Upečte si podle našeho receptu domácí makronky

Makronky jsou jedním z nejznámějších francouzských dezertů, jejichž výroba je velice jednoduchá, byť se to na první pohled nezdá. Skládá se pouze ze tří surovin. O to variabilnější jsou pak náplně. Je zajímavé, že i když makronka pochází skutečně z Paříže, svůj název má odvozený z italštiny.

Makronky si můžete připravit i doma (Zdroj: archiv FTV Prima)

Přestože se údaje o prapůvodu této laskominky rozcházejí, na internetu můžete najít hned několik verzí, který z cukrářů stojí na počátku vzniku makronek, pravdou je, že tak velikou popularitu získaly až nyní. A my se je naučíme připravovat. Korpus makronky je tvořen vždy ze 3 surovin (bílek, cukr, mandle), kdežto krém může mít různou podobu. Makronky lze také obarvit potravinářským barvivem.

Suroviny na makronky
Jaké suroviny budeme potřebovat? (Zdroj: archiv FTV Prima)

Suroviny na výrobu makronek:

  • bílek (cca 105g = bílky ze 3-4 vajec)
  • 180 g cukr moučka 
  • 60 g cukr krupice
  • 125 g mandlové mouky
Ingredience na makronky
Na samotné makronky nám postačí 3 ingredience (Zdroj: archiv FTV Prima)

 

Náplň se většinou dělá z čokoládové ganache (ganáže), ale mohou být i různé varianty slaných, například kozím sýrem či lososem.

Čokoládová čočka
Do náplně použijeme čokoládu (Zdroj: archiv FTV Prima)

Postup výroby:

Do mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme mandlovou mouku. Protože naše varianta bude čokoládová, ubereme 10 gramů mandlové mouky a doplníme stejným množstvím kakaa. 
Do mixéru nalijeme bílky. Nejsou vhodné z čerstvých vajec, je lepší je mít alespoň 3-4 dny odleželé. Před přípravou je včas vyndáme z lednice, aby dostaly pokojovou teplotu. 

Přidáme cukr krupice a šleháme do rozpuštění na nízké otáčky. Poté zvýšíme otáčky a vyšleháme tuhý bílkový sníh. Po částech jej zamícháme do sypké směsi. Výsledná konzistence by měla být tzv. konzistence tekuté lávy. Těsto musí být dokonale promícháno a lehce ztékalo ze stěrky. Nesmí ovšem být moc tekuté, pak by makronky nedržely a rozlily by se do placky. Pokud by bylo naopak těsto málo řídké, makronky by se na plechu nedostatečně rozlily a nebyly by hladké. Navíc by v troubě popraskaly. 

Šlehání sněhu
Vyšleháme tuhý sníh (Zdroj: archiv FTV Prima)

Hotové těsto nandáme do cukrářského sáčku, do kterého jsme vložili špičku s kulatým otvorem. Vytvoříme malé placičky na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile je máme připravené, několikrát bouchneme plechem o stůl. Těsto se správně usadí a vypustí vzduchové bublinky. Necháme ještě cca 12 - 1 hodinu volně na vzduchu, aby povrch cukrovinek zavadl a zaschl. Teprve poté přendáme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při 150 °C podle velikosti makronek.

Makronkové korpusy
Makronky nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Čokoládová ganache

  • 100 g smetany (33 %)
  • 100 g vysokoprocentní čokolády

Smetanu dáme zahřát do hrnku na plotnu. Čokoládovou čočku, popřípadě rozlámanou tabulku čokolády vložíme do mísy. Zalijeme horkou smetanou. Pokud někdo nemůže smetanu, může použít ovocné pyré, kdy pracujeme s poměrem 90 % pyré s přídavkem cukru (není potřeba). 

{"type":"image","image_id":"50209"}
Čokoládu ve smetaně necháme rozpustit. Pro zajímavější chuť lze přidat rum nebo špetku chilli. Ganache přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala čokolády, a dáme vychladit do lednice. 

Domácí makronky
Makronky si můžete vyrobit s různou náplní v různých barvách (Zdroj: archiv FTV Prima)

Po vychladnutí makronek i čokolády můžeme plnit. Ganache přendáme do cukrářského pytlíku, nastříkáme na jednu makronku, druhou přiklopíme a máme hotovo. Makronky skladujeme v pevně uzavřené nádobě v chladu, vydrží zde až 5 dnů. 

Autor:

Související k tématu