Lahodný domácí jablečný mošt si může připravit každý z nás

Jablka jsou u nás beze sporu ovocem číslo jedna. Jsou ideální pro pěstování v našich podmínkách, proto existuje desítky odrůd různých tvarů, chutí a textury. Koncem léta a na podzim, když dozrávají, nastává čas jejich nadvlády. To jsou jablka zkrátka všude. A to je dobře. Mají blahodárný účinek na lidský organizmus a jsou nositelem vitamínů, enzymů a celé řady minerálních látek. Mnoho druhů se je také vhodných k uskladnění, a tak můžeme jablíčka mlsat přes celou zimu až do poloviny jara. Dalším způsobem zpracování je výroba domácí jablečné šťávy neboli moštu.

Jablek bychom si měli dopřát co nejvíce, třeba i ve formě domácího jablečného moštu (Zdroj: Depositphotos.com)

Jablečný mošt si můžete pořídit na farmařských trzích nebo v moštovnách. Ovšem takový mošt bude zcela jistě pasterizovaný - tepelně upravený tak, aby déle vydržel. Tím však přichází o značnou část v sobě obsažených vitamínů. Pokud chcete mít tedy mošt té nejlepší kvality z jablek, které máte rádi a s uchovaným obsahem všech živin, vyrobte si svůj vlastní domácí jablečný mošt. Je to zábava a takto vyrobenu pochoutku si zamiluje celá rodina.

Není nad jablka

Jablka jsou pro nás středoevropany naprosto zásadním ovocem. Jsou zde pěstována a jedná se tedy o potravinu, která necestuje přes půlku zeměkoule na náš stůl. Přirozeně bychom jich tedy z ovoce měli zkonzumovat co nejvíce, spolu s dalším ovocem, pěstovaným v našich podmínkách: hruškami, švestkami, třešněmi, meruňkami, broskvemi a to nejlépe v syrovém stavu. Jakýmkoliv tepelným zpracováním nad 43°C přicházíme o vitamíny a enzymy v ovoci obsažené. Jablka obsahují provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E. Obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály. Blahodárná vláknina je obsažena nejvíce ve slupkách, proto pokud možno jablka neloupeme! Jak je patrné, jablka jsou zkrátka ideálním zdrojem všech potřebných látek pro naše tělesné schránky. Ne nadarmo existuje jedno anglické přísloví „One apple a day, keeps the doctor away“ tedy jedno jablko denně a doktora už neuvidíte. Jablko obsahuje minimálně 85% vody. Tedy šup s tou vodou ven a jdeme na mošty.

Jablka výřez ve tvaru srdce
Jablka milujeme a víme proč (Zdroj: Zdroj: Depositphotos.com)

Jak na to

Nejlepší pro výrobu moštů jsou sladké odrůdy, ty dodají moštu cukernatost. Kyselejší dodají kyselinky. Ideální poměr je 3:1 sladkých, kyselích. Ovšem opět záleží na každém, jakou chuť preferuje. Drtičku ani lis potřebovat nebudete. Stačí vám domácí odšťavňovač. Trendem posledních let je nízkootáčkový šnekový odšťavňovač. Díky nízkým otáčkám nedochází k tak velké oxidaci zpracovaného ovoce, jako při použití odstředivého přístroje. Další nespornou výhodou je vyšší výtěžnost, nízka hlučnost a samozřejmě kvalita získaného nápoje, která je vskutku fenomenální. Pořizovací cena je vyšší, ale po prvním získaném džusu, vám bude jasné, že to byla správná investice.

Jablka na stole
A z jakých jablek moštujete vy? (Zdroj: Zdroj: Depositphotos.com)

Moštujeme

Jablka omyjeme, rozkrojíme napůl, jádřince necháme tam, kde jsou, nic nevykrajujeme, odstraníme pouze stopku. Pomalu vhazujeme půlky jablek do přístroje a ejhle, první kapky moštu jsou na světě. Za pár minut máme z jednoho kilogramu jablek 0,7 litrů lahodného nápoje. Mošt pijeme čerstvý, nejlépe hned po jeho extrakci. V chladničce nám vydrží cca 5 dní, potom začne kvasit. Pokud máte dost místa v mrazáku, můžete jej také vložit tam. Zmražený mošt si uchová svoji čerstvost velmi dlouho, ale jak dlouho, to nikdo neví. Protože se vypije velmi velmi rychle. Mňam!

Postup přípravy domácího jablečného moštu: 

Výroba domácího jablečného moštu
Připravíme si jablka, odšťavňovač a můžeme začít (Zdroj: Josef Dušek)
Jablka nakrájíme dle potřeby
Jablka nakrájíme dle potřeby (Zdroj: Josef Dušek)
Jablka vkládejte do odšťavovače
Rozkrájená jablka postupně vhazujeme do odšťavňovače (Zdroj: Josef Dušek)
Mošt vytéká z odšťavovače
Jablečnou šťávu necháme vytékat do připravené nádoby přes sítko (Zdroj: Josef Dušek)
Z odšťavovače vylézá odpadní drť
Při lisování nám zůstává z jablek drť (Zdroj: Josef Dušek)
Odšťavování jablek
Odšťavňování jde jako po másle (Zdroj: Josef Dušek)
Vytéká jablečný mošt
Výsledkem je výtečný domácí jablečný mošt, na kterém si můžeme rovnou pochutnat (Zdroj: Josef Dušek)

Související k tématu