Nejlepší nepečené cukroví na vánočním stole

Každý přísahá na svůj nejoblíbenější recept na nepečené vánoční cukroví. Připravili jsme pro vás přehled nejčastějšího cukroví a přidali něco navíc. Vyzkoušejte ho a třeba si obohatíte vánoční recepty o další skvělou dobrotu, která od příště už nebude na vánočním stole chybět. Nepečené cukroví nemusí být jen rumové kuličky a vosí hnízda, ale také zdravé a přitom chutné dobroty.

Udělejte si na vánoce i nepečené cukroví a zvolte i lehčí varianty (Zdroj: Depositphotos)

Nejlepší recepty na nepečené vánoční cukroví

Nebudeme se unavovat s recepty na nepečené kuličky na tisíc způsobů, protože ty zná prostě každý. V každé domácnosti se rumových kuliček přidává nějaká "tajná" přísada, díky níž to jsou ty správné kuličky, které jinde nemají. To samé platí i o vosích - včelích úlech - hnízdech (co obec či město tak jiný název). Tady neškodí si recept připomenout, protože právě v poměru surovin a té správné náplni se velmi často chybuje a když se dílo nedaří, jsou výsledkem hmoty zase kuličky. 

Rumové kuličky
Rumové kuličky na mnoho způsobů zná asi každý (Zdroj: Depositphotos)

Vosí hnízda

Těsto: 120 g másla, 3 lžíce mléka, 120 g moučkového cukru, 6 lžic hnědého rumu, 300 g dětských piškotů drcených, 2 lžíce kakaa

Náplň: 120 g másla, 120 g moučkového cukru + na vysypání formiček, 2 žloutky, hnědý rum na chuť a dětské piškoty na přiklopení

Postup: Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které vpěchujeme do formiček úlků vysypaných cukrem. Do vpěchovaného těsta uděláme vždy koncem vařečky důlek, který vyplníme máslovou náplní. Přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky. Dáme ztuhnout do ledničky. Máslovou náplň připravíme tak, že máslo, cukr a žloutky utřeme do hladkého krému. Můžeme dochutit rumem. 

Vosí hnízda
Vosí hnízda patří mezi klasiku nepečeného cukroví (Zdroj: Depositphotos)

A vrhneme se na další nepečené cukroví, které možná mnozí znáte, ale někteří o něm ještě neslyšeli. Vyzkoušejte a uvidíte.

Nepečené kokosové kostky

Suroviny: 4 lžíce mléka, 160 g moučkového cukru, 3 lžíce hnědého rumu, 2 lžíce kakaa, 250 g sušenek

Kokosová náplň: 100 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 150 g rozpuštěného másla + poleva 200 g  hořké čokolády

Těsto
Na kokosové kostky si umícháme těsto ze sušenek a dalších surovin (Zdroj: Depositphotos)

Postup: Suroviny zpracujeme (sušenky na těsto rozdrtíme nebo rozmixujeme) a rozválíme na plát asi 1 cm vysoký. Na něj rozetřeme promíchanou kokosovou hmotu a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v lednici ztuhnout a poté krájíme na malé kostky.

Kokosové kostky
Kokosové kostky polijeme svrchu hořkou čokoládou (Zdroj: Depositphotos)

Kokosové tufu kostky

Suroviny: hnědý rum, rozinky, 1 balení tofu natural, med, sekané vlašské nebo lískové ořechy, kokosová moučka, 2 banány

Tofu
Tofu je přírodní sýr ze sojového mléka (Zdroj: Depositphotos)

Postup: Tofu s banány rozmixujeme, přidáme předem namočené rozinky v rumu, ořechy a med podle chuti. Do směsi přidáme kokos, aby lépe držela. Vytváříme kuličky, které obalíme v kokosu a uložíme do papírových košíčků.

Kokosové kuličky
Tyto kokosové kuličky jsou lehké a nekalorické (Zdroj: Depositphotos)

Slaná varianta - šunková nebo sýrová roláda

Suroviny: 400 g šunky (ideální je vysokoprocentní v obsahu masa)nebo plátkový sýr Eidam, 1 kostka másla, 2 dcl mléka, špetka soli, špetka pepře, paprika sladká a broskvový kompot nebo kiwi.

Šunka a sýr
Na roládu můžeme použít šunku nebo sýr (Zdroj: Depositphotos)

Postup: Část šunky nebo sýra rozložíme na rozstřižený mikrotenový sáček tak, aby vznikl obdélník, který po zabalení vytvoří tvar rolády. Ostatní šunku 2x - 3x umeleme, sýr nahrubo nastrouháme, našleháme s máslem, solí, pepřem, troškou papriky a za stálého šlehání přiléváme slabým pramínkem hodně teplé mléko, dokud nevznikne jemný krém. Na připravený obdélník natřeme polovinu směsi, poklademe okapanými půlkami nejlépe loupaných broskví nebo půlkami kiwi, natřeme další krém, přičemž trochu odložíme stranou, delší strany obdélníka přihneme doprostřed, takže vznikne jakoby roláda. Zbytkem krému zakryjeme spoj nahoře nastříkáním ozdobných hvězdiček a zapícháme do nich kousky ovoce. Dáme ztuhnout. Krájíme na pláty a podáváme s bílým pečivem. 

Šunkové rolky
Místo rolády můžeme vytvořit i maličké rolky (Zdroj: Depositphotos)

Těchto variant je také velká spousta, ale po celé řadě sladkých variací na téma vánoční cukroví přijdou slané pochoutky k chuti.

Související k tématu