Zdravý a chutný raw dort bez pečení

V dnešní době si spousta lidí zakládá na zdravém životním stylu a jedním z nich je návrat k tradičním přírodním surovinám a konzumaci bez tepelné úpravy, známé jako raw styl. Vyzkoušejte spolu s námi třeba přípravu takového raw dortu. Jeho výroba je velmi snadná a nemusíme se přitom vůbec bát o štíhlou linii, neboť tento dort je kaloricky výživný a přitom zcela prost cukru a jakýchkoliv sladkých a umělých přísad.

Raw dort je vyroben pouze z přírodních a čerstvých surovin (Zdroj: Prima DOMA)

Americkým slovíčkem raw označujeme takové pokrmy, které jsou tepelně nepravené - nepečené a nevařené. Používají se na jejich výrobu pouze čerstvé suroviny.

Náš dnešní dort splňuje nejen podmínku raw, ale navíc neobsahuje rafinovaný cukr, je tedy vhodný i pro diabetiky a dále je bezlepkový a veganský. Třebaže není máslový a plný hutné mouky, díky ořechovému základu je sytý.

Zdobení
Dort ozdobíme ovocem a malinovým práškem (Zdroj: Prima DOMA)

Suroviny

Korpus : mandle, čestvé datle

Krém: agávový sirup, kešu oříšky, neoražené kakao a 1,5 dcl kokosového oleje.

Citronová vrstva: 2 dcl citronové šťávy, 2 hrsti kešu oříšků a 1,5 dcl kokosového oleje + část krému obarvíme malinovým práškem.

Suroviny
Používejte pouze čerstvé suroviny (Zdroj: Prima DOMA)
Potřebné ingredience
Základem je několik druhů ořechů (Zdroj: Prima DOMA)

Postup

Na korpus použijeme mandle a datle, obojí rozmixujeme dohladka a pevně upěchujeme na dno dortové formy.

Ořechy
Na dno formy nasypeme vrstvu ořechů a pořádně jí stlačíme (Zdroj: Prima DOMA)
Použití mixéru
Do mixéru dáme suroviny a promícháme (Zdroj: Prima DOMA)

Na první vrstvu krému rozmixujeme kešu ořechy a agávový sirup, vytvoříme hladký krém, do kterého zapracujeme kakao a závěrem ručně přimícháme kokosový olej. Ručně proto, aby se v krému netvořily hrudky. Krém nalijeme na korpus a dáme chladit.

Mletí ořechů
Ořechy nasekáme na jemno (Zdroj: Prima DOMA)
Kakaový krém
Nalijeme vrstvu kakaového krému (Zdroj: Prima DOMA)

Dále si připravíme citronový krém. V mixéru zpracujeme kešu ořechy a citronovou šťávu do hladka a opět ručně domícháme kokosový olej, který napomáhá zpevnění krému.

Vrstvy
Na ořechy nalijeme směs a dáme chladit do lednice (Zdroj: Prima DOMA)

Část krému můžeme obarvit a vytvořit tak dvoubarevnou vrstvu - použijeme třeba malinový prášek. Oba krémy nalijeme střídavě na čokoládový krém a vytvoříme mozaiku.

Dvoubarevný krém
Část krému z ořechů obarvíme malinovým práškem (Zdroj: Prima DOMA)

Opět dáme vychladit. Raw dorty musíme nechat minimálně 8 hodin v mrazáku.

Zdobíme čerstvým ovocem nebo jedlými květy.

Jedlé květy
Mimo ovoce lze použít i jedlé květy (Zdroj: Prima DOMA)

https://redakce.ihobbydata.cz/videos/videoedit/6083

Související k tématu