Božské dorty z ricotty: Nemáte chuť si trochu zahřešit?

Snad každý si čas od času rád zahřeší a dopřeje si sladký zákusek. Nejoblíbenějším a hlavně nejsvátečnějším je dort. Existuje nepřeberné množství dortových receptů od osvědčené klasiky až po extravagantní modernu. Máme pro vás dva ne úplně tradiční recepty na božské dorty z ricotty – jeden citrusový, druhý čokoládový. Tak co, nemáte chuť si trochu zahřešit?

I když se ricotta nazývá sýrem, technicky to sýr není. Jde o mléčný výrobek, který se vyrábí bez použití syřidla ze syrovátky získané během výroby sýrů. Druhy ricotty na trhu jsou různé: ricotta z kravského, kozího i ovčího mléka. Mimo to může být jak extra čerstvý s velmi krátkou dobou trvanlivosti, tak vyzrálejší, který se nastrouhaný používá třeba na těstoviny. V našich dvou receptech můžete použít místo sýra čerstvý tvaroh.

Recept na dort z ricotty s citrusy 

Co je dort z ricotty s citrusy potřeba

  • 350 g ricotty
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • 60 g krupice
  • 3 velké žloutky
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky mleté vanilky nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • 2 pomeranče
  • 2 mandarinky (klementinky nebo satsumi)
  • 1 citron
  • 1 sáček čirého dortového želé

Jak při přípravě dortu z ricoty s citrusy postupovat

Rozinky zalijte rumem a nechte 30 minut nabobtnat. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte 1 lžící krupice. V míse rozetřete ricottu z La Formaggeria Gran Moravia, přidejte žloutky, cukr, sůl, citronovou šťávu, vanilku nebo vanilkový cukr a zbytek krupice. Utřete dohladka, přidejte citronovou kůru, rozinky i s rumem. Ricottovou hmotu nalijte do formy a uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut dozlatova. Dort nechte ve vypnuté troubě nejméně 2 hodiny chladnout. Dvířka trouby musí zůstat široce otevřená. Na náplň oloupané citrusové plody nakrájejte na dílky a odstraňte z nich blány, připravte si podle návodu na obale dortové želé. Vychladlý dort vyjměte z formy, položte ho na plochou mísu a povrch potřete želé. Citrusové dílky položte na horní plochu a potřete zbývajícím želé. Před podáváním nechte ještě chvíli odležet. Ozdobte lístky meduňky.

Recept na božský dort z ricotty s citrusy v želé
Recept na božský dort z ricotty s citrusy v želé (Zdroj: archiv La Formaggeria)

Recept na čokoládový cheesecake z ricotty

Co je na čokoládový cheesecake potřeba

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 15 větších čokoládových sušenek
  • 900 g ricotty
  • 200 g cukru
  • 4 lžíce prosátého kakaa
  • vanilkový lusk
  • 3 lžíce kávového likéru
  • 3 velká vejce
  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g rozpuštěné čokolády na vaření
  • 1 lžička instantní kávy + 2–3 lžičky mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky

Jak při přípravě čokoládového cheesecaku postupovat

Troubu zahřejte na 180° C. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Rozpuštěné teplé máslo pečlivě promíchejte s jemně nadrcenými sušenkami. Napěchujte do formy a pečte 10 minut. Teplotu zvyšte na 240 °C. Vyšlehejte ricottu s cukrem dohladka, vešlehejte vejce, kakao, vanilku a likér. Přidejte zakysanou smetanu, polovinu rozpuštěné čokolády a kávu. Do zbylé čokolády vmíchejte mléko – tolik, aby vznikla hustá omáčka. Odložte stranou. Stěny formy vymažte máslem, vylijte do ní připravenou směs a uhlaďte. Pečte asi 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 25–30 minut. Troubu vypněte, otevřete a nechte 2 hodiny chladnout. Pak ještě dejte vychladit do ledničky. Cheesecake opatrně vyjměte z formy a zbavte papíru na pečení. Ozdobte ušlehanou šlehačkou a pokapejte čokoládovou omáčkou. Podle chuti posypejte čokoládovými hoblinkami.

Recept na božský čokoládový cheesecake z ricotty
Recept na božský čokoládový cheesecake z ricotty (Zdroj: archiv La Formaggeria)

Související k tématu