Moderní recept na tradiční chodské koláče, sladkou českou klasiku

Tradiční chodské koláče s tvarohovou, makovou a povidlovou náplní se dříve zdobily přesně stanovenými vzory a vypadaly jako krajka převedená na sladkou dobrotu. Zkusíte si tuhle českou dobrotu upéct? A ničeho se nebojte, kynuté těsto a základní pruhovaný vzor zvládnou i začátečníci.

Co na tradiční chodské koláče potřebujete

  • 750 g polohrubé mouky
  • 135 g másla
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • špetku soli
  • 425 ml mléka
  • 115 g cukru
  • 35 g droždí
  • 6 lžic rumu
  • švestková povidla 
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mletého máku
  • mletou skořici
  • loupané mandle 
Recept na chodské koláče: kynuté těsto a základní pruhovaný vzor zvládnou i začátečníci
Recept na chodské koláče: kynuté těsto a základní pruhovaný vzor zvládnou i začátečníci (Zdroj: archiv Receptyschuti)

Jak při přípravě tradičních chodských koláčů postupovat

Nejprve připravte kvásek. Do 250 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 2 lžíce cukru a 1 žíci polohrubé mouky z celkového množství cukru a mouky. Na teplém místě nechte kvásek vzejít. V hrnku rozkvedjte 1 vejce, u zbylých dvou oddělte žloutky od bílků. Do velké mísy prosijte mouku. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj kvásek. Přidejte 100 g cukru, 125 g másla, žloutky a polovinu rozkvedlaného vejce. Nakonec přidejte nastrouhanou kůru z poloviny citronu, špetku soli a 2 lžíce rumu. Vypracujte vláčné těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte asi hodinu v teple kynout. Mezitím si připravte náplně. Na makovou smíchejte mletý  mák s 175 ml mléka a zbylým máslem (10 g), mletou skořicí podle chuti a zbylým cukrem, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Na povidlovou  smíchejte švestková povidla slazená Hamé se 2 lžícemi rumu. Na tvarohovou náplň ušlehejte sníh ze zbylých bílků, tvaroh smíchejte s nastrouhanou kůrou z druhé poloviny citronu, 1 lžící rumu a 80 ml smetany ke šlehání. Nakonec opatrně zapracujte sníh. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte smetanu. Po hodině těsto znovu důkladně propracujte a nechte kynout ještě asi 30 minut. Pak těsto rozdělte na 3 díly. Na pečicím papíře z každého dílu vyválejte kruh o průměru 25 cm a dotvarujte do dokulata. Potom prsty smáčkněte těsto asi 2 cm od okraje, aby se vytvořil zvýšený kraj. Nechte znovu 15–20 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláče potřete tvarohovou náplní a ozdobte podle sebe povidlovou a makovou náplní, kterou máte ve zdobicím sáčku. Okraje potřete zbylým rozkvedlaným vejcem. Nakonec koláče ozdobte mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte 25–35 minut dozlatova. Hned po upečení potřete koláče zahřátou zbylou smetanou smíchanou se zbylým rumem.

Autor:

Související k tématu