Konzervace rajčat vyřeší přebytky ze zahrady

Rajčata patří k tradičně pěstovaným zeleninovým druhům na našich zahrádkách. Snadno rostou a jejich využití je velké. Koncem léta a začátkem podzimu se může často stát, že úroda je tak veliká, že pomalu nevíme, co budeme s rajčaty dělat. V tu chvíli nám přijdou vhod recepty na jejich konzervaci a uchování pro pozdější potřeby.

Konzervace rajčat při nadúrodě je skvělý způsob, jak rajčata uchovat (Zdroj: Depositphotos)

Rajčata plodí a dozrávají v závislosti na počasí. Pokud je slunečno a teplo, zrají o sto šest a sklízet je můžeme prakticky každý den. V chladu a vlhku je to horší, vývoj se zpomaluje a rostliny jsou velmi náchylné na napadení plísní. Celkem nepříznivě působí i deště. Plody vlivem osmotického tlaku působením vody začínají praskat. Popraskaná rajčata je potřeba sklidit a zpracovat co nejdříve. Praskliny otevírají plod a v jejich místě okamžitě vznikají hniloby a plísně. Prasklinám často podléhají právě dobře vyzrálé plody, a  pokud už k poškození dojde, je potřeba je zpracovat rychle.

Rajčata jsou samozřejmě výborná za syrova. Hodí se do zeleninových salátů na mnoho způsobů. Výborná je jejich kombinace s okurkami, nebo s bazalkou a olivovým olejem.

 K připravovaným rajčatovým dobrotám patří bezesporu rajská omáčka a rajčatová polévka. Na oba pokrmy existuje řada receptů, záleží jen na našich chutích.

Rajčata mají měkké plody a jejich možnost skladování je malá. V ledničce vydrží pár dní a proto pokud si chceme vlastní dobrá rajčata vychutnat i v zimě, musíme je zpracovat na kuchyňské polotovary, či hotové dobroty.

Konzevovaná rajčata na několik způsobů
Rajčata můžeme zavařit nebo usušit (Zdroj: Depositphotos)

Domácí kečup

K těm nejlepším způsobům, jak lze zpracovat rajčata, patří výroba kečupu. S kupovanou jasně červenou hmotou z obchodu nemá moc společného. Ten domácí voní po rajčatech a po bylinkách a neobsahuje žádné konzervanty ani barviva.

Potřebujeme: 3 kg rajčat, 6-7 menších sladkých jablíček (moučnatější jsou výhodou), 5 cibulí, 6 stroužků česneku, 8-10 hřebíčků, 1-2 lžičky skořice, 1 bobkový list, 400-500 g cukru, 150 ml octa, sůl

Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do velkého hrnce, přidáme koření a přivedeme k varu. Rajčata pustí hodně vody, ale pokud je to potřeba, můžeme mírně podlít vodou na začátku vaření. V průběhu varu vsypeme cukr, sůl a ocet. Vaříme do úplného rozvaření a požadované hustoty. Mícháme. Po ukončení varu směs propasírujeme přes cedník, naplníme do lahviček a sterilizujeme 20 minut. Poté skleničky vyndáme a postavíme dnem vzhůru do vychladnutí. Skladujeme v temnu a suchu.

Domácí kečup
Když si vyrobíte domácí kečup, na ten kupovaný si už ani nevzdechnete (Zdroj: Depositphotos)

TIP

Pokud místo cedníku raději používáte tyčový mixér, vložte všechno koření do prodyšného sáčku. Ten před mixováním jen jednoduše vyndáte.

TIP II.

Tento standardní recept na kečup se dá obměňovat. Pokud chcete méně sladký, uberte cukr, to samé s octem. Začněte u menší dávky, kečup ochutnejte a pak můžete případně přidávat. Pikantnost zvýšíte česnekem nebo případně přidáním kousku chilli papričky.

Sušená rajčata

K sušení se nejvíce hodí velká masitá rajčata s menším obsahem vody. Pro sušení v létě můžeme využít sluníčko. Na podzim ho již není tolik a rajčata by spíš zplesnivěla, než uschla, proto vsadíme na sušičku nebo troubu. Před sušením můžeme kousky rajčat lehce posolit.

Rajčata nakrájíme na silnější plátky, hodně se zmenší a sušíme velmi pozvolna, dokud nejsou suchá. Stále by ale měla zůstat pružná. Skladujeme v temnu v dobře uzavřených sklenicích.

Sušená rajčata
Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou (Zdroj: Depositphotos)

Polosušená rajčata v oleji

Tuto úpravu milují zejména zastánci italské a balkánské kuchyně. Rajčatová lahůdka voní po bazalce, rajčatech a oleji. Začneme tím, že masitá rajčata nakrájíme na kolečka nebo půlky v případě menších rajčat, lehce je posolíme a začneme sušit, ale ne tak dlouho. Neměla by z nich téci voda, rajčata by měla být měkká a pružná. Používáme čisté a vypařené sklenice. Na dno nalijeme vrstvičku olivového oleje a klademe rajčata. Podle našich preferencí a chuťových specifik prokládáme bylinkami, česnekem, feferonkou... Z bylinek se nejlépe hodí bazalka, tymián a rozmarýn.

Každou vrstvu rajčat polijeme olejem a pokračujeme, dokud nejsou skleničky plné. Ukončíme vrstvou oleje a zavřeme. Skladujeme v suchu a temnu. Pro zvýšení trvanlivosti můžeme i cca 20 minut sterilizovat. Nicméně olej sám o sobě je dobrý konzervant a pro následující zimu by rajčata měla vydržet bez úhony. Skleničky se sušenými rajčaty představují i pěkný a univerzální dárek pro naše blízké.

Rajčata v oleji
Naložená rajčata v oleji se hodí do salátů i na další vaření (Zdroj: Depositphotos)

TIP III.

Pokud sušíme rajčata v horkovzdušné troubě, vždy pracujeme s nejnižší možnou teplotou. Rozložíme je na síta nebo rošty tak, aby k nim vzduch mohl ze všech směrů. Uschnou rychleji než na plechu.

Zavařená rajčata

Nejjednodušším polotovarem jsou zavařená celá malá rajčátka nebo jejich půlky. Později se hodí pro přípravu polévek a omáček.

Čtvrtky, půlky nebo celá rajčata napěchujeme do sklenic. Nebojíme se je zmáčknout, pustí vodu a to je potřeba. Pod okrajem sklenice necháme cca 2 cm volné. Uzavřeme víčkem a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme 30 minut při 90 °C. Nakonec vyndáme, postavíme víčkem dolů do zchladnutí. Dostaneme naprosto čistý produkt bez přidaných dochucovadel. Takto upravená rajčata vydrží ve spíži i 1 rok.

Nakládaná rajčata
Nakládaná rajčata využijeme jako základ do omáček a polévek (Zdroj: Depositphotos)

Související k tématu