Jak a proč jíst granátové jablko, ovoce spojované s láskou a zdravím

Granátové jablko je pozoruhodné ovoce, které bylo od pradávna spojováno s láskou, plodností, mládím, krásou a hlavně pevným zdravím. A i současné výzkumy potvrdily, že granátová jablka, přesněji zrníčka v nich ukrytá, nejen dobře chutnají, ale také člověku prospívají. Víte, jak a proč tohle exotické ovoce jíst nebo jak se dělá domácí grenadina?

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum), stromu, s nímž se setkáme především ve Středomoří. Granátové jablko je velké zhruba 12 cm, slupka je červená, silná a tvrdá. Pod slupkou je 6 až 12 pouzder a v nich více než 600 zrníček.

Proč jíst granátové jablko

Granátové jablko je pozoruhodný plod, jehož obsah tvoří voda (asi 77 %), vitaminy A, B, C, K a také  železo, fospor, vápník, sodík, draslík nebo cukry. Konzumace zrníček tělo zásobuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, tříslovinami, aminokyselinami a nenasycenými mastnými kyselinami. Granátové jablko je účinným antioxidantem, brání usazování škodlivých volných radikálů v těle, zlepšuje trávení, pomáhá udržovat v dobré kondici kardivaskulární systém, reguluje krevní tlak a přirozeně posiluje imunitní systém. V neposlední řadě zvyšuje hladinu testosteronu a jako přírodní afrodiziakum podněcuje chuť na sex. Granátové jablko je typické i obsahem potasia, látky, která podporuje činnost nervů, svalů i rychlejší spalování tuků.

Granátové jablko je účinným antioxidantem, zlepšuje trávení, zvyšuje hladinu testosteronu, podporuje imunutu
Granátové jablko je účinným antioxidantem, zlepšuje trávení, zvyšuje hladinu testosteronu, podporuje imunutu (Zdroj: pixabay.com)

Jaké granátové jablko vybrat

U kterého plodu vás uvnitř čekají opravdu šťavnaté kuličky?  Plod musí být zralý, nesmí být nikde pomačkaný, seschlý, otlačený nebo jinak poškozený. Slupka musí být lesklá, hladká a pevná. Pozor na plody, které jsou plesnivé kolem stopky. Doma ho uskladněte na suchém a tmavém místě, můžete ho dát do lednice. 

Granátové jablko:jaký plod vybrat
Granátové jablko:jaký plod vybrat (Zdroj: pixabay.com)

Jak jíst granátové jablko

Jak vyloupat zrníčka? Je to docela fuška, ale když si najdete svou metodu, půjde to snadno. Existuje hodně způsobů, nicméně v každém případě je nezbytné odstranit vnitřní světlou slupku, která je hodně hořká. Nejznámější způsob je plod přepůlit a vybrat z něj zrníčka lžící nebo vyklepat silou. Osvědčené je narušit nožem slupku a následně plod postupně opatrně oloupat ručně. Nebo granátové jablko rozřízněte na čtyři dílky a zrníčka postupně vyloupejte – plod nerozřezejte úplně, jen je nařežte. Mezi hodně používaný způsob patří odříznutí horní části jablíčka. Po řezu se objeví tvar nepravidelné hvězdičky. Slupku plodu nařízněte v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodněte do bílého středu a mírně pootočte – granátové jablko se rozdělí na dílky, ze kterých zrníčka už snadno vyloupete.

Granátové jablko: jak vyloupat zrníčka
Granátové jablko: jak vyloupat zrníčka (Zdroj: pixabay.com)

Granátová jablka v kuchyni

Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, protože tak je zaručené uchování zdraví prospěšných látek. Zrníčka chutnají skvěle bez jakékoliv úpravy, vylepší dezerty, zákusky, zmrzliny, müsli, jogurty, pudinky, hodí se do ovocných i zeleninových salátů. Připravují se z nich šťávy, sirupy, limonády, smoothie, alkoholické i nealkoholické koktejly. V teplé kuchyni se používají k masu, zejména grilovanému, rybám a zvěřině.

Granátové jablko: recept na domácí grenadinu
Granátové jablko: recept na domácí grenadinu (Zdroj: istock.com)

Prima recept na domácí grenadinu

Asi nejznámější je u nás grenadina, sladký sirup z granátových jablek, který se nejvíc užívá k přípravě míchaných alkoholických koktejlů a domácích limonád. Ze zrníček 4 velkých granátových jablek přes plátno vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do lahve a necháme přes noc v ledničce. Druhý den přelijeme šťávu bez sedliny, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a cukr – na hrnek šťávy z granátových jablek použijte půl hrnku cukru. Pak při mírné teplotě pomalu přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Pak přelijeme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme v lednici.

Související k tématu