Cesmíny se vrací na naše zahrady jako oblíbené vánoční keře

Cesmína je stálezelená či opadavá dřevina rostoucí v mírném i tropickém pásmu. Do našeho povědomí se zapsala zejména jako neodmyslitelný symbol Vánoc ve Velké Británii a Americe. Znali jí i naši pradávní předkové, kteří tuto rostlinu uctívali jako symbol.

Tyto stálezelené keře jsou u nás velmi oblíbené (Zdroj: Depositphotos)

Červené dekorativní plody, zářící na větvičkách jako malé korálky setrvávající na keři od podzimu až do jara, jsou pro aranžérské využití jako stvořené. Cesmína však není jenom keř pro použití do řezaných vazeb a dekorací, dobře se uplatní i v zahradách jako atraktivní dřevina, a to jak ve skupinovém, tak i v solitérním použití. Cesmíny dobře snáší řez a dají se i tvarovat do živých stěn a plotů. Druhy s neopadavými listy jsou velmi cenné, zejména v zimním období.

Větvička cesmíny
Větvička cesmíny je ukázkou typického vánočního keře (Zdroj: Depositphotos)

Druhy

Cesmín existuje asi 400 druhů. Některé z nich tvoří keře a jiné mohou dorůstat i do velikosti stromů. Nejprve si přiblížíme již zmíněný vánoční druh, kterým je cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium). U nás není  příliš rozšířena, a je to škoda. Jedná se totiž o poměrně otužilý a houževnatý keř. První cesmína ostrolistá byla v Čechách vysazena v zámeckém parku na Sychrově kolem roku 1880. Tento druh je typický tuhými, na okraji zoubkovanými listy, které jsou zelené i v zimě. Z původního zelenolistého druhu byly vyšlechtěny i kultivary s listem panašovaným, to znamená, že okraj listů má žlutou až stříbrnou barvu. U většiny cesmín jsou samčí a samičí rostliny, které se kvůli násadě plodů musí vysadit společně. Samosprašným typem, který vytváří plody i po zasazení jedné rostliny, je pak kříženec předchozího druhu - cesmína altaclarenská (Ilex x altaclarensis ).

Cesmína s lemováním
Vroubkovaná cesmína je spíše ozdobným keřem (Zdroj: Depositphotos)

Dalším zajímavým druhem je cesmína přeslenitá (Ilex verticilata). Její plody dozrávají dříve než u předchozího druhu, a to již v období října a počátkem listopadu. Po opadu listů setrvávají tyto plody dále na keři až do Vánoc a mnohdy i déle. V tomto období se dají rovněž využít jako řezaná dekorace do interiérů, s oblibou si na nich pochutnají i některé druhy ptáků. Tato cesmína je opadavá a nadílka jejích plodů je velmi štědrá. Po opadu listů celý keř na dálku doslova září. Sběratelsky zajímavým druhem je cesmína vroubkovaná (Ilex  x crenata), která pochází z Japonska. Tvoří velmi hustě větvené pozvolna rostoucí keře. Listy má malé, hustě vroubkované, plody jsou černé. 

Keř cesmíny
Cesmína se řadí mezi typické vánoční rostliny (Zdroj: Depositphotos)

Pěstování

Cesmína vyžaduje místo teplé, chráněné především proti zimnímu slunci nejlépe v polostínu. Půda by neměla být vysýchavá a při výsadbě by se měla obohatit rašelinou. Také je vhodná zimní přikrývka z chvojí nebo listí, protože v některých zimách cesmína může namrznout. Před nástupem mrazů a následným zamrznutím půdy se vyplatí důkladná zálivka, která má příznivý vliv na přezimování rostlin. Obzvláště v zimě škodí vysušující větry. Poměrně cennou vlastností cesmín je snášenlivost znečistěného ovzduší. Řez snáší poměrně dobře, u pestrolistých kultivarů se pravidelně odstraňují výhony s úplně zelenými listy. Zajímavostí je, že rostlina roste poměrně pomalu, ale dožívá se vysokého stáří, dokonce až 300 let.

Druh cesmíny
Cesmínové větvičky mají poněkud trpčí příchuť (Zdroj: Depositphotos)

Větší rostliny se po výsadbě hůře ujímají, proto se doporučuje zakoupit rostlinu menší. Vysazuje se zásadně s kořenovým balem, nejlépe na jaře, aby rostliny do zimy dostatečně zakořenily. Pokud si budeme sami rostlinu množit, je dobré vědět, že zakořeňování trvá poměrně dlouho, provádí se řízkováním na podzim, nebo další možností je hřížení a výsev semen.

Hladkolistá cesmína
Tato dřevina je bohatá na spoustu vitamínů a kofeinu (Zdroj: Depositphotos)

Jako zajímavost nesmíme opomenout zmínit cesmínu paraguayskou (Ilex paraquariensis), která pochází z Jižní Ameriky. Z jejich zdřevnatělých mladých větviček se připravuje tamější specialita - proslulé maté. Maté má ve své domovině velkou tradici a tradičním způsobem – sušením nad otevřeným ohněm se pak připravuje již po staletí. Maté obsahuje 0,5 – 2,1 % kofeinu, třísloviny, theofylinu, silice a stopy vitaminu A, B1 a C. Má výrazný povzbuzující účinek, svéráznou, poněkud natrpklou chuť a v ústech zanechává příjemný nasládlý pocit.

Maté
Cesmínový čaj maté je oblíbený zejména v jižní Americe (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu