Domácí pomerančová marmeláda 3x jinak

Že je na zavařování ještě čas? To ano, ale co využít sezony citrusového ovoce v obchodech a udělat si čerstvou a lahodnou domácí marmeládu z pomerančů? Výroba je jednoduchá a chuť úžasná. Přesvědčte se sami a uvařte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak – tady jsou recepty. A navíc se dozvíte, jak snadno a rychle vykrájet z pomeranče filátka.

Domácí pomerančová marmeláda

Pomeranče (8–10 kusů) oloupeme a vykrájíme filátka (dílky) - musí jich být 1 kg. Jednotlivé dílky nakrájíme a dáme do nízkého kastrolu se širokým dnem. Promícháme s 500 g cukru a 1 balíčkem Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker a za stálého míchání přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Sejmeme z plotýnky. Naplníme sklenice (3–4 sklenice po 375 ml) až po okraj, sebereme případnou pěnu a ihned uzavřeme. Použijeme-li víčka se závitem, sklenice otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Používáme-li víčka, na která potřebujeme zavařovací hlavu nebo zavazujeme fólií, skleničky neotáčíme.

Domácí pomerančová marmeláda
Domácí pomerančová marmeláda (Zdroj: istock.com)

Jak udělat z pomeranče filátka  

1. krok: odkrojíme vršek a spodek pomeranče

Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.

Jak udělat z pomeranče filátka: odkrojíme vršek a spodek pomeranče
Jak udělat z pomeranče filátka: odkrojíme vršek a spodek pomeranče (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

2. krok: okrájíme pomerančovou kůru

Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.

Jak udělat z pomeranče filátka: ostrým nožem okrájíme kůru pomeranče
Jak udělat z pomeranče filátka: ostrým nožem okrájíme kůru pomeranče (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

3. krok: vykrájíme pomerančová filátka

Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.

Jak udělat z pomeranče filátka: opatrně vykrájíme pomerančová filátka
Jak udělat z pomeranče filátka: opatrně vykrájíme pomerančová filátka (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Domácí pomerančová marmeláda s pomelem

Pomeranče (asi 6 kusů) a pomelo oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme 500 g filátek z pomerančů 200 g filátek z pomela. Z 1 neošetřeného pomeranče nastrouháme kůru. Vložíme vše do hrnce, přidáme1 balení želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme lžičku vařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic (5 po 200 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Domácí marmeláda z pomerančů a pomela
Domácí marmeláda z pomerančů a pomela (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky

Asi 5 velkých pomerančů oloupeme, vykrájíme filátka a odvážíme 600 g.  Vložíme do hrnce, přidáme 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 lžíci chia semínek a 1 želírovací cukr se stévií. Dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme 5 minut. Plníme do připravených sklenic (10 sklenic po 100 ml). Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut stát. 

Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky
Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Související k tématu