Lze uchovat mošt bez použití konzervačních látek?

Domácí mošty rychle podléhají zkáze, pokud bychom pro jejich uchování nepoužili konzervanty. Nebo to lze i bez nich? Není to tak složité, jak by se na první pohled zdálo. Známe jednoduchou vychytávku, která nám umožní si plnou chuť domácího moštu vychutnat třeba i o vánocích. A nemusíme svěží mošty obohacovat žádnými chemickými konzervanty, abychom docílili jeho delší trvanlivosti.

Lze uchovat domácí mošty bez použití konzervačních látek? (Zdroj: depositphotos.com)

Co si představit pod pojmem ovocný mošt?

Mošt je ovocná tekutina, která vznikla lisováním ovoce. Je hustá, avšak velmi osvěžující, bohatá na přírodní vlákninu obsaženou v ovoci, není slazena cukrem a obsahuje spoustu důležitých vitamínů. Tato přírodní šťáva se lisuje za studena. Mošty jsou známé již od středověku, kdy bylo potřeba ovocné výpěstky zpracovat tak, aby co nejdéle vydržely. Nejznámější jsou mošty z hroznového vína, jablečné, hruškové, jahodové nebo višňové.

Ovoce se před zpracováním pouze dokonale omyje a zbaví všech nežádoucích nečistot, jádřinců, pecek a stopek. Pak ovoce i se slupkami (kůru např. u citrusů pochopitelně oloupeme) nasypeme do lisu a tlakem drtíme a získáváme ovocnou šťávu, kterou zachytáváme do připravených nádob. Takto získanou šťávu přes síto pročistíme, ale nefiltrujeme. Podstatou věci je, aby hustá ovocná složka zůstala v tekutině. Mošt poté stáčíme do lahví, které pečlivě uzavíráme a uchováváme v chladu. Průmyslově vyráběné mošty ve většině případů obsahují přidaný cukr, konzervanty a mnohdy i barviva a další podpůrné látky, které zajistí dlouhou trvanlivost výrobku. Je na nás, zda budeme chtít konzumovat takto chemicky upravené mošty a nebo si s trochu námahy vyrobíme mošty vlastní.

Ovoce na mošt
I citrusy lze zpracovat na mošt (Zdroj: depositphotos.com)

A jak tedy mošt uchováme?

Samozřejmě v chladu, ale i tak v něm dužina, kterou mošt obsahuje, začne po pár dnech kvasit. Jistou šanci nám dává pasterizace, při čemž teplý mošt ihned stáčíme do lahví a pevně zazátkujeme. Je však potřeba dodržet několik důležitých bodů. Prvním z nich je naprostá sterilita veškerého použitého nádobí včetna skla, do kterého mošt slijeme a zátky pro uzavření nádoby. Dalším bodem je udržení teploty moštu při samotné pasterizaci mezi 70 a 75 °C a to po dobu jen několika málo sekund, pak je potřeba mošt ihned stočit do připravených nádob. A samozřejmostí je uchování v chladu a tmě.

Jablka na mošt
Jablka dávají velmi kvalitní šťávu na mošt (Zdroj: depositphotos.com)

Další možností, jak mošt uchovat bez použití konzervačních látek, je zmrazení. Mošt můžeme rozlít do nádobek, ve kterých ho bez problémů uchováme zamrazený i po dobu několika měsíců, aniž by ztratil na své kvalitě. Při použití pak nádobku vyndáme a necháme pozvolna rozmrazit. Další možnost je využít technologie konzervace bez konzervačních prostředků jen pomocí tepla. K tomu nám poslouží zavařovací sklenice. Je potřeba mošt svařit a pečlivě sbírat pěnu, která se při vaření tvoří. Horké ihned stáčíme do lahví. Mošty je možné také míchat s alkoholem. 

Vinné hrozny na mošt
Vinné hrozny jsou na výrobu moštu ideální (Zdroj: depositphotos.com)

Recept na domácí jablečný mošt:

  • 1,5 kg jablek

  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

  • 200 g cukru

  • voda dle potřeby

Na mošt se hodí jakákoliv jablka, dokonce i ta méně kvalitní. Zbavíme je jádřinců a stopek. Pokud nemáme doma lis na ovoce, můžeme jablka nakrájet na drobné kousky a ty na mírném ohni rozvařit doměkka. Do tekutiny vmícháme cukr a kyselinu, ochutnáme a buď ještě přikyselíme, nebo dosladíme. Směs pak můžeme propasírovat a plnit do lahví. Pro delší uchovávání je možné mošt zmrazit nebo sterilovat.

Související k tématu