Bylinková zahrádka: Předpěstujte si šest léčivých koření

Ať máme zahradu, zahrádku, balkon, terasu či jen okenní parapet, můžeme si vytvořit svou vlastní bylinkovou zahrádku. Představujeme 6 léčivých koření a aromatických bylin, které si právě teď v březnu můžeme předpěstovat. Uspíšíme tak dobu sklizně a kromě toho budou i vzrostlejší, protože mají náskok oproti těm, které bychom seli až po zmrzlých přímo na záhon.

1. léčivé koření: bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je populárním aromatickým zeleným kořením a ceněnou univerzální léčivkou. Pro letní pěstování vyséváme v březnu bazalku pro předpěstování sazenic. Semínka vyséváme do vlhkého výsevního substrátu přibližně 3 semínka na 1 cm2 do hloubky 0,5–1 cm. Po vzejití nejsilnější rostlinky přepícháme do zahradnického substrátu do sadbovače nebo do truhlíku do sponu 4 x 4 cm. Pro pěstování můžeme zvolit  jakoukoli odrůdu bazalky. Například typickou širokolistou bazalku Dark Green, Lettuce Leaf s jemnými listy do salátů, ale i kompaktní, méně vzrůstnou širokolistou odrůdu Mammolo Genovese nebo drobnolisté odrůdy Mánes či Compakt a pro zpestření červenolistou bazalku Red Rubin.

Bylinková zahrádka: bazalka pravá (Ocimum basilicum) - odrůdy Red Rubin a Lettuce Leaf
Bylinková zahrádka: bazalka pravá (Ocimum basilicum) - odrůdy Red Rubin a Lettuce Leaf (Zdroj: archiv Semo)

2. léčivé koření: saturejka  

Saturejka (Satureja) je bylinka s charakteristickým výrazným aroma, chuťově připomínající pepř, který může v jídle nahradit. Jako léčivka pomáhá zejména při potížích s trávením. Saturejku (Satureja) sejeme do konce března do truhlíků, výsev udržujeme při teplotě 16–20 °C a přepichujeme na 5 x 5 cm do sadbovačů. Saturejka při předpěstování v truhlících vytváří jen slabý kořenový bal. Můžeme vysévat saturejku zahradní (Satureja hortensis), která je nízkou letničkou s keříčkovitým habitem, nebo saturejku vytrvalou (Satureja montana), označovanou zkráceně montana, vytrvalou bylinu vysokou asi 30 cm.

Bylinková zahrádka: saturejka zahradní (Satureia hortensis)
Bylinková zahrádka: saturejka zahradní (Satureia hortensis) (Zdroj: archiv Semo)

3. léčivé koření: šalvěj

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je označována jako bylina věčného mládí a všelék na všechny neduhy, má výraznou vůni a trpkou až hořkou chuť a jako koření patří především na skopové, jehněčí, telecí maso a k rybám. Pro výsev šalvěje je optimální na mírně přitlačený substrát v truhlíku přidat 1–2 cm jemného písku, do kterého rozhozem zasejeme semeno, mírně zasypeme a přitlačíme. Výsev udržujeme vlhký. Rostlinky přepichujeme do sponu 5 x 5 cm.

Bylinková zahrádka: šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Bylinková zahrádka: šalvěj lékařská (Salvia officinalis) (Zdroj: archiv Semo)

4. léčivé koření: libeček

Mohutný libeček lékařský (Levisticum officinale) se specifickým ostře kořeněným aroma a nahořklou chutí se používá především jako koření, nezanedbatelné jsou i jeho léčivé účinky na trávení a krevní oběh. Semínka libečku vyséváme v březnu do truhlíků, jen velmi jemně zasypeme, přitlačíme a podle potřeby opatrně zaléváme. Truhlíky umístíme ve skleníku při teplotě 15–18 °C. Rostlinky po vzejití přepichujeme nejlépe do sadbovačů.

Bylinková zahrádka: libeček lékařský (Levisticum officinale)
Bylinková zahrádka: libeček lékařský (Levisticum officinale) (Zdroj: archiv Semo)

5. léčivé koření: dobromysl

Dobromysl obecná neboli oregano (Origanum vulgare) je známá jako výrazné koření, ale také jako léčivka pro své lehce antibiotické účinky. Po výsevu a vzejití roste zpočátku velmi pomalu. Vyséváme ji do výsevního substrátu naširoko, velmi jemně zasypeme a přitlačíme. Dobře klíčí při teplotě nad 20 °C. Po vzejití přepichujeme buď do sadbovačů, nebo do truhlíků na vzdálenost 5 x 5 cm

Bylinková zahrádka: Dobromysl obecná neboli oregano (Origanum vulgare)
Bylinková zahrádka: Dobromysl obecná neboli oregano (Origanum vulgare) (Zdroj: archiv Semo)

6. léčivé koření: tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající hřebíček. Jako léčivka pomáhá zdravému trávení i dobré náladě. Semínka tymiánu vyséváme v půli března do výsevního substrátu, sejeme řídce, semínka přitlačíme do země, nezasypáváme a udržujeme vlhké, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií. Po přepíchání do sadbovačů sazeničky ponecháme asi 10–15 dnů při teplotě 15–22 °C. Po zakořenění pak teplotu snížíme na 10–15 °C.

Bylinková zahrádka: tymián obecný (Thymus vulgaris)
Bylinková zahrádka: tymián obecný (Thymus vulgaris) (Zdroj: archiv Semo)

Související k tématu