Fit oběd nebo večeře

Hledáte nějaký zajímavý recept, který nebude kalorickou bombou, přitom vás zasytí a bude chutnat celé rodině? Zkuste zalistovat v nové knize "Jíme zdravě po celý rok" a uvidíte, že nebudete vědět, co máte dřív uvařit. Nabízí vám nepřeberné množství polévek, hlavních jídel i dezertů, které můžete mlsat bez výčitek a po kterých rozhodně nepřiberete na váze.

Dopřejte si zdravé obědy a večeře (Zdroj: Depositphotos)

Fit obědy a večeře na každý den 

Ke konci roku máme tendenci konzumovat více kalorického jídla, jako například cukroví i další dobroty všeho druhu. Je těžké jim odolat a tak si můžeme alespoň po tom dopřát chutnou a lehkou večeři nebo vyvážený oběd, aniž bychom si museli neustále hlídat váhu. Vyzkoušejte také spolu s námi recepty z nové knihy "Jíme zdravě po celý rok", která hýří chutným jídly na každé straně.

Menu s polévkou a dezertem

Batátová polévka s kari

Suroviny: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari, ½ lžičky kmínu, 700 g batátů (sladkých brambor), 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml tuhé části kokosového mléka z plechovky, sůl a pepř

Batáty
Základem polévky jsou sladké brambory (Zdroj: Depositphotos.com)

Postup: V hrnci na středním plamenu rozpálíme lžíci olivového oleje, na něm osmažíme na jemno nasekanou cibulku. Poté přidáme utřené 2 stroužky česneku, kmín, kari a restujeme 2 minuty, přidáme na kostky nakrájené a očištěné batáty. Vše zalijeme vývarem a vaříme 15 - 20 minut pod pokličkou, dokud batáty nezměknou. Polévku rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem a nakonec přimícháme kokosové mléko. 

Batátová polévka s kari
Batátová polévka je trochu exotická (Zdroj: fitrecepty)

Zapečená brokolice

Suroviny: 500 g brokolice, 2 lžičky sušeného česneku, sůl, pepř, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje

Brokolice
Brokolici je nejlepší uvařit v páře (Zdroj: Depositphotos.com)

Postup: Brokolici si rozebereme na růžičky, uvaříme do poloměkka v páře a vyskládáme na plech. Posypeme směsí soli, pepře, sušeného česneku a pokapeme olejem. Dáme péct do trouby při 170 °C na 20-25 minut. Vyjmeme z trouby a pokapeme šťávou z citronu.

K brokolici můžeme přidat kuřecí nebo krůtí maso, vhodná je také treska nebo losos.

Hraběnčiny řezy

Suroviny: 200 g másla, 200 g kokosového cukru, 4 žloutky, 200 g pohankové polohrubé mouky, 200 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, mléko
Náplň: 200 g kokosového cukru, 1 lžička skořice, 6 bílků, 100 g ořechů, 600 g jablek, vanilkový extrakt

Hraběnčiny řezy
Tento recept je chutný a není složitý (Zdroj: fitrecepty)

Postup:  Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme žloutky utřené s cukrem, změklé máslo a vpracujeme co nejrychleji do těsta. Dvě třetiny namačkáme do plechu a 1/3 těsta necháme v chladničce 10 minut ztuhnout. Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme skořicí a zasypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru, nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme do vyhřáté trouby péct na 150 °C asi 30 minut.

Sníh
Z bílků ušleháme tuhý sníh s cukrem (Zdroj: Depositphotos.com)
Jablka
Nastrouháme jablka a naklademe je na těsto (Zdroj: Depositphotos.com)

Z podobných receptů si můžete sestavit jednoduchá menu třeba na celý týden. Dbejte na to, aby jídla byla vyvážená a hlavně, aby vám chutnala.

Související k tématu