Vyrobte si pikantní delikatesu v podobě cibulového čatní

Dobře připravené cibulové čatní je opravdovou pochoutkou. Připravuje se podobně jako ovocná marmeláda a postup je tedy opravdu snadný. Hodí se k celé řadě pokrmů nebo třeba jako lahůdková tečka na jednohubky nebo chlebíčky. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, určitě se do něj zamilujete.

Cibulové čatní krásně vypadá, voní a ihned se po něm jen zapráší (Zdroj: Depositphotos.com)

O cibuli většinou nemáme nouzi. Roste skoro sama a vypěstovat ji není nijak těžké. Navíc její chuť je pro českou kuchyni naprosto typická a při vaření ji používáme skoro každý den. Cibulové čatní představuje skvělý způsob, jak cibuli netradičně zpracovat a následně si opravdu pochutnat. Pokud vlastní cibuli nemáte, doporučujeme si kvůli čatní pár kilo nakoupit.

Cibuli můžeme zpracovat na čatní i ve chvíli, kdy jí skladujete větší množství a díky ne úplně nejvhodnějším podmínkám začne předčasně rašit. Než se jen koukat, jak se cibule postupně znehodnocuje, je mnohem lepší zakročit včas a zpracovat ji.

Cibule na výrobu čatní
Na výrobu čatní se hodí žlutá i červená cibule (Zdroj: Depositphotos.com)

Zpracovat můžeme jakoukoliv cibuli, žlutou, červenou i šalotku. Červená je obzvlášť vhodná, protože má navíc i krásnou barvu a hotové čatní ve skleničkách i na stole vypadá zvlášť dobře.

Čatní klasicky skladujeme ve sklenicích, vhodné jsou i různé menší a dekorativní tvary.

Na cibulové čatní se výborně hodí červená cibule (Zdroj: Depositphotos.com)

ČATNÍ či Chutney je neodmyslitelně spjato s indickou kuchyní. Většinou má ostrou nebo pikantní chuť a používá se jen jako dochucovadlo méně výrazných pokrmů nebo jako pikantní tečka. Připravuje se vařením nejrůznějších druhů zeleniny nebo ovoce. Často stimuluje zažívání a apetit.

Červené cibulové čatní
Červené cibulové čatní se výborně hodí zejména na jednohubky (Zdroj: Depositphotos.com)
Pikantní cibulové čatní
Cibulové čatní můžeme udělat i lehce pikantní (Zdroj: Depositphotos.com)

Příprava cibulového čatní:

Ještě před tím, než začneme, připravíme si všechny ingredience, které budeme potřebovat. Na 500 g cibule potřebujeme 100 g tmavého cukru, 40 ml vinného octa, 2 lžičky balsamikového octa, 2 stroužky nasekaného česneku, 3 velké lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

Čatní připravujeme na velké pánvi. Na olivový olej nasypeme najemno pokrájenou cibulku, necháme zpěnit a za stálého míchání dusíme alespoň 20 minut. Cibule nesmí být upražená ani tvrdá.

Po uplynutí času by se její objem měl vařením zredukovat asi na polovinu, poté přidáme třetinu cukru a necháme na mírném ohni probublávat ještě asi 15  minut, cibulka začne pěkně tmavnout. Poté přidáme zbytek cukru a ostatní ingredience, sůl a pepř podle vlastní chuti. Necháme na mírném ohni asi dalších 45 minut. Cibule musí být úplně měkká. Její konzistence se začne měnit a ve chvíli, kdy začne být táhlá jako puding, máme vyhráno. Přesně tak by se čatní mělo chovat. Pro nás je to také známka, že je hotové, ukončíme var a ihned plníme do čistých sklenic. Uzavřeme a položíme dnem vzhůru. Skladujeme vždy v chladu a temnu.

Cibulové čatní s květákovými placičkami
Cibulové čatní s květákovými placičkami je velká lahůdka (Zdroj: Depositphotos.com)
Pečené ovoce a zelenina s cibulovým čatní
Cibulové čatní je skvělé také s pečenou a grilovanou zeleninou a s indickými pokrmy (Zdroj: Depositphotos.com)

TIPY:

  • Pro výrobu tradičního čatní se nejlépe hodí tmavý nerafinovaný cukr s příměsí melasy, který má specifickou chuť, která je pro čatní opravdu žádoucí. Pokud jej neseženeme, můžeme použít třtinový cukr nebo smícháme třtinový cukr půl na půl s melasou.
  • Čatní v pěkných skleničkách se hodí i jako pěkný dárek, který potěší více než kupovaná bonboniéra.
  • Abychom předešli plísni nebo pokažení čatní, je potřeba používat velmi čisté sklenice. Vždy by měly být vypařené horkou vodou nebo ideálně vysterilizované v tlakovém hrnci. Víčka vybíráme dobře padnoucí nebo raději koupíme nová.
Cibulové čatní v lahvičce
Cibulové čatní v malé ozdobné lahvičce je i krásným dárkem (Zdroj: Depositphotos.com)

Související k tématu