Polévka Gazpacho se servíruje nejlépe vychlazená

Většina z nás je zvyklá na silnou horkou polévku, která může být podávána v některých případech pro svou hustou konzistenci i jako samostatné jídlo. Ovšem v teplých až horkých dnech nemáme na teplé pokrmy vůbec chuť. Co si ale "uvařit" polévku za studena, která nás osvěží i dodá potřebné vitamíny?

Gazpacho je zeleninová polévka, která se podává za studena. Pochází z Andalusie, ale postupně se dostala do celé Evropy. Je spousta variant tohoto receptu. Hlavními surovinami jsou zelenina (hlavně rajčata, paprika, okurka, cuketa, salát, cibule, česnek), dále olivový extra virgin olej, sůl, pepř a různé bylinky. Podle množství použité jednotlivé zeleniny pak bude mít polévka dominantní chuť. Pozor na množství česneku a cibule, má tendenci nabývat na síle, čím déle bude polévka v lednici rozležená, tím silnější chuť pustí. Někdo má tendenci použít do polévky protlak. Bohužel tím ztrácí polévka svěžest. 

Ingredience pro přípravu polévky

  • 6 rajčat
  • 1-2 okurky
  • 2 papriky
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • řapíkatý celer
  • hlávkový salát
  • olivový olej
  • vinný (popř. jablečný) ocet
  • sůl
  • pepř
Ingredience na Gazpacho
Co budeme na Gazpacho potřebovat? (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Postup výroby:

Na polévku je dobré vybírat dobře zralá velká rajčata, která oloupeme. Můžeme buď rajčata naříznout na vrcholu do kříže a přelít vařící vodou, popř. vložit na pár vteřin do mikrovlnné trouby, nebo je oloupeme ručně. Na tvrdá rajčata můžeme použít škrabku na brambory, měkká musíme okrájet nožem. Okurky oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na větší kostky a vložíme do nádoby, ve které pak vše rozmixujeme. 

Oloupaná rajčata nakrájet
Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Krájení okurky
Stejně tak okurky (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Přidáme nakrájený zbytek zeleniny, cibuli a česnek, olej a ocet dle chuti, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Do polévky lze přidat i různé bylinky, například pažitku či petržel, vše rozmixujeme. Ve Španělsku jsou zvyklí polévku ještě přepasírovat, aby vznikl hladký krém. Vodou netřeba ředit, polévka by zbytečně ztratila chuť. Mnohé recepty doporučují pro zjemnění trochu smetany. Ovšem pak se polévka stane hutnou a těžkou a to pro horké dny není to pravé, co bychom měli tělu dodávat. Gazpacho má především osvěžit a dodat tolik potřebné vitamíny.

Krájení cibule
Při krájení cibule si trochu popláčeme (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Papriku nakrájíme
Papriku zbavíme jadérek a nakrájíme (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Rozmixování zeleniny
Vše důkladně rozmixujeme (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Španělská polévka Gazpacho
Polévka je hotová, můžeme servírovat (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Pokud má někdo rád, může servírovat s opečenými krutonky či bagetou. Polévku ozdobíme nasekanými bylinkami a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Autor:

Související k tématu