Podzimní recepty na domácí koláče

Podzim je čas, který je spojen se sběrem úrody, ale i pečením. Poctivé domácí koláče se nikdy neomrzí. Jejich vůně vytváří kouzlo domova a jejich chuť mění i deštivý den v slunečný. Pojďte spolu s námi ochutnat, co nám letos příroda nadělila. Upečte si spolu s námi chutný koláč. Můžete si vybrat hned ze tří možností. Všechny recepty na koláče jsou inspirované Itálií. Co myslíte, který z nich je nejlepší?

Na podzim si upečeme několik druhů koláčů z podzimního ovoce (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Jablečný křehký koláč

Co na jeho výrobu budete potřebovat

  • 300 gramů hladké mouky 00
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 gramů změklého másla
  • 3 vejce
  • 1 decilitr mléka
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 4 středně velká jablka (menších více)
  • špetka soli
  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 bílý jogurt
  • 1 skořicový cukr
Jablkový koláč
Připravíme si veškeré suroviny (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup výroby

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladké pěny. Vejce, mléko a citronovou kůru také vymíchejte.

Cukr a vejce
Utřeme vejce s cukrem (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Obě směsi smíchejte s pomocí šlehače dohromady. Přidejte špetku soli a kypřící prášek. Postupně do směsi zapracujte mouku.

Těsto na koláč
Smícháme všechny suroviny v míse (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Těsto vložte do kulaté dortové formy, kterou jste si předem vymazali, vyložili pečícím papírem anebo do ní vložili silikonový plát proti připečení. Smícháním tvarohu, jogurtu a cukru vyrobíte tvarohový krém, který rozprostřete na těsto ve formě.

Tvaroh
Umícháme tvaroh (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Kysaná smetana
Smícháme si tvaroh s cukrem a kysanou smetanou (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Kostky jablek rovnoměrně vysypte do formy s těstem.

Jablka
Naklademe vrstvu jablek (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Posypte skořicovým cukrem a vložte do trouby, kde koláč pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč v průběhu pečení kontrolujte.

Pečení
Pečeme při mírné teplotě (Zdroj: Adriana Dosedělová)
Servírování
Jablkový koláč servírujeme vychladlý (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Italský hruškový koláč

Co na jeho výrobu budete potřebovat

  • 750 gramů hrušek
  • 300 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 decilitry mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • špetka soli
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1 perník
Suroviny
Připravíme si všechny suroviny (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup výroby

Žloutky a vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. V druhé míse pak do mléka postupně zapracujte mouku, kypřící prášek, špetku soli a kůru z chemicky neošetřeného citronu. Nakonec do mísy přidejte žloutkovou pěnu, kterou zlehka zapracujte.

Vejce a mouka
Do misky dáme vejce a přidáme mouku (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Tekuté těsto vylijte do kulaté dortové formy, kterou jste si předem vymazali, vyložili silikonem nebo pečícím papírem. Hrušky omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Oloupané hrušky zakapejte šťávou z citronu. Takto ošetřené hrušky následně nakrájejte na kostičky.

Hrušky
Hrušky oloupeme a vykrájíme (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Hrušky rozprostřete po celé ploše dortové formy. Posypte je skořicovým cukrem.

Ostatní suroviny
Hrušky dáme do těsta spolu s ostatními ingrediencemi (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Nakonec povrch těsta posypte nastrouhaným perníkem.

Těsto
Posypeme skořicovým cukrem a perníkem (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut při 180 °C. Koláč v průběhu pečení kontrolujte pomocí špejle.

Hruškový koláč
Upečeme a servírujeme (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Co na jeho výrobu budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 decilitry oleje
  • 1 skořicový cukr

Na makovou náplň:

  • 200 gramů mletého máku
  • 4 lžíce cukru
  • 250 ml mléka

Na tvarohový krém:

  • 1 tvaroh
  • 1 bílý jogurt
  • 20 gramů cukru

Drobenka:

  • 50 gramů másla
  • 5 velkých lžic strouhanky
  • 3 lžíce cukru

a asi 15 vypeckovaných švestek

Ingredience
Připravíme si k ruce vše, co budeme na koláč potřebovat (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Postup výroby

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady a vložte do kulaté dortové formy (vyloženou pečícím papírem nebo silikonem). Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a mák. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3 minuty, pak sejměte z ohně a nechte vychladnout. Smícháním tvarohu, jogurtu a cukru vyrobíte tvarohový krém. Drobenku vyrobíte tak, že změklé máslo ručně důkladně propracujte se strouhankou a cukrem. Švestky umyjte, zbavte stopek a vypeckujte.

těsto a náplně
Připravíme si postupně těsto a všechny náplně (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Vychlazenou makovou náplň rozprostřete na těsto v dortové formě. Na makovou náplň poklaďte vypeckované švestky. V další vrstvě se po povrchu rovnoměrně rozetře tvarohový krém. A nakonec koláč ozdobte drobenkou.

Těsto ve formě
Pečeme v formě a na mírnou teplotu (Zdroj: Adriana Dosedělová)

Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut.

Související k tématu