1 cm, a pro výživu nikdy nepoužíváme hnojiva obsahující chlor.  Po výsevu musíme pravidelně ráno a večer zalévat, aby klíčící osivo nepřeschlo, jinak nám nevyklíčí a budeme mít malou úrodu.

Kopr mezi zeleninou
Mladé výhony kopru sklízíme do salátů, pomazánek nebo do omáčky (Zdroj: Jaromír Malich)

Nejznámější kultivary

  • Compact - nízká odrůda pro pěstování v truhlících a květináčích. Má jemnou chuť a bohaté olistění.
  • Hanák - tradiční odrůda se vzrůstem do 1 m. Jde o středně olistěný kultivar s jasně zelenými listy, které mají kořenitou chuť.
  • Herkules - velmi výnosná odrůda, vysoká až 130 cm, s intenzivní chutí i vůní. Sytě zelené listy používáme do pokrmů z ryb, salátů nebo pro konzervování.
  • Kozak - drobnolistá odrůda, vhodná především pro konzervování. Je odolná proti plísňovým chorobám.
  • Lukullus - výška až 100 cm, jemná chuť jej předurčuje pro nakládání nebo přímou spotřebu.
  • Mamut - velmi vzrůstný typ kopru s velkým výnosem zelené hmoty. Tato odrůda je vhodná na sušení i mražení.
  • Moravan - nízký typ, určený především pro přímou spotřebu. Listy modrozelené barvy se řežou s celou rostlinou, která má výšku do 20 cm.
  • Oliver - poloraná, silně aromatická odrůda s krátkou vegetační dobou. Vhodný pro konzervování, sušení i mražení.
Vzrostlý kopr
Kopr doroste do výšky asi 0,5 m (Zdroj: Jaromír Malich)

Recept na vynikající zelný salát s koprem

Potřebujeme: hlávku bílého zelí, 1/2 cibule, lístky kopru, polévkovou lžíci octa, polévkovou lžíci olivového oleje, 3 polévkové lžíce cukru, 1/2 lžíce soli.

Zelí s váhou do 1,5 kg nakrouháme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a ostatní suroviny. Následně vše promícháme rukou a zelí promačkáme tak, aby pustilo co nejvíce šťávy. Dle svého uvážení ještě přidáme cukr nebo sůl. Po dokončení míchání uložíme salát na dvě hodiny do lednice, kde jej necháme uležet. Poté podáváme.

Salát
Kopr se výborně hodí do zelného salátu (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu