Jak pěstovat a uchovat bazalku pro domácí použití?

Bazalka se v posledních letech, vedle majoránky, vyšplhala na post nejpěstovanějšího aromatického koření. Na stoupající oblibu a zájem o její pěstování operativně reagují i naše semenářské firmy. Vedle klasické odrůdy Dark Green se širokými zelenými listy je trh posílen o další typy lišící se vůní, tvarem i barvou listů. Velmi oblíbená je např. bazalka skořicová, citrónová, červenolistá kadeřavá ad. Celkem je možné vybírat z devíti odrůd.

Bazalka je velmi oblíbená a aromatická bylinka (Zdroj: Depositphotos)

Bazalka

Výsev provádíme během jara. Se sklizní začínáme po zesílení rostlinek, a pokud chceme mít dostatek čerstvých listů po celé léto, budeme rostliny zaštipovat, abychom zabránili jejich kvetení. Jinak rostlina spotřebuje většinu „síly“ na tvorbu semen na úkor listů.

Čerstvé rostliny
Čerstvou bazalku sklidíme a uchováme konzervovanou (Zdroj: Ludmila Dušková)

Jak pěstovat bazalku?

Přestože je ve světě popsáno asi na 60 kultivarů, a některé rostou v tropech a subtropech jako trvalky, u nás se bazalka pěstuje jako jednoletá rostlina, kterou tedy musíme každým rokem znovu vysévat. Je poměrně nenáročná na pěstování, a pokud nemáme zahrádku, můžeme provést výsev do květináče či truhlíčku. Bazalka se většinou pěstuje doma v kuchyni, s příchodem zimy ale dochází ke žloutnutí a opadávání listů, velmi častý je dotaz pěstitelů, jak právě v tomto období postupovat, abychom rostliny udrželi co nejdéle. 

Pěstování bazalky
Bazalku pěstujeme běžně na záhonek nebo doma v květináči (Zdroj: Depositphotos)

Co s bazalkou?

Bazalka je silně aromatická, obsahuje třísloviny a silice estragol a linalol, která je hlavní složkou tygří masti. Především ale povzbuzuje činnost trávících  orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Pro lahodnou vůni se přidává do čajových směsí, je také složkou aromatických osvěžujících koupelí. Její nezastupitelné místo je však v kuchyni při přípravě omáček na těstoviny, při úpravě zvěřiny, polévek, jater i luštěnin. Ke kořenění nálevů, při nakládání červené řepy a především jako přísada do čerstvých zeleninových salátů. S určitou změnou jídelníčku a převzetí některých jídel z jihoevropské kuchyně je bazalka nepostradatelná. Její určitá nevýhoda ale spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních druhů koření bazalka díky obsahu těkavých silic ztrácí především sušením svou typickou vůni. Oblíbená je například v salátu Caprese, kde se spojí chuť rajčat, mozzarelly, olivového oleje a právě bazalky. Výborné je i bazalkové pesto, které se přidává k různým masům, těstovinám či se maže na opečené tousty. Příprava je jednoduchá - hrst nasekané bazlaky smíchejte se stroužkem česneku, lžící piniových oříšků, trochou mořské soli a olivovým olejem.

Bazalkové pesto
Z bazalky můžeme vyrobit třeba chutné pesto (Zdroj: Depositphotos)

Uchovávání bazalky

Abychom si bazalku a především její vůni uchovali do příštího roku, musíme přistoupit k  osvědčeným formám konzervace. Jako nejvhodnější se ukazuje buď zamrazení, nebo skladování v olivovém oleji. Listy bazalky nakrájíme, vložíme do sklenic a zalijeme olivovým olejem, ale aby se k lístkům nemohl dostat vzduch. Nad lístky musí být malá vrstvička oleje, aby nedošlo k oxidaci a jejich hnědnutí. Pro dlouhodobější skladování je možné doplnit ještě vrstvičku soli. Tak lze skladovat bazalku téměř bez změny kvality až půl roku, tedy do nové sklizně. Tento způsob skladování se ukazuje v našich podmínkách jako velmi jednoduchý a účelný. Pokud někdo pěstuje více odrůd bazalek, je možné pro zachování příchuti nakládat každou zvlášť. Osvědčuje se ale i konzervovaná směs. Také italská pasta pesto je výborným prostředkem k uchování bazalky. Připravuje se z nasekaných listů bazalky smíchaných s česnekem, mletými piniovými oříšky a trochou olovového oleje. Tento způsob zpracování je pracnější a vyžaduje již více zkušeností.

Krájení bazalky
Bazalku nakrájíme na drobno (Zdroj: Ludmila Dušková)
Olivový olej
Bazalku v láhvi zalijeme olivovým olejem (Zdroj: Ludmila Dušková)
Rostliny v láhvi
Nakrájené rostlinky vměstnáme do tmavé láhve (Zdroj: Ludmila Dušková)

Prima tipy

  1. Pro konzervování bazalky vybíráme listy bez známek napadení chorobami či škůdci.
  2. Bazalku zpracováváme bezprostředně po sklizni, již mírné zavadnutí vede ke ztrátě silice.
  3. Pokud nemůžeme natrhané rostlinky zpracovat okamžitě, jako nejvhodnější způsob krátkodobého skladování se ukazuje uložení rostlin do mikrotenového sáčku v ledničce. Rostlinky se vyplatí mírně navlhčit.

Související k tématu