Doma připravená ovocná přesnídávka i jahodová dřeň chutnají lépe

Pokud si budete sami doma vyrábět ovocné přesnídávky nebo třeba jahodové dřeně, ušetříte nemalé peníze. Navíc přesně víte, jakého jsou složení. Další výhodou je kombinace takového druhu ovoce, které je přesně podle vaší chuti.

Jahodová dřeň i ovocná přesnídávka budou chutnat malým i velkým (Zdroj: depositphotos.com)

Vyplatí se výroba domácích ovocných produktů?

Blíží se doba letních prázdnin. Děti jsou doma, přemýšlí, co by kde sblajzly. Určitě žádný rodič nebude děti podporovat v neustálém mlsání sladkostí či smažených cosi v pytlíku. Možnost ochladit se nějakou dobrotou z mrazáku vyžaduje buď pravidelný přísun drobných mincí (dnes už se jedná v řádech o desítky korun) nebo si udělat čas a vyrobit dětem domácí zmrzlinu nebo ovocnou dřeň.  Stejné je to s ovocnými přesnídávkami, které byly vždy výbornou, zdravou a chutnou svačinkou. Jedna přesnídávka nás vyjde od deseti korun výš. Pokud si koupíme 1 - 2 kg těch nejlevnějších jablek, jsme na minimální výrobní ceně a ještě dětem prospějeme kvalitní stravou.

Jahody v košíku
Z jahod uděláme dřeň nebo přesnídávky (Zdroj: depositphotos.com)

Jahodová dřeň

Jahody jsou dětmi oblíbené, dobře se s nimi pracuje, proč tedy nezkusit dřeň právě z jahod? Pokud nemáte na zahrádce zrovna bohatou úrodu, poohlédněte se ve svém okolí po samosběru. Cena se pohybuje okolo 50 Kč za nasbíraný kilogram. Když si spočítáte, kolik stojí jeden malý kelímek dřeně v obchodech, výroba domácího produktu je přímo ideální. A co je pro výrobu jahodové dřeně potřeba? Jahody. A pak už jen záleží na vás, jakou další přísadu zvolíte. Můžete k jahodám přidat vanilkový cukr, moučkový cukr, med, smetanu ke šlehání, tvaroh. Kdo nesladí, vystačí si pouze s čistým ovocem, kdo chce vytvořit spíš dojem smetanové jahodové zmrzliny, dodá smetanu. 

Jahody se rozmačkají
Jahody pečlivě umyjeme (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Základem jsou čisté a zdravé jahody, ty odstopkujeme, opláchneme a necháme okapat. Větší kusy můžeme pokrájet. Nasypeme do mísy a třeba ponorným mixérem rozmixujeme. Ovoce pustí dost šťávy, není potřeba přidávat vodu. Pokud ovšem chceme lehčí dřeň, přidáme na 1 kg jahod cca 150 - 200 ml vody. Dosladíme dle potřeby. Např. na 1 kg jahod postačí 150-200 g moučkového cukru nebo 6 lžic medu. Smetany dáme dle potřeby - na 1 kg ovoce postačí 150 ml. Vše důkladně promícháme a nalijeme do připravených misek. Zamrazíme nejméně 12 hodin. Není zapotřebí přidávat žádný konzervant.

Jahody se rozmačkají ponorným mixérem
Jahody je potřeba rozmačkat (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Rozmixované jahody
Mixujeme dohladka (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Dobrou vychytávkou jsou tvořítka na nanuky. Dají se sehnat v domácích potřebách a použít opakovaně. A pokud k nim ztratíme originál tyčky, můžeme použít ty z nanuků, pokud je po konzumaci původní zmrzliny pečlivě omyjeme. Dobrým typem je také použití formy na muffiny. Odpadá nám nutnost shánět vhodné krabičky. Formu vyložíme potravinářskou folií, směs do ní nalijeme a necháme zamrazit. Pak jen vyndáme jednotlivé bábovičky, které uskladníme v sáčku v mrazáku. 

Jahodová dřeň
Rozmačkané jahody lze dosladit (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Jahodová dřeň jako nanuk
Hotovou směs můžeme nalít do tvořítek na nanuky (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Dalším způsobem, jak ušetřit rodinnou kasu, zvláště pokud máme doma malé dítě, je výroba domácí ovocné přesnídávky. Základem přesnídávek jsou jablka. Můžeme připravit přesnídávky jednodruhové nebo vícedruhové. Pokud právě probíhá sezóna některého dalšího ovoce, které je jinak mnohem dražší, využijme toho. Báječná bude přesnídávka s jahodami či meruňkami. Levnější jablka se prodávají velmi často, stačí se poohlédnout po obchodech, navštívit farmářské trhy apod. 

Jablka v košíku
Jablka se hodí na výrobu přesnídávek (Zdroj: depositphotos.com)

Domácí jablková přesnídávka s pudinkem

  • 5 kg jablek
  • 2,5 l vody
  • 3 vanilkové pudinky
  • 400 g cukru
Nakrájená jablka
Jablka zbavíme jádřinců (Zdroj: depositphotos.com)

Z jablek vyndáme jádřince a nakrájíme i se slupkou na kostky. Dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody a vaříme do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixérem, pokud si nejsme jisti, že jsme jádřince vydlabali opravdu důkladně, lze ještě hmotu přepasírovat přes cedník s většími oky. Přidáme cukr (opravdu dle chuti, někdo raději sladší, jiný méně. Můžeme začít poloviční dávkou, ochutnat, a pokud je potřeba, přisypeme cukr až do maximální dávky). Lze přidat i vanilkový cukr. 
V půl litru vody rozmícháme pudink a přilijeme do kastrolu. Necháme opět převařit. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a dáme na 20 minut do trouby na plech s vodou pasterizovat. 
Část přesnídávky lze pro starší strávníky "vyšperkovat" mletou skořicí, jahodami či třeba chia nebo nasekanými mandlemi.

Přesnídávka v miskách
Jahodovou dřeň můžeme ozdobit smetanou (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Přesnídávka i jahodová dřeň chutná
Chutnat bude velkým i malým (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)

Autor:

Související k tématu