Základem kvalitní úrody je organicky bohatá půda, vytvořte ji kompostováním

Práce na našich zahradách jsou v plném proudu a s tím je spojené okopávání a pletí. Právě pletí přináší nekonečné množství různorodého organického materiálu, který je často považován za obtížný odpad. Ve skutečnosti je to ideální základ výtečného kompostu.

Základem kvalitní úrody je organicky bohatá půda z kompostéru (Zdroj: Jan Kopřiva)

Pokud máme rozsáhlý pozemek třeba u chalupy v horách, založíme kompost dostatečně daleko od domu. Na zahradách v hustší zástavbě nebo na malých pozemcích však kompost obtěžuje zápachem, zabírá příliš mnoho místa a mnohaměsíční rozklad způsobuje hromadění velkých objemů hmoty. Řešením může být kompostér.

Zemina s kompostem
Zemina s kompostem (Zdroj: Depositphotos)

 Kompostéry jsou ideální pomocníci při kompostování. Vyrábějí se z recyklovaného plastu, což jim zaručuje mnohaletou životnost. Dobrý kompostér nesmí mít dno z důvodu volného styku s půdou. Tím je zajištěn přístup mikroorganismů, červů a žížal. Komfortním řešením je na dně zabudovaná mřížka, která zabraňuje přístupu drobným hlodavcům, ale umožňuje vstup užitečným a potřebným organismům. Důležité jsou i otvory v plášti pro přístup vzduchu. Proces, který probíhá v kompostéru, musí být tlení, nikoliv hniloba! V horní části jsou plnící dvířka s dostatečnou světlostí, vždyť do kompostéru je nutné bez problémů vysypat trávu i z koše sekačky. Boční dvířka u dna slouží k odebírání již hotového kompostu. Praktické je odnímatelné čelo, máme tak možnost kontrolovat jednotlivé vrstvy a stupně rozkladu.

Otevřený kompostér
Do kompostéru patří jen vybrané suroviny (Zdroj: Jan Kopřiva)

Kompostér je nutné umístit do polostínu na rovnou plochu tak, aby nenarušoval estetický rámec okolního prostředí a zároveň k němu byl snadný přístup. Materiál pro kompostování musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů, bakterií, hub, červů a žížal. Pokud kompost zapáchá po zkažených vejcích, znamená to, že v něm převládá materiál s nadměrným obsahem uhlíku. V takovém případě přidáme posekanou trávu nebo listí. Nadměrný obsah dusíku signalizuje zápach čpavku, do kompostu tedy přimícháme třísky, kůru nebo piliny. Materiál určený pro kompostování by měl být co nejvíce rozdrcený. K tomu účelu se vyplatí pořídit si zahradní drtič a větší části (větve, stonky aj.) před vložením do kompostéru rozdrtit.

Každá vrstva se musí důkladně prolít vodou, ale pozor na přemokření. Vlhkost kompostu je „dobře vyždímaný ručník“. Jednotlivé materiály je dobré pravidelně promíchávat. Pro urychlení procesu kompostování můžeme přidat malé množství zahradní zeminy nebo uzrálého kompostu. Ideální je použití biologických urychlovačů - aktivátorů. Aplikují se rozpuštěné ve vodě zálivkou do jednotlivých vrstev. Působí jako startér procesu tlení, který se tímto zásahem urychlí a zkvalitní se tak konečný produkt. Samotný proces rozkladu lze rozdělit do tří základních fází. V první fázi dochází k zahřátí, ve druhé fázi začne teplota klesat, kompost dostává hnědou barvu a zemitou vůni. Ve třetí fázi má homogenní strukturu a voní po lesní zemi.

Efektivní kompost
Efektivní kompost (Zdroj: Depositphotos)

Co je vhodné ke kompostování?

  • ovocné a zeleninové odpady
  • kávové a čajové zbytky
  • novinový papír, lepenka, papírové ručníky
  • mléčné produkty
  • posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
  • třísky, piliny, hobliny, kůra
  • trus domácích zvířat
  • popel ze dřeva – pozor, musí být studený, jinak hrozí poškození plastového kompostéru
  • skořápky z vajec i ořechů
Zbytky zeleniny
Zbytky zeleniny (Zdroj: Depositphotos)

Co není vhodné ke kompostování?

  • kosti, odřezky masa, tuky
  • chemicky ošetřené materiály
  • slupky z tropického ovoce
  • popel z uhlí a cigaret, cigaretové špačky
  • časopisy
  • oddenkatý plevel a plevel obsahující klíčící semena
  • plasty, kov, sklo
Volný kompost
Otevřené hnojiště může být zdrojem nevábného zápachu (Zdroj: Jan Kopřiva)

Jaké jsou výhody kompostéru?

Doba přeměny je zkrácena o polovinu, první materiál je možné odebírat během 2 až 3 měsíců, záleží na kompostovaném materiálu a teplotě prostředí. Ohromná je úspora místa na zahradě, kompostér nahradí rozlehlou hromadu. V neposlední řadě je to způsob rozkladu bez nepříjemného zápachu, který vábí hmyz a drobná zvířata a navíc ušetříme za likvidaci domovního odpadu, protože do kompostéru je možné přidávat až 30 % domácích zbytků.

Související k tématu