Vánoční jídlo trochu jinak aneb užijte si i o Vánocích grilování

Vánoční jídlo nemusí mít pouze podobu smaženého kapra se salátem. Fanoušci grilování se nemusí ani v zimě vzdávat své vášně a klidně mohou i o Vánocích grilovat. Moderní grily umožňují grilování za každého počasí. Máme pro vás inspiraci v podobě jednoho vánočního menu, které bylo realizováno s pomocí grilu.

Vánoční grilování nám může zcela nahradit štědrovečerní menu (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vánoční jídlo, které jsme pro ukázku připravili, se skládá z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Celé menu je náš tip pro vánoční grilování, ale myslíme si, že jej můžete realizovat, kdykoliv budete mít chuť.

Předkrm: Vánoční medová šunka

Na toto vánoční jídlo pro dvě osoby potřebujete:

  • kvalitní šunku, např. burgundskou či jinou, která obsahuje alespoň 93 % masa (pro dva lidi zhruba 2 centimetrové plátky)
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný křen
  • hořčici
  • kyselou okurku
  • cherry rajčátka
  • sušený česnek, sušenou cibuli, sušenou petržel, oregano
  • misku s vodou
Potřebujeme
Vánoční šunka je nejlepší z burgundské šunky nebo z šunky, která obsahuje vysoké procento masa (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup přípravy:

Plátky šunky na 30 minut namočte do misky s vodou. Po půl hodině šunku vytáhněte a osušte ji.
Rozpusťte máslo, do kterého zamícháte koření. Kořeněným máslem důkladně potřete šunku z obou stran.

Příprava grilování
Šunku z obou stran potřete rozpuštěným máslem s kořením (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Rozpalte gril a šunku grilujte z jedné strany 4 minuty a pak z druhé strany 3 minuty. Mezitím si nakrájejte bagetu, rajčata a okurky. Po ugrilování naaranžujte na talíř a vedle zeleniny doplňte křen s hořčicí.

Grilovaná šunka
Hotovou vánoční šunku podávejte s bagetkou, nastrouhaným křenem, hořčicí, kyselou okurkou a cherry rajčátky (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Hlavní vánoční jídlo: Losos s tagliatelle

Co na přípravu tohoto pokrmu potřebujete:

  • cca 300 g lososa nebo růžového pstruha
  • balení čerstvých tagliatelle
  • 150 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • sušený česnek, cibuli, kopr, petržel, bazalku
  • parmezán
Potřebné suroviny
Na grilovaného lososa s tagliatelle potřebujete poměrně málo ingrediencí (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Jak uvařit toto jídlo?

Lososa naporcujte na dvě porce. Nasolte a okořeňte česnekem, koprem a petrželkou.
Do hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl a těstoviny. Vařte podle návodu na obalu, obvykle se jedná o 4 minuty. Hotové těstoviny slijte a nechte okapat.

Ingredience
Uvařené tagliatelle je zapotřebí ještě smažit a k tomu budete potřebovat tyto ingredience (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Nakrájejte si na čtvrtky umytá cherry rajčátka.
Na rozpálený gril dejte grilovat lososa. Nejprve grilujte 4 minuty ze strany kůže a 3 minuty z druhé strany. Během grilování lososa rozpalte pánev, do níž vložte 2 lžíce másla a ihned po jeho rozpuštění do něj vložte okapané těstoviny. Za stálého míchání přidejte sušený česnek, cibuli a bazalku. Zhruba po dvou minutách smažení přidejte i cherry rajčátka a asi minutu před koncem nastrouhejte na těstoviny parmezán. Vše důkladně do poslední chvíle míchejte. Na talíř servírujte nejprve těstoviny a na ně položte plátek ryby.

Grilovaný losos
Grilovaný losos s tagliatelle (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Náš tip:

  1. Sušený česnek, cibuli i bazalku můžete nahradit čerstvými surovinami.
  2. Pokud chcete, aby byl recept dokonalý, použijte tagliatelle vlastní výroby.

Dezert: Grilované jablko

Pro tento recept budete potřebovat:

  • 2 jablka
  • 2 lžíce šťávy z čerstvě vymačkaného citronu
  • 2-3 lžíce másla
  • skořicový cukr
  • moučkový cukr
  • 1 vaničku tvarohu
  • 1 zakysanou smetanu
Co budeme potřebovat
Na grilovaná jablka potřebujete jen pár ingrediencí (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup přípravy:

Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Pokapejte citronovou šťávou. Rozpusťte máslo. Jednotlivé kousky jablka vložte do másla a důkladně je v něm ze všech stran namočte.

Suroviny
Umytá jablka oloupejte, zbavte jádřinců a namočte do rozpuštěného másla (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Každý kousek obalte skořicovým cukrem, vložte na gril a grilujte zhruba po dobu 3 minut z jedné strany a následně 2 minuty z druhé.

Mezitím dejte do misky zakysanou smetanu a tvaroh a důkladně spolu vyšlehejte. Do krému přidejte zhruba 3 lžíce moučkového cukru a opět vymíchejte. Na talíř naaranžujte tvarohový krém, do něhož posadíte grilovaná jablka, která ještě posypte moučkovým cukrem.

Náš tip:

  1. Pokud chcete chutě dotáhnout k naprosté dokonalosti,  dezert můžete ještě posypat mandlovými lupínky nebo praženými nasekanými vlašskými ořechy.

Související k tématu