Vyrobte si úžasné pochoutky z vepřového masa

Doba domácích zabíjaček je tu a s nimi přichází na řadu i obvyklé zabíjačkové pochoutky z vepřového masa. Tlačenky, jitrnice nebo černá polévka s kroupami jsou notoricky známé a zvládne je doma připravit i kuchař amatér. A co si zkusit vyrobit pravou nefalšovanou zabíjačkovou paštiku z vepřového masa a vepřových jater? Ukážeme vám, jak je to jednoduché.

Vyrobte si úžasné pochoutky z vepřového masa, třeba domácí paštiku (Zdroj: Depositphotos)

Pochoutky z vepřového masa - zabíjačková paštika

Při každé zabíjačce máme hromadu masa, které potřebujeme zpracovat do nejrůznějších masných výrobků. Kromě tradičních jitrnic, tlačenek a gulášů si ale, a to zejména z odřezků masa, můžeme vyrobit chutnou zabíjačkovou paštiku. Ta se navíc dá uchovat zavařená ve sklenicích na velmi dlouhou dobu. Obáváme se ale, že jí ani do těch sklenic nestihnete dát. Je totiž vysoce návyková.

Chléb s paštikou
Domácí paštika s čerstvým chlebem je pochoutkou (Zdroj: Depositphotos.com)

Suroviny

  • 1,5 kg  vepřového bůčku
  • 0,5 kg vepřových jater 
  • 1 l vody 
  • sůl podle chuti
  • 2 g zázvoru 
  • 3 bobkové listy 
  • 5 kuliček nového koření 
  • 5 kuliček pepře
Koření
Kořeníme pepřem, bobkovým listem, novým kořením a zázvorem (Zdroj: Depositphotos.com)
Vepřový bok
Základem je vepřový bok a vepřová játra (Zdroj: Depositphotos.com)

Postup výroby

Vepřový bůček, který může být i prorostlejší, vložíme do pekáče s divokým kořením (pepř, nové koření a bobkový list), nesolíme. Pečeme asi hodinu při teplotě 180 °C a podléváme. Necháme vychladnout, maso vyjmeme a šťávu přecedíme do mísy. Koření odstraníme. Maso umeleme a vepřová játra rozmixujeme najemno. 

Bůček
Vepřový bůček upečeme spolu s kořením, nesolíme (Zdroj: Depositphotos.com)
Mletí
Maso pomeleme a smícháme s játry a kořením (Zdroj: Depositphotos.com)

Rozmixovaná vepřová játra, zázvor a sůl s umletým bůčkem promícháme do husté konzistence. Zaléváme šťávou z výpeku a pečlivě vymícháme. Hotovou paštiku plníme do zavařovacích sklenic. Zavařujeme při 90 °C po dobu 90 minut, necháme zchladnout do druhého dne a postup zavařování opakujeme. 

Játra
Játra 2x umeleme na jemno (Zdroj: Depositphotos.com)

Sklenice neplníme úplně do vrchu, při zavařování by měla paštika tendenci vytékat ze sklenic. Můžeme paštiku zalít rozškvařeným vepřovým sádlem. Chceme-li paštiku ochutit, lze použít drcený rozmarýn, tymián, česnek, ořechy nebo brusinky. Vyzkoušejte si, co vám bude nejvíce chutnat.

Zavaření
Hotovou paštiku plníme do zavařovacích sklenic (Zdroj: Depositphotos.com)

Související k tématu