Láďa Hruška představuje řízky od řezníka Krkovičky

Každý z nás většinu času řeší, co udělat k večeři. Řízky jsou stará známá klasika, která nikdy neurazí, ale naopak potěší. Takže pokud nevíte, co předložit rodině, sáhněte po jídle, který je úplně jednoduché, ale chutná prakticky všem. Láďa Hruška objevil recept "řezníka Krkovičky" a díky tomu nás naučí i některé zajímavé vychytávky.

Řízky řezníka Krkovičky podle Ládi Hrušky (Zdroj: archiv FTV Prima)

Řízky od řezníka Krkovičky

Už od nepaměti máme v oblibě řízky. A nejen ty vepřové, ale také kuřecí, krůtí, telecí a vůbec řízky v jakékoliv podobě. Samozřejmě všichni víme, jak se takové řízky připravují. Ale neuškodí, když si to připomeneme a díky Láďovi Hruškovi se přiučíme užitečné vychytávky.

Základem každého řízku je kvalitní maso. Protože budeme dělat řízky kuřecí, navštívíme našeho oblíbeného řezníka a koupíme u něho šťavnatá prsíčka. Maso musí být dostatečně vyzrálé a vychlazené. Doma maso omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a připravíme si ostatní suroviny.

Suroviny k receptu
K výrobě báječných řízků budeme potřebovat... (Zdroj: archiv FTV Prima)

Základní suroviny:

  • kuřecí prsa bez kosti
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • pivo
  • plnotučné mléko
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • tuk na smažení
  • citron 

Maso nařízneme, otevřeme jako knihu a lehce naklepeme. Díky rozevření prsíček nám vznikne velký řízek, skoro přes celý talíř. A máme tu první vychytávku - maso před obalováním namočíme do plnotučného mléka. Díky tomu bude masíčko šťavnatější a křehčí.

Naložení masa do mléka
Masíčko namočíme do mléka, čímž bude velmi šťavnaté (Zdroj: archiv FTV Prima)

Namočené řízky obalíme. Místo klasické a všem známé hladké mouky použijeme polohrubou. Vajíčko rozšleháme v hlubokém talíři a přidáme - vychytávka č. 2 - trochu piva. Kůrčička bude nadýchaná a křupavá. To celé ještě jednou zopakujeme. Teprve pak je obalíme ve strouhance.

Obalený řízek
Obalené řízky ihned smažíme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Řízky osmažíme na rozpáleném tuku do zlatova z obou stran. Po vyjmutí z tuku necháme řízky okapat a přebytečný tuk odsajeme papírovým ubrouskem. 

Smažení řízku
Řízky osmažíme z obou stran dozlatova (Zdroj: archiv FTV Prima)

A víte, že řízky vlastně vznikly vlastně omylem? To prý jednomu řezníkovi spadl kus masa do strouhanky, nelenil, maso osmažil, jak bylo a to mu zachutnalo. Postupným experimentováním vznikl trojobal a delikatesa byla na světě. A ještě že vznikla, protože docela určitě se nenajde člověk, který řízky nemá rád. Tak tedy - dobrou chuť.

Naservírovaný řízek s chlebem
Servírovat můžeme třeba s čerstvým křupavým chlebem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu