reklama

Recept na rychlý letní koláč: Šachovnice z ovoce

Léto je bohaté nejen na zážitky, ale i na úrodu nejrůznějšího ovoce. Vyzkoušejte recept na rychlý koláč, který budete mít i s přípravou hotový do hodinky. Pokud si šachovnici budete chtít připravit i v zimě, použijte zavařené nebo zmrazené ovoce .

Co na rychlý koláč s ovocem potřebujeme

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru (dvoudecilitrový) 
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky polohrubé  mouky
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce (čerstvé, kompotované nebo zmrazené)
Rychlý koláč s ovocem: suroviny
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: suroviny

Jak při přípravě rychlého koláče s ovocem postupovat

1.krok: uděláme těsto

Vejce rozšleháme s oběma cukry a olejem, přidáme bílý jogurt a postupně mouku prosátou s práškem do pečiva.

Rychlý koláč s ovocem: uděláme těsto
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: uděláme těsto

2. krok:  těsto nalijeme do pekáče

Hladké těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou.

Rychlý koláč s ovocem: těsto nalijeme do pekáče
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: těsto nalijeme do pekáče

3. krok: vyznačíme vzor šachovnice

Jeden druh drobného ovoce (jostu) použijeme na to, abychom si na těstě naznačili vzor šachovnice.

Rychlý koláč s ovocem: vyznačíme vzor šachovnice
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: vyznačíme vzor šachovnice

4. krok: dotvoříme šachovnici

Pak vyplníme půlku kostek vzoru jedním druhem ovoce (červeným rybízem)   a doplníme druhým (černým rybízem).

Rychlý koláč s ovocem: dotvoříme šachovnici
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: dotvoříme šachovnici

5. krok: koláč upečeme

Vložíme do trouby předehřáté na  160 °C a pečeme přibližně 30 minut.  Vyzkoušíme špejlí, jestli je těsto propečené a necháme dojít. 

Rychlý koláč s ovocem: koláč upečeme a podáváme
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč s ovocem: koláč upečeme a podáváme

Prima tip: zásady kombinace ovoce

My jsme na vzor použili jostu , na jednotlivá pole černý a červený rybíz, ale stejný koláč se dá udělat třeba třešněmi a višněmi nebo s jablky a hruškami. Vždycky ale dáme na to, aby ovoce bylo obdobné konzistence, aby se jedno nerozteklo a druhé nebylo na koláči příliš tvrdé.

Rychlý koláč: zásady kombinace ovoce
i (Zdroj: Petra Marková)
Rychlý koláč: zásady kombinace ovoce

Publikováno: 19. 7. 2018, Autor: Petra Marková , Profil autora: Petra Marková